INTERVIU. "A-ţi pune întrebarea ce va spune şeful te plasează în afara interesului public", a declarat Dragoş Pătraru pentru Paginademedia.ro, după emisiunea Starea Naţiei de aseară, în care a criticat dur postul Digi 24, pentru nu a abordat subiectul RCS - Intact.
"Am aşteptat câteva zile, să văd dacă se discută ceva, dar am observat că Digi24 se uită în altă parte, mulţumindu-se să difuzeze comunicatele companiei. Ce să facem? Să ne comportăm la fel? N-avem cum, indiferent de consecinţe", a spus Pătraru, pentru Paginademedia.ro.
"Dar au fost oameni în Digi24 care ar fi dorit să abordeze subiectul", declară Pătraru. "Nu l-au mai făcut. Să nu fim ipocriţi, există acest tip de comportament în toată presa românească. Trebuie să scăpăm de el. La Digi se manifestă mai puţin decât în alte părţi, semn că uite, eu fac emisiunea asta seară de seară şi nimeni nu mi-a zis niciodată nimic."
Ce o să zică şeful, o întrebare care trebuie să dispară.
Dragoş Pătraru:
"A-ţi pune problema ce va spune firma te plasează în afara interesului public. De ce? Pentru că pui interesul unei corporaţii înaintea interesului public. Asta ne afectează pe toţi, de 27 de ani. Cea mai mare greşeală a unui jurnalist este să joace în echipa corporaţiilor sau în echipa instituţiilor de forţă ale statului. În acel moment, încetează să fie jurnalist, de fapt."
Singura întrebare nu este „vai, ce o să zică şeful”, ci „aoleu, ce o să zică publicul”. Dacă ne întrebăm ce zice şeful, nici nu mai putem vedea bine subiectul real în cauză. Din păcate, o fac foarte mulţi dintre jurnalişti.
"Întrebarea aceasta „ce o să zică şeful”, care ar trebuie să dispară, e foarte, foarte înfiptă în mentalul jurnaliştilor", e de părere realizatorul de la Starea Naţiei.
"Eu mă raportez la public, astfel încât el să primească informaţii şi să-şi pună întrebările corecte, pentru a înţelege ceea ce se întâmplă. Cea mai importantă întrebare pe care noi ne-o punem când facem emisiunea este cum îi foloseşte această informaţie/opinie telespectatorului. Cu ce-l ajută? Devine el mai puternic după ce o primeşte? Vede lucrurile şi dintr-un alt unghi, nu doar din cel dorit de cei mai mulţi actori ai reţelei de putere?" spuen Pătraru.
Reamintim că, aseară, Dragoş Pătraru a criticat dur postul Digi 24 pentru că nu vorbeşte despre cazul RCS - Intact. „Nu fugi, mă, de subiect, ci îl ataci, îl pui pe masă, îl întorci pe toate părţile. Pentru că asta ar trebui să faci tu, ca instituţie de presă, că nu eşti în slujba lui Bendei sau a RCS&RDS. Şi nu primeşti salariu ca să taci, primeşti un salariu pentru că munceşti”, a spus aseară Pătraru.
"Apar unii cu nişte acuzaţii grave şi tu te faci că plouă, deşi între minciunile şi manipulările pe care le lansează acei oameni - oho, sunt destule - se află şi chestiuni grave, de interes public, care trebuie dezbătute serios în societate. Dar, nu, tu te uiţi în altă parte ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Urât e să fii slugă, mă"
De ce această critică?
Dragoş Pătraru, pentru Paginademedia.ro:
"Singura mea problemă cu instituţia, cu conducerea, cu unii oameni de acolo este că raportarea lor la public este greşită, iar asta se vede în audienţă. Publicul simte.
Am discutat despre un subiect fierbinte, real. De ce acordăm subiectul Dragnea seară de seară. Sau Iohannis? Sau PSD? Sau PNL? Pentru că sunt subiecte de interes. Ăsta e un subiect de mare interes public."
Ar putea înţelege publicul că vrei să pleci de la Digi?
Dragoş Pătraru: Unii vor să plec de la Digi. Nu vreau să plec de aici. Cred însă că această companie trebuie să facă presă doar pentru public şi în interesul publicului. Dar da, există oameni care nu de-au dorit acolo niciodată, atâta timp cât din iulie anul trecut am avut avut o singură întâlnire cu şeful instituţiei, care ne-a zis că nu vom rămâne mult, pentru că Digi 24 nu e pentru noi, e un post aparte.
Nu vrem să plecăm, avem contract pentru încă două sezoane, vrem să facem lucruri frumoase acolo. Dar ştii cum e, trebuie să vrea şi calul…
Interviul cu Dragoş Pătraru, integral:
Paginademedia.ro: De ce această critică?
Dragoş Pătraru: Singura mea problemă cu instituţia, cu conducerea, cu unii oameni de acolo este că raportarea lor la public este greşită, iar asta se vede în audienţă. Publicul simte.
Paginademedia.ro: De ce ai abordat subiectul?
Dragoş Pătraru: Mă miră întrebarea asta, mai ales că nu cred că am făcut ceva deosebit. Am discutat despre un subiect fierbinte, real. De ce acordăm subiectul Dragnea seară de seară. Sau Iohannis? Sau PSD? Sau PNL? Pentru că sunt subiecte de interes. Ăsta e un subiect de mare interes public. vorbim de un mod greşit de raportare la instituţii ale statului. Nu putem permite ca nişte cetăţeni să formeze găşti împreună cu instituţiile de forţă, împotriva altor cetăţeni. E greşit. Trebuie să scăpăm de asta.
Am aşteptat câteva zile, să văd dacă se discută ceva, dar am observat că Digi24 se uită în altă parte, mulţumindu-se să difuzeze comunicatele companiei. Ce să facem? Să ne comportăm la fel? N-avem cum, indiferent de consecinţe. Eu am o singură înţelegere, dincolo de hârtii. Cu publicul. Asta bate orice contract. Nu putem să ne uităm în altă parte, când apar astfel de subiecte, doar pentru că noi considerăm că suntem de partea bună a forţei. Pentru că, după cum vedem zilnic, nu există bine şi rău în România. Există rău mai mic sau mai mare şi noi ne încăpăţânăm să ne îndrăgostim de unul sau de altul.
Paginademedia.ro: A fost o critică dură. Vorbeai de faptul că „e urât să fii slugă”
Dragoş Pătraru: Partea de mentalitatea de slugă se referă la tot ce e în presă, la toţi jurnaliştii care îşi un întrebarea „ce o să zică şeful”. Dar au fost oameni în Digi24 care ar fi dorit să abordeze subiectul. Nu l-au mai făcut. Să nu fim ipocriţi, există acest tip de comportament în toată presa românească. Trebuie să scăpăm de el. La Digi se manifestă mai puţin decât în alte părţi, semn că uite, eu fac emisiunea asta seară de seară şi nimeni nu mi-a zis niciodată nimic.
Paginademedia.ro: Care a fost reacţia postului?
Dragoş Pătraru: Nu există, la această oră. Sunt pe drum, să văd dacă îmi mai funcţionează legitimaţia la intrare...
Paginademedia.ro: Te aştepţi la o reacţie a conducerii?
Dragoş Pătraru: Din start, a-ţi pune problema cum va acţiona instituţia este total greşit. Eu primesc bani pentru un serviciu pe care îl prestez pentru public. Nu sunt plătit să spun ce vrea compania. Ăla e PR, am o diplomă şi pentru aşa ceva, dar voi anunţa când trec dincolo. În presă, nu e ca la fabrica de ciorapi, faci produsul, îţi iei banii şi pleci. Meseria de jurnalist se face doar în slujba publicului. Iar publicul nu este interesat de opinia instituţiei care ţine contabilitatea activităţii de jurnalism. Nici eu, ca jurnalist.
A-ţi pune problema ce va spune firma te plasează în afara interesului public. De ce? Pentru că pui interesul unei corporaţii înaintea interesului public. Asta ne afectează pe toţi, de 27 de ani. Cea mai mare greşeală a unui jurnalist este să joace în echipa corporaţiilor sau în echipa instituţiilor de forţă ale statului. În acel moment, încetează să fie jurnalist, de fapt. Jurnalismul este despre a sancţiona abuzurile statului şi ale corporaţiilor asupra cetăţenilor. Punct.
Singura întrebare nu este „vai, ce o să zică şeful”, ci „aoleu, ce o să zică publicul”. Dacă ne întrebăm ce zice şeful, nici nu mai putem vedea bine subiectul real în cauză. Din păcate, o fac foarte mulţi dintre jurnalişti.
Întrebarea aceasta „ce o să zică şeful”, care ar trebuie să dispară, e foarte, foarte înfiptă în mentalul jurnaliştilor. Orice jurnalist îşi ia câtă libertate doreşte şl să îşi ia. Eşti cât de liber vei tu să fii. Când nu mai poţi, te duci în altă parte. Acum ai şi internetul, între tine şi public nu mai e aşa o barieră. Te duci şi îţi faci un site, un blog. Sigur, e greu, n-a zis nimeni că e uşor. Toată lumea iubeşte rezultatul, în loc să îmbrăţişeze şi procesul dureros care te duce acolo.
Paginademedia.ro: Ar putea înţelege publicul că vrei să pleci de la Digi?
Dragoş Pătraru: Unii vor să plec de la Digi. Nu vreau să plec de aici. Cred însă că această companie trebuie să facă presă doar pentru public şi în interesul publicului. Dar da, există oameni care nu de-au dorit acolo niciodată, atâta timp cât din iulie anul trecut am avut avut o singură întâlnire cu şeful instituţiei, care ne-a zis că nu vom rămâne mult, pentru că Digi 24 nu e pentru noi, e un post aparte.
Acum încep să înţeleg la ce se referea. Le-am încurcat unor oameni calculele rău de tot. Am venit noi şi am arătat că se poate face audienţă. Şi asta îi pune într-o situaţie nasoală faţă de patronat. Care s-a prins că se pot face rezultate.
Nu vrem să plecăm, avem contract pentru încă două sezoane, vrem să facem lucruri frumoase acolo. Dar ştii cum e, trebuie să vrea şi calul…
Ce a spus Dragoş Pătraru aseară, dar şi înregistrarea VIDEO, aici
Citeşte şi:
Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
Comentarii
Iuli, cica filmul Pro a fost lider(detasat) de audienta. sau Insula Iubirii, ca nu mai tin minte exact. cu siguranta unul sau alta.
asta daca nu cumva Kanal D... sau poate ca...