UPDATE. Lucia Hossu Longin, producătorul seriei Memorialul Durerii, intervine în scandalul dintre TVR şi Cinemaraton, spunând că domnia sa şi-a dat personal acordul pentru difuzarea seriei.
„Personal mi-am dat acordul, ca unic autor, la difuzarea non-comercială pe postul Cinemaraton, a producţiilor din serialul „Memorialul Durerii”, realizate în urmă cu 15-20 de ani. Era onorant pentru mine şi pentru TVR ca numele noastre să fie incluse în panorama filmului românesc, documentar sau artistic, pe care o realizează Cinemaraton.”, a explicat Lucia Hossu Longin într-un punct de vedere, pe care l-a numit „O notificare la altă notificare”, publicat pe pagina sa de Facebook. (mesajul integral, în text).
Postul TVR acuza Cinemaraton, televiziune de fiome deţinută de Akta, că îi preia o serie de producţii fără a avea acordul postului public.
„Televiziunea Română a constatat faptul că Cinemaraton difuzează producţii TVR fără acordul postului public, încălcând legislaţia în domeniu”, se arată într-un comunicat de presă al TVR.
Printre titluri difuzate de Cinemaraton, potrivit TVR, se numără mai multe episoade din Memorialul Durerii, realizat de Lucia Hossu Longin şi „Tandreţea Lăcustelor”, în regia Dan Necşulea.
Pe de altă parte, reprezentanţii Cinemaraton au explicat într-un punct de vedere pentru Paginademedia.ro că avea un acord de la producătorul seriei Memorialul Durerii, Lucia Hossu Longin.
Iată răspunsul Cinemaraton: „Referitor la intrebarea dvs, tinem sa precizam ca Cinemaraton are acordul producatorului serialului “Memorialul Durerii” inca din martie 2017, actionand cu buna-credinta. In cazul in care au aparut neintelegri, ne exprimam toata disponibilitatea pentru orice discutie care ar duce la clarificarea lor, in interesul cinematografiei romanesti si telespectatorilor romani.”, au explicat reprezentanţii Cinemaraton.
Lucia Hossu-Longin despre reacţia TVR:
Canalul tv Cinemaraton difuzează episoade din Memorialul Durerii. Conducerea TVR a reclamat postul la CNA şi a trimis o notificare prin care interzice Cinemaraton să mai utilizeze fără acord aceste filme documentare, în caz contrar rezervându-şi dreptul de a de a sesiza organele jurisdicţionale. Acesta este răspunsul meu:
O notificare la altă notificare
Personal mi-am dat acordul, ca unic autor, la difuzarea non-comercială pe postul Cinemaraton, a producţiilor din serialul „Memorialul Durerii”, realizate în urmă cu 15-20 de ani. Era onorant pentru mine şi pentru TVR ca numele noastre să fie incluse în panorama filmului românesc, documentar sau artistic, pe care o realizează Cinemaraton.
În acelaşi timp, doresc ca filmele din această serie, „Memorialul Durerii”, să fie difuzate şi pe alte posturi şi puse, astfel, la dispoziţia publicului, fiind realmente o carte de istorie pentru generaţii de elevi. Nu concep ca filmele să mucegăiască în arhivele de la Jilava şi să fie blocată astfel cunoaşterea lor.
Este în interesul publicului ca „Memorialul Durerii” să fie vizionat, în special episoadele vechi, care riscă să se deprecieze şi să devină nefolosibile.
Televiziunea Română, aşa cum a procedat în alte situaţii similare, poate să-şi dea acordul ca serialul nostru să nu lipsească dintr-o istorie a cinematografiei ultimilor treizeci de ani.
Protagoniştii „Memorialului Durerii” din Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici consideră că nu trebuie create bariere artificiale pentru a îngrădi difuzarea şi redifuzarea filmelor noastre şi trebuie găsită calea legală de a le oferi celor ce le solicită în scop educaţional.
Este ca şi cum a-i limita circulaţia unei cărţi de istorie, atât de necesară, de cerută de marele public. Eu am dăruit Televiziunii Publice energia şi eforturile mele timp de 27 de ani şi sper ca TVR să înţeleagă cât de important este pentru istoria noastră recentă cunoaşterea filmelor din acest serial.
Comunicatul integral al TVR, în continuare:
Televiziunea Română a constatat faptul că Cinemaraton difuzează producţii TVR fără acordul postului public, încălcând legislaţia în domeniu. De asemenea, grila de programe a postului Cinemaraton este alcătuită în mod preponderent din producţii ale postului public de televiziune, în condiţiile în care Televiziunea Română nu a primit o solicitare în acest sens.
Printre producţiile difuzate fără acordul TVR se numără: „Memorialul Durerii - Mişcările studenţeşti din 1956”, realizator Lucia Hossu Longin; „Memorialul Bucureştilor (2) - Biserica Ienei”, realizator Lucia Hossu Longin; „Memorialul Durerii - Canalul Morţii”, realizator Lucia Hossu Longin; „Memorialul Durerii - Mircea Dinescu”, realizator Lucia Hossu Longin; „Reconstituiri - Ministerul Adevărului”, realizator Lucia Hossu Longin, scenariul Dan Necşulea sau „Tandreţea Lăcustelor”, regia Dan Necşulea.
Prin această situaţie, Cinemaraton încalcă prevederi din Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, cu modificările şi completările ulterioare precum şi din Decizia CNA nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.
În aceste condiţii, Televiziunea Română a transmis o notificare prin care interzice Cinemaraton să mai utilizeze fără acord, înregistrările SRTv, în caz contrar rezervându-şi dreptul de a de a sesiza organele jurisdicţionale.
De asemenea, TVR a semnalat Consiliului Naţional al Adudiovizualului această situaţie pentru ca forul, în calitate de garant al interesului public si de unica autoritate de reglementare în domeniul programelor audiovizuale, să dispună măsurile pentru intrarea în legalitate a postului menţionat.
* În conformitate cu prevederile art.13 alin. (1) lit. a) şi f), art 1063 alin. (1) lit a), f) şi g), precum şi art. 113 lit. b), e) şi i) din Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, cu modificările şi completările ulterioare, SRTv în calitate de titular de drepturi de autor, producător de înregistrări audiovizuale şi organism de televiziune, are dreptul exclusiv de a autoriza sau interzice utilizarea producţiilor proprii, inclusiv prin reproducere, radiodifuzare şi punere la dispoziţia publicului pe Internet.
** În situaţia utilizării producţiilor SRTV (preluate de la foşti angajaţi sau din alte surse) în vederea includerii în emisiuni de televiziune, există obligaţia legală privind obţinerea acordului SRTv în calitate de titular de drepturi. Difuzarea unei înregistrări audiovizuale produse de TVR, în tot sau în parte, fără acord, cu înlăturarea siglei producătorului, poate întruni elementele constitutive ale următoarelor infracţiuni prevăzute de Legea nr.8/1996, radiodifuzarea operelor sau a produselor purtătoare de drepturi conexe, fără consimţământul producătorului, faptă pentru care legea prevede închisoare de la o lună la un an sau amendă (art 140 alin. (1) lit c).
Comentarii
TVR, daca are si 1% din drepturile de autor, ar trebui sa-i dea in judecata direct si sa ceara despagubiri. La fel si cu "producatorul" care in situatia in care si-a dat acordul stiind ca nu detine drepturile integral face o inselaciune.
*** naibii de la TVR.