Energia electrică a fost din nou timp de o săptămână în atenţia Digi 24, post deţinut de RCS, comanie de comunicaţii şi totodată un actor pe piaţa energiei. În câteva zile, săptămâna trecută, reportajele au fost difuzate de zeci de ori.
„O veste bună: energia electrică s-a ieftinit. O veste rea: facturile noastre rămân la fel de scumpe", spune un spot de jumăte de minut care a fost difuzat săptămâna trecută de 75 de ori la Digi 24, televiziune deţinută de grupul RCS, care pe lângă afacerile de media activează şi pe piaţa de energie electrică.
Spotul a promovat o serie de reportaje despre facturi la energia electrică şi contoare difuzate sub genericul "România cu încetinitorul".
Campania s-a desfăşurat în perioada 1-5 august şi a cuprins cinci reportaje: "Facturi pline de greşeli", "Scurtcircuit în factura la electricitate", "Contoarele care nu ştiu cât consumăm", "Soluţii scumpe pentru facturi corecte", "Ce se va schimba în facturile de utilităţi".
Fiecare dintre aceste materiale, cu o durată de 6-7 minute, a fost difuzat de 6-7 ori pe zi, în cadrul matinalului, în buletinele de ştiri şi în emisiunea din prime-time a lui Cosmin Prelipceanu.
Nu este prima campanie dedicată subiectului energiei, derulată de Digi 24, realizate sub umbrela "România cu încetinitorul".
În primăvara anului trecut, Digi 24 a realizat timp de câteva săptămâni o campanie care s-a desfăşurat în programele de ştiri, pe burtiere, în campanii speciale şi în emisiunea economică Business Club, după cum Paginademedia.ro a scris AICI.
Şi în decembrie 2015 a rulat pe televiziunea de ştiri a grupului RCS&RDS o altă campanie despre "partea nevăzută a facturilor la energia electrică", tot sub genericul "România cu încetinitorul".
Paginademedia.ro a trimis către Digi 24 o serie de întrebări legate de demersul editorial: Care este motivul demarării acestei campanii? Este vreo legătură între campania Digi 24 şi faptul că RCS este şi jucător pe piaţa energiei? Era necesară o precizare care să spună că Digi 24 este deţinut de o companie care activează în domeniu?
Până la ora publicării materialului, nu am primit răspunsurile Digi 24.
Cele cinci reportaje din campania România cu încetinitorul
Reportaj 1 - Facturi pline de greşeli (6 difuzări)
"Digi 24 vă arată săptămâna aceasta erorile din facturile la energie electrică, dar şi care sunt soluţiile pentru corectarea lor pe viitor", spun prezentatorii în matinalul de pe 1 august. În reportaj este intervievat, pe lână câţiva consumatori din mediul rural, şi preşedintele ANRE, Nicolae Havrileţ. În imaginile cu care este ilustrat reportajul se poate distinge sigla Enel, E.on şi a altor distribuitori de energie electrică.
Reportaj 2 – Scurtcircuit în factura la electricitate/ zeci de taxe şi tarife în factura la curent (7 difuzări)
Reportajul este prezentat şi de Cosmin Prelipceanu, în ediţia de marţi, 2 august, a emisiunii sale, începând cu ora 20.22. Materialul curpinde inclusiv grafice cu evoluţia tarifelor de distribuţie a mai multor distribuitori de energie electrică.
Reportaj 3 – Contoarele care nu ştiu cât consumăm (7 difuzări)
În material apare Doina Vornicu (membru în Directoratul companiei CEZ România), prezentată drept "director într-o companie de distribuţie cu peste 1,4 milioane de consumatori de energie electrică". Aceasta spune "Vorbim de vreo 3.000 de reclamaţii care sunt întemeiate".
Stirea 4 – Soluţii scumpe pentru facturi corecte (5 difuzări)
Stirea 5 – Ce se va schimba în facturile de utilităţi (6 difuzări)
Iată câteva exemple din campaniile precedente dedicate energiei:
România cu încetinitorul | Partea nevăzută a facturilor la energie electrică
România cu încetinitorul | Soluţiile pentru scăderea tarifelor la energie (16 dec. 2015)
Plătim curentul de trei ori mai mult decât preţul de producţie. Cum împovărează statul consumatorii, dar protejează marile companii (12 februarie 2015)
Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
Comentarii
intr-o oarecare masura, toate televiziunile fac asta. antena promoveaza radio zu sau fundatia mereu aproape, acces direct observatorul, stirile protv romanii au talent si tot asa. nu vad mare diferenta.
Nu mai bine ne-am uita la cei care nu spun nimic astfel protejand mafia din energie?