VIDEO PaginademediaTV. Moise Guran, la interviurile video PaginademediaTV: "Problema publicului nostru, asta e la fel o chestiune statistică, din păcate incontestabilă, este nivelul său de educaţie. Capacitatea de a înţelege informaţiile. Analfabetismul funcţional nu se referă la cât ştim să citim ci la cât putem să înţelegem ceea ce citim. Asta sigur că ne afectează vieţile în fiecare zi şi atunci când te uiţi la televizor."
Cum poate fi publicul mai educat?
Moise Guran:
"Printr-o reformă profundă în educaţie. Vorbim de nişte lucruri care se pot întâmpla în nişte decenii de aici încolo. Nu se poate schimba absolut nimic peste noapte. De aceea am şi renunţat la televiziune, pentru că nu mai am timp de pierdut."
Moise Guran, despre educarea publicului, la Interviurile PaginademediaTV:
- Singurul mecanism care poate scoate jurnalismul rău intenţionat, care nu ţine cont de nişte norme etice, care dezinformează pur şi simplu sau manipulează publicul, ar trebui să fie chiar publicul.
- Problema publicului nostru, asta e la fel o chestiune statistică, din păcate incontestabilă, este nivelul său de educaţie. Capacitatea de a înţelege informaţiile. Analfabetismul funcţional nu se referă la cât ştim să citim ci la cât putem să înţelegem ceea ce citim. Asta sigur că ne afectează vieţile în fiecare zi şi atunci când te uiţi la televizor.
Cum se poate rezolva acest analfabetism?
- Printr-o reformă profundă în educaţie. Vorbim de nişte lucruri care se pot întâmpla în nişte decenii de aici încolo.
- Nu se poate schimba absolut nimic peste noapte. De aceea am şi renunţat la televiziune, pentru că nu mai am timp de pierdut. Am deja 40 de ani, o să mai lucrez probabil 15, 20 de ani, după care o să fiu bătrân, o să mă elimine alţii mai tineri, în mod firesc.
- Nu mai am timp de pierdut cu televiziunea, atâta timp cât eu am considerat că maximum a ceea ce putem face noi, ca jurnalişti, este să ne adresăm unei populaţii tinere, care poate deveni de asemenea victimă a dezinformării pe internet.
- Internetul şi-a dovedit şi el gradul de periculozitate, nu numai la noi, ci şi în Statele Unite.
- Pentru educarea publicului avem nevoie de şcoală. Noi avem nişte probleme majore cu ceea ce se numeşte în termeni comuni “cei şapte ani de acasă”. Foarte mulţi români nu primesc asta, după care ajung la şcoală, care nici ea nu face această educaţie. Nu are un scop, nu-i dă un traseu social şcoala din România. Sunt paşi fundamentali fără de care noi, jurnaliştii, nu o sa reuşim mare lucru.
- Reflexul adevărului se formează primind ştiri adevărate. În momentul în care primeşti nişte cincinale sau decenii ştiri adevărate, când vine ştirea falsă “Cioloş fiul lui Soroş” îţi sună un clopoţel în cap, ţie, ca ascultător, cititor, telespectator ce oi fi.
- Asta e o componentă a democraţiei: informarea corectă. Nu există o democraţie fără o informare corectă. A venit cineva în campanie şi a zis “noi vă mărim pensiile şi salariile, dar după aceea să staţi cuminţi că noi o să dăm o graţiere să scape Dragnea şi Voiculescu de puşcărie”? Nu a zis nimeni aşa ceva. Aia nu e democraţie. Votul se dă informat. Votez pentru un program. Măriţi pensiile şi salariile, da? Nu băga încă o gogoaşă otrăvită în senvişul ăla electoral, că aia nu e democraţie.
- Eu nu gândesc în termeni de audienţă. Cred că niciun jurnalist nu ar trebui să gândească în termeni de audienţă. Dar niciodată nu am făcut ce a vrut publicul. Ăla nu e jurnalist, cel care spune publicului ceea ce vrea să audă, care face anumite lucruri pentru că publicului îi place să vadă aşa ceva.
VEZI toate părţile interviului cu Moise Guran:
Despre Facebook:
- Nu cred că oamenii vor trăi pe Facebook, chiar dacă Zuckerberg se va strădui să îţi dea din Facebook-ul ăla şi internet gratis şi pizza şi tot ce vrei tu. El creează dependenţă ceea ce e un lucru destul de periculos.
- Lucrul cu adevărat periculos e că ai sentimentul că vezi ceea ce îţi place şi ajungi să îţi placă ceea ce e de fapt fals.
Interviul a fost realizat în studioul Mindopoly
VIDEO. Moise Guran, la Interviurile PaginademediaTV
VEZI toate părţile interviului cu Moise Guran:
Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
cu ceea ce se numeşte în termeni comuni
“cei şapte ani de acasă”.
Foarte mulţi români nu primesc asta...