După mai bine de trei luni, Consiliul Naţional al Audiovizualului a ajuns să analizeze ultima săptămână a campaniei electorale pentru alegerile locale, care au avut loc pe data de 5 iunie. Rezultatul? Realitatea TV s-a ales cu o amendă de 5.000 de lei, postul RFI (Radio France International) şi România TV cu câte o somaţie publică fiecare.
Tot pentru campania electorală CNA a amendat astăzi şi postul Estrada TV, după cum Paginademedia.ro a scris AICI.
Astfel, Consiliul şi-a încheiat misiunea privind modul în care posturile centrale au reflectat campania electorală de acum trei luni şi jumătate. Forul audiovizualului se pregăteşte în prezent pentru alegerile parlamentare.
Astăzi, CNA a publicat Proiect de decizie privind regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale din anul 2016 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului, care va sta în dezbatere publică timp de 15 zile pe site-ul instituţiei.
De ce a fost amendat postul Realitatea TV?
Postul Realitatea TV a fost amendat cu 5.000 de lei pentru două ediţii ale emisiunii Jocuri de putere, realizate de Rareş Bogdan, de pe 1 şi 2 iunie.
Ştefan- Viorel Florescu, candidat independent la primăria sectorului 6, a reclamat la CNA postul Realitatea TV:
"În data de 01.06.2016, pe postul de televiziune Realitatea TV, în cadrul emisiunii Jocuri de Putere (...) a fost difuzată o fotografie trucată, care mă şi reprezintă alături de nişte indivizi pe care nu îi cunosc, ca fiind membru al unei grupări interlope. Această fotografie a făcut subiectul unei ample dezbateri a moderatorului Rareş Bogdan şi a invitaţilor din emisiune, privind integritatea mea morală, precum şi intenţiile mele în ceea ce priveşte Sectorul 6. Am fost acuzat că sunt susţinut de clanuri şi interlope (în speţă chiar şi persoanele de care mi-a fost alăturată imaginea), şi în acest sens fiind afiate şi mesaje tip ”burtieră” în subsolul imaginilor difuzate pe post (...). RFI, matinalul din 3 iunie, de la ora 09.00", a spus Florescu.
Printre titlurile afişate pe ecran:
- Dezvăluirile despre cei care vor să ne câştige votul;
- Florescu, reprezentantul interlopilor în Sectorul 6;
- Cum poate fi salvat Sect. 6 de interlopi;
- Cum dorm instituţiile statului în Sect. 6;
- Clanul Sportivilor, cu ochii pe Sect. 6.
Amenda de 5.000 de lei a fost propusă de Monica Gubernat şi a primit şase voturi “pentru” (Viorel Vasile Buda, Monica Gubernat. Laura Georgescu, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu, Răsvan Popescu) şi două “împotrivă” (Florin Gabrea şi Dorina Rusu).
LEGISLAŢIE. Articolele de lege în baza cărora a fost sancţionat canlul de ştiri
Articolul 64, alineatul b, prevede că informarea cu privire la un fapt sau un eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă
ART. 8 (1) În sensul prezentei legi, prin minoritate naţională se înţelege acea etnie care este reprezentată în Consiliul Minorităţilor Naţionale.
ART. 72 Realizatorii şi moderatorii emisiunilor şi dezbaterilor electorale au următoarele obligaţii: a) să fie imparţiali;
Pentru ce au luat somaţie publică postul RFI şi România TV
România TV a fost somată public pentru mai multe ediţii informative şi emisiunea Alege România, din 5 iunie. Motivul? Textele de pe burtere n-au reflectat subiecte dezbătute în studioul televiziunii de ştiri.
Articole de lege încălcate. Codul audiovizualului: În emisiunile de ştiri şi dezbateri radiodifuzorii trebuie sa respecte următoarele reguli: lit. c) titlurile şi textele afişate pe ecran să reflecte cât mai fidel esenţa faptelor şi datelor prezentate.
RFI a fost somat public pentru matinalul din 3 iunie.
Art. 13 din Decizia 244 a CNA: Începând cu 48 de ore înainte de începerea votării şi până la încheierea votării sunt interzise: a) prezentarea de sondaje de opinie, televoturi sau anchete făcute pe stradă c) invitarea sau prezentarea candidaţilor şi/sau a reprezentanţilor competitiorilor electorali în emisiunile şi programele posturilor de radio şi TV.
Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
Trimite un comentariu