"Spovedania" preotului care a renunţat la haina preoţească pentru că a ajuns la concluzia că "Dumnezeul pe care a trebuit să-l slujesc nu există", a fost virală ieri pe Facebook.
"Întâia predică a unui preot ateu", interviul publicat ieri de Recorder.ro cu preotul Ilie Toader, a adunat aproape 19.500 de like-uri şi share-uri pe Facebook, potrivit unei monitorizări Facebrands PRO pentru Paginademedia.ro.
Din materialul publicat de Recorder.ro:
"Obişnuită să jongleze cu scandaluri sexuale şi acuzaţii de corupţie, Biserica se află acum în faţa unui caz care nu mai poate fi rezolvat cu sancţiuni şi comunicate de presă.
Pentru prima dată în istoria ei recentă, un om din interior face un pas în faţă şi ridică problema unui blocaj ideologic în care se găseşte Biserica Ortodoxă Română.
Ilie Toader (37 de ani), preot cu o reputaţie ireproşabilă, doctor în teologie şi asistent universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă, renunţă la statutul de cleric al BOR şi la toate privilegiile aferente şi declară răspicat că sistemul religios pe care l-a servit vreme de peste un deceniu se află într-o mare derivă."
Topul articolelor cu cele mai multe like-uri şi share-uri este ocupat de articole publicate de blogurile Recorder.ro, Moise.ro, Blogurile Adevărul şi Eftimie.net.
Menţiune importantă: Topul include, cumulat, numărul de like-uri şi share-uri.
Cele mai apreciate şi distribuite opinii publicate ieri în blogosferă, potrivit monitorizării Facebrands PRO pentru Paginademedia.ro:
1. Recorder.ro, ”VIDEO. Întâia predică a unui preot ateu: 'Dumnezeul pe care a trebuit să-l slujesc nu există'”, de Mihai Voinea, Cristian Delcea şi Andrei Crăciun
– 19.458 de like-uri şi share-uri
"Ilie Toader, care timp de 11 ani a slujit la mai multe parohii din judeţele Buzău şi Vrancea, a renunţat la preoţie în luna aprilie a acestui an. Ultima lui predică rostită în biserică este năucitoare ca o sinucidere în direct. Preotul îşi anunţă enoriaşii că nu mai poate îmbrăca haina preoţească, iar la finalul predicii este aplaudat de enoriaşi."
2. Moise.ro, ”Polonia nu a înnebunit peste noapte. Bătălia pentru Est a început”
- 6.115 de like-uri şi share-uri
"Greu de spus unde va duce demenţa poloneză. Subordonarea Justiţiei este un act intolerabil într-o democraţie, iar extrema naţionalistă forţează Uniunea Europeană într-o direcţie ce pare de acum inevitabilă.
Pe termen scurt, Comisia va mai amâna puţin lucrurile, dar pe termen mediu şi lung ele converg către crearea unei alte Uniuni, mai strânse, probabil în jurul nucleului franco-german al Zonei Euro, fie chiar şi cu păstrarea actualei Uniuni, cel mai probabil ca o zonă de liber schimb."
3. Blogurile Adevărul, ”Să nu (te) judeci?”, de Andrei Pleşu
- 2.905 like-uri şi share-uri
"Texte esenţiale ale Scripturii amendează drastic obiceiul de a-i judeca pe alţii. „Nu judecaţi, ca să nu fiţi judecaţi!“, „A vedea paiul din ochii altuia şi nu bârna din ochiul tău“, „A arunca piatra crezîndu-te fără de păcat“ sunt tot atîtea îndemnuri la răbdare, iertare, concentrare pe limitele proprii şi nu pe derapajele altora. Dar nu rezultă de nicăieri că trebuie suspendată şi judecata de sine."
4. Blogurile Adevărul, ”Fiecare partid 'pe limba lui piere'. PNŢCD, PD, PSD urmează. E plin cimitirul 'politic'", de Ştefan Vlaston
- 321 de like-uri şi share-uri
"Este bine-cunoscută zicerea populară: „fiecare pasăre pe limba ei piere”. Ei bine, de data asta se aplică unei „păsări” de pradă, PSD. USL a câştigat alegerile în 2012, PSD-ALDE în 2016. Există un electorat dur al PSD care trebuie să înţeleagă ce fel de „pasăre” este PSD. Trebuie să înţeleagă că a fost păcălit cu tot felul de promisiuni, de pomeni peste pomeni, pe care PSD nu le poate onora."
5. Eftimie.net, ”Câtă taxă de solidaritate ai plătit până acum şi ce ţi-a adus”
- 307 like-uri şi share-uri
"Mi s-a părut interesant că săptămâna trecută lumea a vorbit de taxa de solidaritate fără să spună că, deja, majoritatea taxelor din România sunt de solidaritate şi dăm cu solidaritate în populaţie de ne iese pe nas.
Am să dau doar două exemple de solidaritate pe care, deocamdată, românii nu vor să o perceapă sau să o înţeleagă că majoritatea se împart în cele patru categorii enunţate de Jacopo Belbo: cretini, imbecili, stupizi şi nebuni. Cu două excepţii notabile sau, mă rog, una, dumneata."
Autor: Daniel Puisor redactiapaginademedia.ro
Trimite un comentariu