BLOGOSFERĂ. "Baricadat în fortăreaţa în care planificase şi Ceauşescu să se ascundă, dar n-a mai apucat, un grup de indivizi (unii inconştienţi, alţii trădători de-a dreptul) votează pe bandă rulantă schimbarea ordinii constituţionale. Probabil se va schimba, dar nu aşa cum cred ei. Aceşti oameni se sinucid politic, îşi distrug inconştient chiar lumea infectă pe care şi-au creat-o", scrie jurnalistul Moise Guran cu privire la întâmplările ce marchează politica românească în ultimele zile.
"Ce variantă mai are mulţimea, după ziua de ieri? Deja se strigă tot mai frecvent asta cu Anticipatele, alternativ cu “Demisia!”", notează jurnalistul.
A fost cel mai viralizat material din blogosferă, în ultimele zile. Din primele cinci cele mai viralizate materiale dib blogosferă, patru sunt despre Regele Mihai.
Cele mai distribuite materiale din blogosferă, ieri, potrivit unei monitorizări Facebrands PRO pentru Paginademedia.ro.
Menţiune importantă: Topul include, cumulat, numărul de like-uri şi de share-uri.
1. moise.ro, Anticipate! Mai vede cineva altă soluţie?
- 18915 like-uri & share-uri;
Din articol:
“Independenţa procurorilor este istorie. Au şters-o ieri, la foc automat. Au fost aprobate sau respinse, într-o şedinţă maraton de 12 ore, peste 700 de amendamente, fără ca aleşii naţiunii să ştie ce votează.
Tot acest circ, acest simulacru de democraţie parlamentară s-a oprit înainte de votul final. Opoziţia spune că nu mai era cvorum. Eh! Dacă voiau, aveau şi cvorum. Au amânat votul final pentru săptămâna viitoare, ca un pluton de execuţie, gata să execute comanda Foc! la ordinul căpitanului.
În final, aş vrea să mă adresez senatorilor şi deputaţilor din PSD, ALDE şi chiar PNL, ca să le spun aşa: Veţi avea mulţimi de oameni care vor sta în stradă până la dizolvarea Parlamentului. Nu numai că vă veţi pierde funcţiile călduţe, dar, cel mai probabil, un astfel de moment va duce la dispariţia partidelor voastre.”
2. subiectiv.ro, Imagini din istoria ruşinoasă a României, de Alex Mihăileanu
- 3378 like-uri & share-uri;
Din articol:
“Cine mă urmăreşte de ceva vreme ştie că sunt orice, numai monarhist nu. Dar urmăriţi, vă rog, aceste opt minute, ascultaţi limbajul de lemn (ostaş, meleag etc.) şi fiţi atenţi la slugărnicia şefului poliţiei de frontieră, în 1994, şi câtamai abuzul face. Nu, n-am zis nimic greşit în titlu, sunt fragmente din istoria ruşinoasă a României, 1948-2017.”
3. moise.ro, Noi şi Regele… Istoria care n-a mai fost
- 2662 like-uri & share-uri;
Din articol:
“Noi, contemporani ai Regelui Mihai, nu ne putem abţine să nu ne întrebăm ce s-ar fi întâmplat dacă România nu întorcea armele în 1944, ce s-ar fi întâmplat dacă Regele nu ar fi semnat actul abdicării din 1947 şi, mai ales, cum ar fi arătat România dacă după 1990 ar fi redevenit monarhie. Să le luăm pe rând, acceptând din start că aceste întrebări nu au cu adevărat valoare, iar dacă au, e mai probabil alta decât o putem realiza acum, noi contemporanii.
23 august 1944 – Cu sau fără întoarcerea armelor, România ar fi fost zdrobită. Se poate argumenta că a fost oricum zdrobită, chiar dacă Armata Roşie a mărşăluit într-un teritoriu eliberat. N-avem de unde şti câţi ar fi murit în plus, dacă ar fi fost mai puţini ţărani ucişi, jefuiţi, femei şi fete siluite de mujicii armatei eliberatoare. Adevăratele întrebări aici sunt dacă ruşii ar mai fi putut ocupa jumătate din Europa şi dacă statalitatea românească ar fi supravieţuit Celui de-al Doilea Război Mondial, fără 23 august 1944.
Abdicarea din 1947. Este şi va mai rămâne un episod controversat. Trebuia sau nu trebuia să semneze Regele abdicarea şi să plece în pace? Regele a spus că a fost şantajat, ameninţat cu o baie de sânge. Chiar dacă este credibilă această depoziţie, dacă a semnat şi a plecat, asta înseamnă că baia de sânge nu s-a mai produs? (...) Un lucru e aproape cert – dacă nu pleca, Regele Mihai nici nu mai avea de unde să se întoarcă.”
4. tolo.ro, Nemuritoarele lucruri mici, inginereşti, ale Regelui Mihai
- 2618 like-uri & share-uri;
Din articol:
„În dreapta bărbatului care mânuia vaporaşul stătea Regele Mihai.Majestatea Sa era îmbrăcat simplu, cu un pantalon de stofă şi un sacou cadrilat. Părea un lord scăpătat, ca-n filmul ”Rămăşiţele zilei”, ecranizarea după povestea lui Kazuo Ishiguro. Urcat pe un scaun înalt, fără spătar, Regele vorbea liniştit cu căpitanul. Mihai I îl întreba politicos, americanul răspundea şi bărbatul de 78 de ani asculta atent. (...)
Văzându-l pe regele Mihai, mi-am regăsit colegii, prietenii, rudele îndrăgostiţi de mecanică, de electronică, de motoare, de limbaje de programare şi de ecuaţii, oameni de o pricepere tehnică şi practică copleşitoare pentru cineva cu două mâini stângi.
A plecat Regele iubitor de oameni, de lucruri mici inginereşti şi, mai ales, loial patriei lui care l-a crezut nemuritor.”
5. petreanu.ro, Ultimul discurs al ultimului rege
- 1586 like-uri & share-uri.
Din articol:
“În 2011, la 22 de ani de la căderea lui Nicolae Ceauşescu, politicienii noştri l-au invitat, în sfârşit, pe regele Mihai în Parlament, pentru un discurs în faţa camerelor reunite.
În sală erau mulţi dintre cei care-l împiedicaseră în felurite moduri să revină în ţară, pregătiţi acum să-l aplaude. Fragil, regele a fost ajutat să urce la tribună, apoi a cuvântat timp de un sfert de oră. (...)
Eu vreau să subliniez câteva pasaje semnificative din acest discurs, ultimul discurs al ultimului rege al României.
“…politica este o sabie cu două tăişuri. Ea garantează democraţia şi libertăţile, dacă este practicată în respectul legii şi al instituţiilor. Politica poate însă aduce prejudicii cetăţeanului, dacă este aplicată în dispreţul eticii, personalizând puterea şi nesocotind rostul primordial al instituţiilor Statului.”
Cine, în politica noastră de azi, mai vorbeşte de etică?”
Comentarii