CNA a sanctionat postul Antena 1 cu amenda de 10.000 de lei pentru trei editii ale emisiunii Mireasa pentru fiul meu. Amenda a vizat si două ediţii Observator din data de 22-23 septembrie 2016.
Cuvinte obscene in prezenta unui minor, imagini cu tenta sexuala la o ora matinala, tentative de suicid sau poze cu minore acuzate de videochat, printre abaterile sanctionate de CNA.
Sanctiunea a fost propusa de Radu Herjeu si a fost votata in unanimitate, de cei noua membri prezenti la sedinta CNA de azi: Florin Gabrea, Valentin Jucan, Viorel Vasile Buda, Monica Gubernat, Laura Georgescu, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu, Dorina Rusu si Rasvan Popescu.
Din şedinţa de astăzi au lipsit Orsolya Borsos şi Radu Călin Cristea.
Norina Ionescu, reprezentantul Antena 1 la CNA, despre editia emisiunii Mireasa pentru fiul meu in care s-au folosit limbaj injurios de fata cu un minor:
„Au fost nenumărate încercări ale moderatarei, a fost şi scos din emisie, apoi a fost reintrodus. S-a atras atenţia cu privire la imagini de mai multe ori, s-a spus că e necesar să scoatem copilul din platou. Este regretabil, dar nu e ca şi când moderatorul nu ar fi avut nicio reacţie”
Despre ce s-a vorbit in programele de la Antena 1 sanctionate de CNA?
Emisiunea Mireasa pentru fiul meu difuzata de postul Antena 1 la data de 17 septembrie 2016:
Potrivit raportului de monitorizare intocmit de CNA, on cadrul emisiunii a fost dezbătut relaţia dintre un concurent si fosta iubita a acestuia, care au impreuna un copil. Minorul, în vârstă de 3 ani, a fost prezent, în direct, în platoul emisiunii, alături de familia mamei.
În acest timp, în cadrul discuţiei din platoul emisiunii, invitaţii au folosit un limbaj injurios (“Decât să fim o familie de escroci, cu dosare penale pentru escrocherie, mai bine de tot rahatul”; “Mai bine o familie de rahat decât o familie de escroci”).
Emisiunea Mireasa pentru fiul meu difuzat de Antena 1 in data de 12 octombrie 2016:
In raportul CNA de arata ca, in cadrul acestei editii, difuzata la ora 11 dimineata, s-au difuzat imagini cu tenta sexuala, insotite de o melodie cu versurile:
“Unu, doi, trei, patru (repetat)/Uşor, iubitul meu că se rupe patul.
Cinci, şase, şapte, opt/Mi-e atât de cald că nu mai pot.”
In acest timp, din off se comenta gesturile celor doi, din materialul prezentat: “Cei doi amorezi se înfierbântă. Dulci cuvinte se aşteaptă a fi şoptite la apogeul pasiunii. Eros bate cupa cu Venus iar măicuţele se ascund înnebunite în chilii pentru a-şi feri privirile de spectacolul ce li se înfăţişează.”
Emisiunea Miresa pentru fiul meu din 28 noiembrie 2016:
In aceasta editie unul dintre concurenti a fost acuzat de ceilalti colegi ca ar fi violent si ca a lovit o femeie. In replica, acesta a explicat unele momente din trecutul sau in care in care a agresat o femeie si a incercat sa se sinucida cu cutitul, potrivit raportului intocmit de CNA.
Dialog intre moderatoare si concurentul in cauza:
Valentin: “…În momentul acela, am căzut într-o depresie de 3 zile, care-am menţinut-o după despărţire 6 luni de zile. În momentul acela am vrut să mă sinucid. În clipa când a văzut că vreau să mă sinucid, ea mi-a reproşat: gândeşte-te la fată şi nu face asta. Eu i-am dat expresia: pe cine nu laşi să moară nu te lasă să trăieşti. Tu de ce-ai făcut asta, atunci nu te gândeai că avem un copil? În momentul acela de slăbiciune, după ce am văzut filmarea cu ea. Atunci s-a întâmplat s-o lovesc.”
Moderatoare: “Ăla a fost momentul cu cuţitul?”
Valentin: “Da. Da a fost cuţitul asupra mea. Încă am semn…atunci a venit şi mi-a tras cuţitul, cum ar fi, atunci voiam să mă sinucid eu. Am zis, c-am fost într-o perioadă de depresie.”
Moderatoare: “Ea a spus că s-a simţit ameninţată de cuţitul tău.”
Moderatoare: “Ea ne-a mai povestit de nişte bătăi, că îi cereai explicaţii, ţi le dădea, o luai la bătaie. Mai stăteai un pic, iar îi cereai explicaţii, iar îţi explica, iar o luai la bătaie.”
Valentin: “Exact aşa cum a sunat şi frati-su atunci în direct, ţin minte, nici cu el n-o să mai vorbesc pentru ce-a făcut…când tu suni şi zici că eu cumpăram 50 de litri de vin şi ieşeam cu levierul la oameni pe stradă beat mort, aşa a sunat atunci când a sunat în direct…a doua zi parcă a venit Carla în platou şi-a confirmat cu gura ei că nu este adevărat şi că l-a rugat să nu mai intervină cu aşa ceva.”
Buletinul de stiri Observator din data de 22 septembrie 2016:
Potrivit raportului de monitorizare intocmit de CNA, in cadrul emisiunii Observator difuzată de postul de televiziune Antena 1 in data de 22.09.2016, s-au făcut publice fotografii persoanele (preluate de pe profilul de Facebook) ale unei minore in varsta de 17 ani, insotite de o ştire despre “o elevă şi sora ei vedete la videochat”. În material s-a susţinut că reclamanta ar fi practicat videochat-ul şi că ar fi fost “vedetă în filme pentru adulţi”.
Stirea a conţinut afirmaţii nereale, neîntemeiate şi nefondate: a cuprins detalii despre şcoala la care ar învăţa reclamanta şi despre faptul că şcoala ar fi luat cunoştinţă de caz pe care l-ar fi plasat poliţiei, fiind vorba de fapte de natură penală, lucruri care au provocat prejudicii de imagine reclamantei.
De asemenea, nu s-a solicitat acordul reclamantei pentru difuzarea ştirii, postul de televiziune exercitând cu rea credinţă dreptul la libera exprimare, încălcând dreptul la demnitate şi imagine reclamantei.
Articolele in baza carora Radu Herjeu a propus sanctionarea celor patru programe difuzate de Antena 1:
Articolul 39 din Legea Audiovizualului
(1) Este interzisă difuzarea, în cadrul serviciilor de programe de televiziune si de radiodifuziune, de programe care pot afecta grav dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor, în special programele care conţin pornografie sau violenţă nejustificată.
Articolul 18 din Codul Audviovizualului
Nu pot fi difuzate în intervalul orar 6,00 - 23,00 producţii care prezintă:
b) scene de sex, limbaj sau comportament obscen;
Articolul 40 din Codul Audiovizualului
(1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere; dacă acuzaţiile sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; în situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie să se precizeze acest fapt.
Autor: Daniel Puisor redactiapaginademedia.ro
Comentarii
DACA ERA SA O FACETI,O FĂCEAȚI DE ANUL TRECUT