RCS&RDS, cel mai mare operator de cablu TV si internet fix şi proprietarul televiziunii de stiri Digi24, a devenit jucator pe piata energiei electrice in decembrie 2014 si in doar un an a castigat aproape 100 de contracte de furnizare de energie electrica pentru institutii publice, potrivit HotNews.
Banca Nationala a Romaniei (BNR), Autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM), Ministerul Apararii (MApN) si Ministerul de Interne (MAI) sunt cateva dintre zecile de institutii care, in urma unor licitatii la care au participat jucatori mari precum E.ON, CEZ, Electrica sau ENEL, au ales sa cumpere energie electrica de la RCS&RDS, arata HotNews într-o analiza.
O posibila explicatie a celor de HotNews: Operatorul detinut de oradeanul Zoltan Teszari vine, ca si in piata telecom, cu cele mai mici preturi, sub valorile minime estimate initial.
Un exemplu este cazul BNR care a atribuit la data de 22 decembrie 2015 catre RCS&RDS un contract pentru furnizarea de energie electrica pentru urmatoarele 36 de luni. Estimarea initiala a valorii contractului a fost de 9.445.500 lei fara TVA, iar valoarea totala finala a contractului atribuit catre RCS&RDS a fost mai mica - 9.058.911 de lei fara TVA. Criteriul de atribuire a fost 'pretul cel mai scazut'. La licitatie au fost depuse 6 oferte, dintre care doar una a fost declarata admisibila, adica singura care indeplinea conditiile din caietul de sarcini.
Interesele RCS pe zona de energie regăsite în programele Digi24
Subiectele despre energie au fost amplu tratate la televiziunea de ştiri Digi24, operată tot de RCS. Postul a avut în ultimul an şi campanii despre concurenţa pe zona de enrgie.
“Concurenţa e posibilă, dar ANRE spune că nu se poate”, “Distribuţia de energie, monopol consfinţit de stat” sunt doar câteva din mesajele difuzate repetat pe post în zeci de ştiri difuzate pe parcursul anului 2015. Sunt doar câteva dintre mesajele difuzate în mod repetat de Digi 24 în ultimele două săptămâni. Titlurile critice la adresa instituţiilor statului au alternat cu anunţuri de tipul „RCS&RDS vrea să ieftinească energia electrică” sau „Curent mai ieftin pentru populaţie” (pe larg, AICI).
Lista contractelor obţinute de RCS&RDS, pe HotNews
Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
Comentarii