Consiliul Naţional al Audiovizualului a decis astăzi să amendeze postul B1 TV cu 10.000 de lei pentru o emisiune din octombrie 2017, în care acesta a făcut referiri la comunitatea de maghiari.
Concret, în emisiunea din 4 octombrie, Banciu a comentat respingerea proiectului de lege propusă de UDMR privind reducerea pragului de reprezentare de la 20% la 10% pentru folosirea limbii materne în administraţia publică locală.
Din afirmaţiile lui Radu Banciu:
„Maghiarii n-au nici un fel de respect faţă de legile acestei ţări. Nu le-au respectat niciodată iar mărturie stau cetăţenii români. (...) toţi românii care sunt minoritari în Harghita, Covasna, sau Mureş, în zonele, în localităţile, în satele respective, pot fi martori oricând la aşa ceva.”
„Nu avem practic absolut nimic de comentat în plus decât că ei niciodată n-au respectat nici cele mai elementare reguli de bun simţ, nu vorbesc de legi pe care le calcă în picioare. Dar altfel, sigur că maghiarii prin vocea liderilor UDMR consideră asta ca fiind un eşec şi pe undeva în ochii lor demonstrează că România nu este o ţară deschisă dialogului, nu este o ţară care să respecte minimum absolut în ceea ce priveşte convieţuirea între majoritate şi minoritate, este o ţară care practic încalcă regulile astea care ar trebui să fie sfinte în secolul XXI.
Deci cam asta este poziţia UDMR-ului. Marton Arpad, deputat al acestui partid, ,,a declarat chiar că votul este surprinzător. S-a votat înainte de a se discuta pe articole, mulţi colegi au venit pregătiţi să-l respingă.” Exact cum ar fi făcut şi minoritatea maghiară dacă ar fi trebuit să depindă de ea. Da? Minoritatea maghiară face acelaşi lucru în Transilvania în fiecare zi.
Nu ştiu dacă e bine spus ,,minoritatea”, e majoritară acolo în locurile respective, călcând în picioare practic drepturile minorităţii româneşti. Deci nu e absolut nimic ieşit din comun.
Sigur că vine anul centenarului, sigur că după 2018 o să vină 2019, apoi o să vină 2020. Nu se întrevede deocamdată o pace la acest nivel dar încă o dată, oricum nici maghiarii nu erau pregătiţi pentru aşa ceva pentru că ei nu sunt pregătiţi niciodată la nivel declarativ pentru nimic. Da? Ei n-au niciodată francheţe, n-au niciodată tărie de caracter, vorbesc acum de oamenii lor politici, n-au niciodată coloana aia vertebrală să-ţi spună domnule, verde în faţă. Însă pe la spate te vorbesc cu toţii. Da? Pe la spate îi fac pe români albie de porci.”
Sancţiunea a fost propusă de Orsolya Borsos, membru CNA, şi votată de încă şase membri: Florin Gabrea, Viorel Vasile Buda, Monica Gubernat, Radu Herjeu, Dorina Rusu şi Răsvan Popescu.
Laura Georgescu şi Radu Călin Cristea au votat împotrivă. Cel din urmă propusese o sancţiune mai mare, de 25.000 de lei, care nu a mai fost supusă însă la vot, întrucât a trecut amenda de 10.000 de lei. De la şedinţă a lipsit Gabriel Tufeanu, membru CNA.
LEGISLAŢIE.
Art. 3 (2) – „Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor”;
art. 47 (3) „Sunt interzise în programele audiovizuale afirmaţii defăimătoare generalizatoare la adresa unui grup/comunităţi definit(e) de gen, vârstă, rasă, etnie, naţionalitate, cetăţenie, credinţe religioase, orientare sexuală, nivel de educaţie, categorie socială, afecţiuni medicale sau caracteristici fizice”
Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
Comentarii