După ce Europa FM a încercat (fără succes) să „spargă” licenţa sa naţională într-o reţea de posturi regionale, acum e rândul unui alt post.
Pro FM, constituit în reţea naţională în urmă cu şapte ani, a cerut CNA, în şedinţa de marţi, să revină la statutul de reţea de posturi locale sau de posturi regionale.
De ce ar dori un post de radio această mutare? De ce să nu mai fie "reţea naţională", cu program "de la centru", ci un conglomerat de staţii locale şi regionale? Motivul ţine de regimul difuzării publicităţii: CNA a cerul reţelelor naţionale să nu mai difuzeze reclame locale. Prin transformarea în reţea de staţii locale, publicitatea pentru clienţi locali ar fi permisă.
Pro FM a venit ieri cu cererea, dar CNA a cerut lămuri suplimentare. Adică le-a transmis reprezentanţilor Pro FM să vină cu un proiect editorial, urmând să decidă apoi dacă se poate sau nu ruperea reţelei. Unii membri au considerat că e loc de discuţie în acest caz întrucât Pro FM are un alt statut faţă de Europa FM (prima staţie care a cerut "spargerea").
Concret, Pro FM a devenit reţea naţională la cerere după ce a fost construit din mai multe licenţe locale, în timp ce Europa FM a fost scoasă la concurs, încă de la început, ca o singură licenţă (cu mai multe frecveţe în ţară), cu acoperire naţională.
Marius Dobre, directorul Pro FM, în faţa membrilor CNA:
„Pro FM a pierdut foarte mult din teritoriul acoperit după lansarea Digi FM: mai exact am pierdut două treimi din acoperire. Pro FM, deşi are 30 de licenţe, doar două sunt de putere mai mare, restul sunt de putere mică sau foarte mică, 40, 100 de W. Din această cauză considerăm că în acest moment reţeaua Pro FM nu mai are relevanţă la nivel naţional.”
Având învedere că este o situaţie nouă, părerile sunt împărţite în interiorul forului audiovizual, mai ales că în legislaţia audiovizuală nu se menţionează nimic despre un asemenea caz. Pe de o parte, Răsvan Popescu, vicepreşedintele CNA, spune că „ce face Consiliul, tot Consiliul poate să desfacă”. Pe de altă parte, reprezentantul departamentului juridic spune că nu ar fi posibil această spargere de licenţe.
Din discuţiile de azi de la CNA:
Marius Dobre, directorul Pro FM:
„În cei 25 de ani de activitate, Pro FM a dezvoltat o reţea de 30 de staţii locale, majoritatea lor prin concurs. Cred că doar două au fost cesionate. Ce am făcut între 1993 şi 2010, am lansat toate staţiile locale ca staţii de sine stătptoare, cu redacţii.”
În 2005 am obţinut licenţa Info Pro pe care am dezvoltat-o în mai puţin de cinci an. În 2010, din motive economice, Pro TV a solicitat ţi a primit acordul CNA atât pe reţeaua naţională Info Pro cât şi pe staţiile Pro Fm să difuzeze un singur program, Pro FM.
Pentru a analiza acest lucru, a fost necesar ca toate staţiile locale Pro FM să fie reunite sub forma unei reţele radio naţionale şi ca formatul radioului să fie modificat din muzical în generalist.
În urma preluării reţelelor Pro FM şi Info Pro de către RCS, acestea difuzau un singur program. Aşa cum RCS şi-a luat obligaţia de la început, a separat licenţa naţională de licenţa Pro FM, a lansat Digi FM şi în acest context Pro FM a pierdut foarte mult din teritoriul acoperit: mai exact am pierdut două treimi din acoperire. Pro FM, deşi are 30 de licenţe, doar două sunt de putere mai mare, restul sunt de putere mică sau foarte mică, 40, 100 de W. Din această cauză considerăm că în acest moment reţeaua Pro FM nu mai are relevanţă la nivel naţional. Cred că e momentul şi ne-am pregătit tehnic.
Propunerea noastră ar fi să revenim la reţea de staţii locale şi vă propunem un proiect editorial plecând de la ideea că informaţia în acest moment, chiar dacă se uşor disponibilă, important este să vină dintr-o sursă echidistantă. Credem că ascultătorii noştri sunt interesaţi de ce se întâmplă la nivel naţional dar şi local.
În concluzie, ne dorim să transformăm reţeaua Pro FM într-o reţea de staţii locale, cu buletine de ştiri locale grupate în cel puţin nouă regiuni apropiate. Cu buletine de cel puţin nouă ori pe zi. Vor fi cel puţin 21 de minute de ştiri pe zi. Avem capacitatea de a difuza buletine pentru fiecare din cele 30 de localităţi în care emitem.”
Lucian Mihai, reprezentantul juridic a RCS, în relaţia cu CNA: „Noi considerăm că am făcut tot ce am putut pentru a păstra această licenţă naţională Pro FM. Am participat şi la concursuri şi nu am câştigat nicio frecvenţă. Am solicitat şi la ANCOM măriri de putere, în cele mai multe cazuri ne-au fost respinse. Singura soluţie a fost să transformăm această reţea în licenţe locale, cu conţinut locale sau împărţite pe regiuni.”
Radu Herjeu, membru CNA: Din start, situaţia este diferită la dumneavoastră. Aştept să văd ce spune şi departamentul juridic şi dacă e posibil, eu, unul, nu am nimic împotrivă. Teoretic, dumneavoastră, dacă aţi avea licenţe locale, aţi avea obligaţia de a avea progreame de ştiri în localităţile cu mai mult de 50.000 de locuitori. Astea înseamnă că ar trebui să aveţi un program local la Cluj, unul la Satu Mare şi unul la Târgu Mureş. Separat. Ori dumneavoastră ne spuneţi aşa: daţi-ne licenţe locale, ori noi vom avea un singur program local pentru toate trei.
Nu cred că e în regulă, ori pimiţi licenţe regionale, ori dacă primiţi licenţe locale faceţi programe pentru fiecare oraş mare. Nu se poate şi una şi alta.”
Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
Comentarii