BLOGOSFERĂ. Un rezumat al evenimentelor din ianuarie 2017 făcut de Moise Guran este cel mai distribuit articol din blogosferă.
Mesajul de “la revedere” al lui Andrei Pleşu a fost al doilea viral al zilei. Scriitorul a anunţat că nu mai scrie pentru Adevărul. Publică în continuare în Dilema Veche, iar textele vor fi preluate şi pe adevărul.ro.
Andrei Pleşu:
"Mi-am spus şi eu că, ajuns în pragul vîrstei de 70 de ani, îmi pot permite să mă întreb ce mai am de făcut, în ce proiect vreau să-mi investesc puterea de muncă de-acum înainte. Mărturisesc că am un asemenea proiect şi mă gîndesc, puţin răutăcios, că prefer să-mi închei viaţa încercînd să-l duc la bun sfîrşit, decît comentînd, săptămînal, (şi, oricum, fără nici un rezultat) isprăvile unor personaje despre care, probabil, peste 10-15 ani, nimeni nu-şi va mai aminti nimic. (...)
“După cum v-aţi dat deja seama, postarea de faţă este un cordial „La revedere!“ Nu e, totuşi, o „demisie“, un fel de a evacua perspectiva oricărei întîlniri cu viaţa cotidiană, cu publicul, cu gazetăria. Păstrez, din loialitate pentru revista pe care am înfiinţat-o acum aproape 25 de ani, rubrica de la Dilema Veche.”
Cele mai distribuite materiale din blogosferă, ieri, potrivit unei monitorizări Facebrands PRO pentru Paginademedia.ro.
Menţiune importantă: Topul include, cumulat, numărul de like-uri şi de share-uri.
1. moise.ro - Înapoi în viitor… Ordonanţa 13 va fi reactivată pentru 14 zile, din februarie 2017
- 3190 like-uri şi share-uri
“Intuiam, acum o săptămână, când s-a pensionat judecătoarea care ar fi trebuit să dea o sentinţă în procesul lui Liviu Dragnea, că acesta mai are un glonţ de argint, la Curtea Constituţională. (...) Acum ştim că e o problemă la Înalta Curte, de vreme ce un alt complet a trimis la CCR excepţia ridicată de Alina Bica de neconstituţionalitate a Ordonanţei de Urgenţă 14, cea care a abrogat Ordonanţa 13. (…)
Pe 31 ianuarie 2017, într-o miercuri pe care nu o vom uita niciodată, guvernul a aprobat Ordonanţa de Urgenţă 13, prin care a dezincriminat fapte de abuz în serviciu prin care un funcţionar public produce un prejudiciu mai mic de 200 de mii de lei şi a micşorat până la derizoriu pedepsele pentru faptele ce produc un prejudiciu mai mare de 200 de mii de lei. Cum termenul de intrare în vigoare a Ordonanţei 13 era de zece zile, sute de mii de oameni au ieşit în stradă, într-o dramatică numărătoare inversă a celor zece zile. În ziua a cincea, duminică 5 februarie 2017, Guvernul a emis Ordonanţa de urgenţă 14, prin care abroga prevederile Ordonanţei 13.
Dacă într-un viitor, oricare, acum, peste trei luni sau trei ani, Ordonanţa 14 este declarată neconstituţională, ea va repune în vigoare pentru cele 14 zile din februarie Ordonanţa 13.”
2. Blogurile Adevărul, “Rămâne pe altă dată...”, de Andrei Pleşu
- 1038 de like-uri şi share-uri
"A fost o experienţă utilă, un exerciţiu civic şi stilistic, din care am avut mai curînd de cîştigat. Nu pot decît să mulţumesc redacţiei pentru ospitalitate şi cooperare. Mulţumesc şi cititorilor mei, mai numeroşi decît mi-aş fi închipuit, pentru atenţia cu care m-au onorat. Mulţumesc, de asemenea, forumiştilor care mi-au însoţit, frecvent, articolele cu comentarii ce depăşeau, adesea, cu mult, profilul autorului şi hotarele temelor abordate.
Am simţit, mai tot timpul, că textul meu nu era decît un prilej pentru o dezbatere mai largă, devenită pentru unii (fie şi sub pseudonim) o preocupare constantă, un efort harnic de autodefinire şi autopromovare. Nu pot decît să mă bucur că am jucat, astfel, un rol de „catalizator“, chiar dacă, din cînd în cînd, am ieşit serios tăvălit din această confruntare. (…)
În rest, îi asigur pe cei care mă detestă, cu argumente, uneori, inanalizabile, că sînt departe de a fi încîntat de mine însumi.”
Unii par să creadă că nu suport „critica“. E fals. Ceea ce nu suport e atacul obsesiv, fără argumente, grosolănia pură, injuria de cartier. Dacă mi se demonstrează, calm, articulat, civilizat, că sînt bou, ciulesc urechile. Dar dacă nu mi se spune decît „boule!“ mă cam plictisesc. Genul ăsta de „critică“ nu provoacă o necesară, severă, autoevaluare, sau un dialog reciproc îmbogăţitor. Tot ce poţi spune e: „Ba p`a mă-tii!“. Ceea ce nu prea stimulează conversaţia..."
3. Blogurile Adevărul, “Ofensiva dezinformării în România. Mesajul central: nu mai fiţi siguri de nimic, toţi mint, ţara e neguveranbilă”, de Cristian Unteanu
- 544 de like-uri şi share-uri
“Pe măsură ce climatul de securitate devine tot mai fragil pe plan global şi, de interes pentru noi, în special pe linia de front care separă spaţiul rus de cel al UE/NATO, vedem cum campaniile de dezinformare, componentă esenţială a războiului asimetric, se intensifică şi se diversifică.
România este una dintre ţinte, vizată fiind în primul rând opinia publică în general, dar şi, sectorial, segmente ale sistemului de decizie politică şi de comandă militară, ideea centrală fiind transmiterea unui mesaj de neîncredere generală în tot ceea ce înseamnă capacitate naţională, de dubiu profund faţă de valorile naţionale, de instalare a unei stări de silă şi lehamite, dublate de o convingere profundă a impotenţei naţionale de a face faţă oricărui tip de criză."
4. petreanu.ro, “Cum să ne facem – singuri – traficul auto măcar suportabil”
- 194 de like-uri şi share-uri
“Azi a reînceput şcoala şi, cu asta, şi coşmarul numit trafic auto din Bucureşti (şi probabil şi din alte oraşe mari ale României).
Vreau să vă arăt un scurt film – nimic important, de fapt, ba chiar e-o întâmplare obişnuită: un ambuteiaj de câţiva kilometri, joi după-amiază, la intrarea în Bucureşti pe DN1. (…)
Aşa cum am învăţat să nu mai intrăm în intersecţii dacă n-avem cum să ieşim din ele, cum am înţeles că degeaba claxonăm când ăla din faţă n-are unde avansa, cum am priceput că nu pierdem nimic când îi lăsăm pe cei de pe străzile secundare să intre pe principale, e momentul să realizăm că blocarea unei benzi de circulaţie, doar pentru că ne-a fost lene să mai mergem 100 de metri până la primul loc liber de parcare, este neproductivă şi prostească.”
Trimite un comentariu