Mai multe organizaţii de media critică propunerea legislativă făcută de PSD, la începutul acestei săptămâni, spunând despre ea că "transformă serviciile publice de media în servicii politice". Acestea cer Parlamentului, într-o scrisoare deschisă, "să o respingă şi să lanseze o dezbatere publică transparentă pe marginea rolului şi finanţării serviciilor publice de media".
"Considerăm că finanţarea direct de la bugetul de stat va fi ultimul episod în politizarea completă a mediilor publice, şi aşa puternic controlate prin modul de numire şi - mai ales - de demitere a consiliilor de administraţie. (...) Organizaţiile semnatare cer actualului Parlament să respingă proiectul iniţiat de Liviu Dragnea, iar partidelor politice care vor alcătui viitorul Parlament să aibă voinţa politică de a rezolva situaţia serviciilor publice de media, în primul rând prin modificarea legii de funcţionare nr.41/1994", spun ONG-urile.
Printre aceste taxe se numără şi taxele radio-tv. În expunerea de motive, iniţiatorii susţin că această măsură se impune pentru a asigura o transparenţă sporită şi o eficientizare a activităţii celor două instituţii. Proiectul depus menţionează că finanţarea radioului şi televiziunii publice urmează a se face de la bugetul de stat, fără a da alte detalii.
ActiveWatch, Centrul pentru Jurnalism Independent şi Convenţia Organizaţiilor de Media - platformă care reuneşte peste 20 de organizaţii de media) sunt organizaţiile care semnează comunicatul de presă remis presei.
Poziţia conducerii Televiziunii Române
"Sunt multe ţări care merg pe acest sistem de finanţare", spune Irina Radu, şefa TVR, despre propunerea PSD de a elimina taxa radio-tv şi de a înlocui această sursă de venit cu susţinerea de la bugetul de stat, după cum Paginademedia.ro a scris AICI.
Paginademedia.ro prezintă, în continuare, comunicatul organizaţiilor de media:
"Organizaţiile semnatare consideră că măsura propusă alterează profund misiunea mediilor publice şi creează o relaţie de dependenţă excesivă faţă de vectorul politic. Propunerea de eliminare a taxei radio-tv - fără o analiză a impactului, fără prezentarea de soluţii alternative, fără identificarea de resurse bugetare şi fără analize de impact asupra bugetului de stat - este o dovadă de amatorism politic şi de populism rudimentar.
"Ascunderea" acestei taxe printre alte 100 (cum ar fi, de exemplu, cele pentru permisele de pescuit) este, de asemenea, un tertip menit să trivializeze tema, să o ascundă şi să restrângă dezbaterea publică pe marginea ei. Reamintim că legea 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea SRR şi SRTV este lege organică şi că modificările aduse ei trebuie să răspundă unor cerinţe procedurale prevăzute de Constituţie şi de regulamentele Camerelor.
Considerăm că finanţarea direct de la bugetul de stat va fi ultimul episod în politizarea completă a mediilor publice, şi aşa puternic controlate prin modul de numire şi - mai ales - de demitere a consiliilor de administraţie.
Sistemul de finanţare a mediilor publice reprezintă peste tot în Europa un subiect de îndelungă şi inclusivă dezbatere publică. Considerăm legitim orice demers în această direcţie, mai ales având în vedere dificultăţile financiare grave care afectează TVR, dar susţinem necesitatea unei dezbateri publice autentice, prin care să se analizeze diversele opţiuni de finanţare şi care să aducă la masă toţi stakeholderii.
De asemenea, transparenţa şi eficacitatea funcţionării SRR şi TVR pot fi asigurate tot prin modificarea legii de funcţionare, aşa cum o cer constant şi rapoartele anuale ale Curţii de Conturi, care atrag atenţia asupra ambiguităţii legislative în care îşi desfăşoară activitatea cele două instituţii - care nu sunt considerate pe deplin "publice”.
Această ambiguitate a facilitat gestionarea iresponsabilă a resurselor TVR şi SRR şi a permis conducerilor lor succesive să se sustragă de la controlul parlamentar, civic şi legal.
Din 1996 încoace, organizaţiile semnatare au cerut insistent mediului politic să dea dovadă de responsabilitate faţă de soarta serviciilor publice de radio şi televiziune şi să adopte soluţiile legislative necesare îndeplinirii misiunii publice de către cele două instituţii. Din păcate, întreg spectrul politic a ignorat aceste cereri.
Mai grav, soluţiile vehiculate până acum (insolvenţa TVR şi eliminarea taxei radio-tv) riscă să îngroape TVR şi să transforme serviciile publice de media în servicii guvernamentale.
Deşi au ignorat sistematic soarta mediilor publice, principalele partide parlamentare şi-au manifestat preocuparea pentru soarta televiziunilor private. În 2015, atât PNL, cât şi PSD, au iniţiat proiecte legislative prin care să se asigure un sprijin financiar televiziunilor private, iar Guvernul Ponta a emis o Ordonanţă de Urgenţă prin care se anunţa constituirea unei scheme de ajutor de stat sub forma unui fond audio-vizual de 15 milioane de euro accesibil principalilor radiodifuzori privaţi. Până în acest moment această OUG nu a produs, însă, efecte.
Organizaţiile semnatare cer actualului Parlament să respingă proiectul iniţiat de Liviu Dragnea, iar partidelor politice care vor alcătui viitorul Parlament să aibă voinţa politică de a rezolva situaţia serviciilor publice de media, în primul rând prin modificarea legii de funcţionare nr.41/1994."
Citeşte şi:
Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
Trimite un comentariu