Radu Banciu, amendat de CNA cu 30.000 de lei pentru afirmaţii defăimătoare la adresa maghiarilor.
Forul audiovizual a analizat în şedinţa de astăzi o emisiune a lui Banciu din 19 septembrie 2017, în care a vorbit despre cum a fost invitat la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) să dea explicaţii pentru o emisiune mai veche: despre cazul de la Kaufland din Ţinutul Secuiesc.
Sancţiunea a venit de la doamnă deputat UDMR, Benkő Erika.
Din afirmaţiile lui Radu Banciu, din emisiune:
„Voi n-o să aveţi niciodată, aşa cum v-aţi dorit, posibilitatea să puneţi sârmă ghimpată ţinutului respectiv, că aşa aţi face, lasă că vă cunoaştem de destul timp. Şi dacă nu vă convine expresia asta, să ne judece americanii. Da? Să ne judece canadienii, să ne judece mexicanii dar să nu ne mai judecaţi voi. Uite, eu vin şi spun asta. Că voi vreţi să puneţi sârmă ghimpată în Ţinutul Secuiesc să nu mai intre nici un român acolo. Dacă-l prindeţi pe unul, îl trageţi în ţeapă. Dar nu vreau să mă judece un maghiar. Sunt în România? Da. Am dreptul acesta? Ei bine, dacă nu-l am, atunci o să mă duc în străinătate şi o să-l obţin. Vreau să mă judece altcineva. Şi vin cu exemple.”
„(...) Vin să trag un semnal de alarmă şi sunt eu până la urmă batjocorit, umilit de nişte desculţi care nici măcar nu ştiu să vorbească româneşte sau să scrie. Da? Mă cheamă acolo ca să mă execute când eu am spus că nenorocita aia (vânzătoarea de la Kauflandul din Ţinutul Secuiescu - n.r.) trebuia dată afară din ţară. Să i se desfacă contractul de muncă să nu mai poată să lucreze nicăieri în România pentru ce a făcut. Pentru că, încă o dată, inversul ar fi fost valabil, da?”
„(...) Nu este evident că dacă autonomia este proclamată, limba română nu mai poate fi folosită acolo? Ori asta este iarăşi ilegal. Nu înseamnă că dacă eu ţi-am dat ţie autonomie, nu mai pot să vorbesc româneşte acolo de frică că mă vei spânzura. Da? Că asta se va întâmpla. Evident. Maşinile care vor avea numere de România vor fi toate atacate, sparte, da? Oamenii luaţi la bătaie, asta se va întâmpla, nu? Păi evident dacă, iată, în limba română nu te poţi exprima în nici o situaţie. ”
Ce a explicat reprezentantul postului: Rareş Aniţa, director de programe B1 TV:
„Este o emisiune de acum şase luni, care a fost ca urmare a emisiunii în care s-a discutat cazul de la Kaufland din Ţinutul Secuiesc. Şi este ca urmare a faptului că Radu Banciu a fost invitat la CNCD ca urmare a unei reclamaţii depuse de doamna deputat (Benkő Erika - n.r.). Ce pot să vă spun, sunt comentariile lui ca urmare a acestei acţiuni a doamnei deputat. Sunt opinii şi comentarii pe acest subiect. Radu Banciu s-a prezentat la CNCD acum şase luni, dar CNCD nu s-a pronunţat până acum pe acest subiect.”
Radu Herjeu, membru CNA:
„Am senzaţia că suntem într-o buclă şi că odată la câteva săptămâni avem aceleaşi dialoguri. (...) Pe unii, nu-i deranjează atât d emult cum îi deranjează o burtieră. Ca dovadă, acest domn, dacă nu ar fi cei direct vizaţi să facă sesizări, nu primeşte 800 de sesizări pentru asemenea monstruozităţi spuse pe post. O burtieră care stă pe ecran 10 secunde primeşte 800 de sesizări.
Ceea ce pe mine mă duce cu gândul că dânsul este în asentimentul unei mari părţi a românilor, indiferent de care parte a politicii se află. Pentru că altfel eu nu-mi explic cum astfel de derapaje nu sunt sesizare de opinia publică. De ce oamenilor li se pare absolut normal ca un cetăţean să vorbească aşa pe post o dată la o săptămână, şi să vitupereze la adresa unei întregi comunităţi la modul ăsta.”
„Genul acesta de punere la zid a oricărui maghiar care nu e de acord cu ce spune domnul Banciu, a-l considera spion. Acestea sunt nişte acuzaţii foarte grave. Să spui că o instituţie a statului a cărui componenţă este votata de Parlamentul României face servicii ungurilor şi ţării vecine. Este inadmisibil. Depăşim sfera unor simple opinii. Să începi să spui cum eşti tu sigur că ungurii vor pune sârmă ghimpată şi că nu se va mai vorbi limba română şi aşa mai departe. (...) Genul acesta de manifestări fac foarte mult rău şi îi influenţează pe foarte mulţi oameni.
El incită, sigur nu direct, dar aceasta este o incitare la violenţă când tu spui tot timpul că ăla e duşmanul şi că îţi vrea răul.”
Sancţiunea a fost propusă de Radu Herjeu, membru CNA, şi votată de aproape toţi cei prezenţi: Florin Gabrea, Orsolya Borsos, Viorel Vasile Buda, Monica Gubernat, Radu Herjeu, Dorina Rusu, Răsvan Popescu. Gabriel Tufeanu a fost împotrivă.
Legsilaţia invocată:
ART. 64 (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.
47 (3) Sunt interzise în programele audiovizuale afirmaţii defăimătoare generalizatoare la adresa unui grup/comunităţi definit(e) de gen, vârstă, rasă, etnie, naţionalitate, cetăţenie, credinţe religioase, orientare sexuală, nivel de educaţie, categorie socială, afecţiuni medicale sau caracteristici fizice.
Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
La numai 3 zile de la intrarea armatei ungare de ocupație pe teritoriul românesc, a început seria masacrelor împotriva populației civile românești. Acestea au avut o intensitate crescută în primele două săptămâni dupa ocuparea Transilvaniei dupa Dictatul de la Viena. Astfel, în doar 11 zile, trupe ungurești au ucis aproximativ 1.000 de români. Cel mai afectat de ucideri a fost județul Salaj, unde au fost masacrați 477 de români. Este vorba de un adevarat genocid etnic statal asupra romanilor, primul de acest gen din timpul celui de-al doilea razboi mondial, pentru care statul vecin, Ungaria, un “dusman natural” al Romaniei, nici nu si-a cerut vreodata scuze, nici nu a ridicat vreun memorial si nici nu a platit pentru victimele facute.