SECŢIUNE SPECIALĂ. Mulţi dintre cei care se tratează în cadrul Centrului de Cardiologie şi de Radiologie Intervenţională AngioLife, printr-o procedură intervenţională, primesc câte o şansă atunci când medicamentele nu-i mai ajută sau, poate chiar, evită astfel o operaţie pe cord deschis.
Şanse preţioase – de creştere şi de dezvoltare normală – primesc şi copiii care pot fi trataţi în AngioLife, datorită faptului că o parte dintre medicii de aici au supraspecializare în cardiologie pediatrică, o competenţă foarte rară printre medicii din România.
De pe 17 august, de la deschidere, sute de persoane au beneficiat deja de serviciile oferite de Centrul de Cardiologie şi de Radiologie Intervenţională AngioLife.
Despre investigaţiile şi tratamentele care se fac aici a vorbit coordonatorul Secţiei clinice de cardiologie şi ambulatoriu, prof. univ. dr. Gabriel Cristian, medic primar cardiolog:
„În acest centru se pot interna şi bolnavi care nu au venit pentru o procedură intervenţională, ci pentru monitorizare, pentru o evaluare, pentru investigaţii neintervenţionale. Putem rezolva orice, de la diagnostic până la internări pentru investigaţii sau proceduri intervenţionale. Pachetele de investigaţii, pe care aici le putem face în câteva ore, într-un spital de stat se fac în trei zile.
Miercuri, un copil plăpând, de 5 ani
Am vizitat AngioLife-ul într-o miercuri, aşa că urma să aibă loc şi o procedură intervenţională la un copil. În Laboratorul de Angiografie, medicul primar cardiolog Florina Pinte – coordonatoarea Laboratorului de Angiografie şi unul dintre puţini medici din România care tratează intervenţional atât adulţi, cât şi copii – pregătea, împreună cu echipa, intervenţia.
Pe masa – în jurul căreia se aflau medicul anestezist şi câteva asistente – aparţinând masivului angiograf Philips, era aşezat un copil adormit, cu un corp parcă prea plăpând pentru vârsta de 5 ani, cât am aflat că are.
Pentru că procedura avea să se facă printr-o manevră invazivă de introducere a unei sonde speciale pe la nivelul arterei femurale, copilului i se făcuse anestezie generală.
Doctorii care tratează inimi mici, rarisimi Medicul primar cardiologie Alexandrina Tatu-Chiţoiu, cu supraspecializare în cardiologia pediatrică:
„Cardiologia pediatrică nu există, în România, ca specialitate pediatrică. Sunt unul dintre puţinii medici cardiologi cu competenţă în cardiologie pediatrică. Am lucrat 15 ani într-o secţie de chirurgie cardiovasculară la Floreasca, am avut copii veniţi acolo pentru operaţie şi am fost nevoită să învăţ cardiologie pediatrică în Italia, pentru că la noi, la rezidenţiat, nu înveţi asta.
Sunt doar câţiva medici care au obţinut o competenţă în cardiologia pediatrică. Mai sunt la Timişoara, la Tîrgu Mureş — unde este nucleul pe România în chirurgia cardiovasculară pediatrică, iar în Bucureşti sunt trei-patru medici. Ştiu că există unele demersuri la minister pentru a se introduce şi rezidenţiatul de cardiologie pediatrică.
Cu o lună în urmă, copilul, Robert Dumitrache, fusese diagnosticat cu o coarctaţie aortică diafragmatică, o boală care constă în îngustarea aortei descendente la nivelul arterei subclavi. După intervenţia procedurală, care a durat în jur de 30 de minute, am aflat de la medicul Florina Pinte despre soluţia terapeutică pentru problema de sănătate care îi afectase dezvoltarea băieţelului:
„Copilul avea o diferenţă mare de presiune la nivelul membrelor inferioare şi puls foarte scăzut la acelaşi nivel, faţă de valorile la nivelul ambelor braţe. Am decis că ar putea beneficia de o manevră intervenţională de dilatare cu balon, în aşa fel încât să lăsăm să se scurgă sângele normal şi să fie o diferenţă de presiune cât mai mică postprocedural sau chiar deloc.
Nu întotdeauna ţinem să obţinem o egalitate între cele două presiuni, pentru că pot apărea complicaţii, iar dacă ar apărea complicaţii, atunci ar trebui operat de urgenţă”.
Robert va recupera creşterea Pentru că obosea suspect de repede, părinţii lui Robert s-au îngrijorat şi l-au dus la medic. Dacă nu s-ar fi luat măsuri cât mai repede pentru boala cardiologică pe care copilul o avea din naştere, întreaga lui dezvoltare ar fi avut de suferit.
Aorta îngustă a copilului a fost dilatată cu un balon, ajungându-se de la o diferenţă de presiune de 60 mmHg la 15 mmHg, ceea ce îi va permite să se dezvolte normal. Acum are puls la nivelul arterelor femurale. Este un rezultat bun.
Având acea diferenţă mare de tensiune, copilul ar fi putut să dezvolte în timp mai multe complicaţii, printre care hipertensiune arterială, apoi, dacă nu era tratată hipertensiunea, accidente vasculare cerebrale, mărirea inimii şi alte probleme care ar fi putut să apară în funcţie de stilul de viaţă avut ca adult.
Din fericire, pentru că părinţii au fost inspiraţi să-l aducă pentru a fi tratat de cei mai buni specialişti în domeniu, prognosticul privind evoluţia stării de sănătate a copilului este unul foarte bun.
„Copilul va avea o creştere accelerată acum, după ce i s-a făcut dilatarea, pentru că sângele circulă normal în tot organismul. Va avea o evoluţie normală şi va putea să facă efort fizic. Numai în momentul în care oboseşte părinţii vor şti că se întâmplă ceva şi vor veni la control cu el. Îl vom urmări în timp, pentru a vedea cum decurg lucrurile şi dacă se rupe diafragma sau nu. Dacă se rupe diafragma, atunci aorta începe să se dezvolte normal.
Având în vedere că aceşti copii au creştere ca o armonică, nu este de preferat să se monteze tot felul de device-uri acolo, pentru că acestea ar rămâne mici pe măsură ce are loc procesul de creştere. De aceea, este de preferat să se facă doar dilatare cu balon, în aşa fel încât să se restabilească fluxul”, a mai spus medicul Florina Pinte.
A doua zi, dimineaţă, după ce i s-a făcut ecografia de control, pacientul Robert Dumitrache s-a întors acasă. I s-a dat voie să alerge din nou după două-trei zile.
Adulţii de joi, cu stenturi
De pe 17 august până pe 2 decembrie (data redactării reportajului), 115 persoane au trecut prin Laboratorul de Angiografie pentru proceduri intervenţionale diagnostice sau terapeutice. Printre ele, şi Marin Iagăru, un bărbat în vârstă de 62 de ani din Valea Mare, judeţul Olt, care în urmă cu un an suferise un infarct, motiv pentru care i se montase un stent.
Infarctul este un eveniment cu un impact emoţional puternic asupra celui în cauză şi asupra celor apropiaţi. În sala de aşteptare, soţia domnului Iagăru, Irina Iagăru, rememorează momentul tragic:
„Am crezut că soţul meu e cel mai puternic din familie. Până într-o dimineaţă, când s-a trezit cu o durere în piept şi în umăr”. Marin Iagăru a revenit la control pentru că are dureri şi pentru că electrocardiograma nu a ieşit bine. După coronarografia care i s-a făcut, aflăm de la medicul Florina Pinte că:
„Stentul montat era permeabil, dar au apărut noi depuneri de colesterol, drept pentru care a necesitat implantarea a trei stenturi farmacologic active. Rezultatul este bun, cu restabilirea fluxului pe toate arterele coronare şi cu dispariţia simptomelor”.
În sala de aşteptare o întâlnesc şi pe Marieta Anghel, de 55 de ani, din Bucureşti. A venit la control pentru că a avut carotida înfundată în proporţie de 80% şi, în urmă cu o lună, i s-a montat un stent. Doamna Anghel are şi alte operaţii şi, pentru că nu i-a plăcut cum a fost tratată în spitalele de stat, a făcut un efort să se trateze la privat.
„Procedura a durat 15-20 de minute. Mă bucur că a decurs totul atât de bine şi că mă simt bine”, a spus ea zâmbind.
Cazuri rezolvate în Laboratorul de Angiografie În cadrul Laboratorului de Angiografie au fost efectuate următoarele proceduri intervenţionale:
• dilatări coronariene cu implantare de stenturi farmacologic active dilatări de artere carotid
• implantare de umbrele la nivelul septului interatrial şi canalului arterial
• dilatare de coarctaţie de aortă - 2 pacienţi: copii de 5, respectiv 13 ani
• dilatări de artere periferice (femurale, renale, subclavie)
• implantare de stimulatoare cardiace permanente Evoluţia pacienţilor a fost favorabilă în 100% din cazuri.
Evoluţia pacienţilor a fost favorabilă în 100% din cazuri.
- Ana-Maria Niţă -
Autor: Sectiune speciala redactiapaginademedia.ro
Trimite un comentariu