Radio Total, primul post de radio de ştiri (news&talk, mai exact), lansat acum 25 de ani, un brand care nu mai există de peste zece ani, se aude din nou. Deocamdată, doar cu muzică.
Reapare cu logoul de la început - pisica neagră cu ochi verzi.
Unde se poate asculta Radio Total, cine se ocupă de proiect, dar şi istoria tumultoasă a postului de radio, în continuare.
Radio Total se poate asculta online, relansat de doi oameni cu zeci de ani la fostul radio: Alina Dimitriu şi Bogdan Popescu - Şarpe, unul din cunoscuţii DJ ai anilor '90.
În primă fază, are un program 100% muzical, pe un format Adult Contemporary - AC, cu muzica anilor 1980-2018, urmând ca într-o fază ulterioară programele muzicale să fie completate de emisiuni live din studioul propriu.
Înainte de detalii, puţină istorie:
O istorie tumultoasă: de la Cornel Nistorescu la Lagardere, iar la Nistorescu şi apoi la Sorin Ovidiu Vîntu
În 1993, Radio Total se auzea prima dată în Bucureşti. Profilul News&Talk. Radio de jurnalism.
Fondatori: jurnaliştii Cornel Nistorescu (Evenimentul zilei) şi Liviu Tofan (Europa Liberă). În conducere, regretata Jeana Gheorghiu.
Trei ani mai târziu, în 1996, în acţionariatul postului de radio intră grupul francez Lagardere. În 2003, Lagardere ies din acţionariat.
Câţiva ani mai târziu, postul de radio ajunge la Federaţia Sindicatelor Libere şi Independente din Petrom, reprezentată de Liviu Luca, iar apoi în grupul Realitatea-Caţavencu.
În timp, nume cunoscute ale presei au trecut pe la postul de radio. O trecere în revistă:
- Jeana Gheorghiu (director)
- Cornel Nistorescu (fondator)
- Liviu Tofan (fondator)
- Tudor Muşat (director de programe între 1998 şi 2006, director al staţiei până în 2008)
- Radu Herjeu
- Rodica Culcer
- Mircea Badea
- Corina Chiriac
- Cosmin Prelipceanu
- Robert Turcescu
- Andrei Gheorghe (anii 2006-2007)
- Liviu Mihaiu
- Denis Ciulinaru
- Ernest Fazekas
- Marilena Stanca
- Nadina Forga (Ioana Dogioiu)
- Ada Sârbu
- Geo Vila
- Claudiu Săftoiu
- Irina Margareta Nistor
- Andrei Partoş
- Cristina Stănciulescu (între 1994 şi 2000)
Dispariţia Radio Total. Insolvenţa urmaşului Gold FM
În anii 2008-2009, Radio Total, era în Realitatea-Caţavencu, grup puternic la vremea respectivă.
Cum Realitatea-Caţavencu, grupul lui Sorin Ovidiu Vîntu, mai avea două posturi de radio - Guerrilla şi Realitatea FM, Radio Total se stinge, ca nume: devine Gold FM, post care exploata zona muzicală oldies.
Criza semnează un nou capitol în istoria Gold FM. Din motive economice, Gold FM devine un "tonomat": în 2010, conducerea decide ca staţia să difuzeze numai muzică, fără programe proprii. Echipa se subţiază până la minimum necesar pentru emisie.
În ultimii ani, Gold FM a fost la limita supravieţuirii. Cu o echipă mică.
Revenirea cu Dobrovolschi
Staţia a avut un moment de revenire când Guerrilla a rămas fără licenţă, iar Gold FM a găzduit matinalul lui Mihai Dobrovolschi (cu rezultate de audienţă bune). Guerrilla a recâştigat o parte din licenţe. Gold FM s-a repliat.
În prezent, Expresiv SA, firma care deţine licenţa, este în insolvenţă. Angajaţii se numără pe degete. Salariile restante se numără cu lunile. Postul de radio preia, ca program matinal, emisiunea Cronica Cârcotaşilor, realizată de Şerban Huidu.
Acţionarii: Radoway Limited (Cipru) – 56,25% (companie controlată de familia lui Sorin Ovidiu Vîntu), Sindicatul Naţional Petrom-Energie – 43,13% şi Cornel Nistorescu – 0,62%.
Şi, din nou, Radio Total
Doi dintre "veteranii" Radio Total, Alina Dimitriu şi Bogdan Popescu - Şarpe hotărăsc să relanseze Radio Total.
Cei doi lucrează şi acum la Gold FM, dar Radio Total e un proiect separat.
Sunt ajutaţi de Richard Tufeanu, care deţine firma Broadcast Enterprise Solution. Compania înregistrează marca Radio Total (care expirase din 2013) şi lansează, în urmă cu două săptămâni Radio Total pe online.
Deocamdată, Total emite muzică, la adresa RadioTotalRomania.ro. Cu jingle-urile de început ale staţiei.
Au însă planuri mari:
"Urmează emisiuni live din studioul propriu", spun cei doi. Şi completează: "Ne propunem şi reintrarea în FM, când va fi posibil să luăm o licenţă".
Finanţarea?
Partea tehnică este asigurată de Broadcast Enterprise Solution.
"Ascultătorii pot face donaţii care vor susţine radioul şi cheltuielile lunare, acestea urmând să fie puse la dispoziţia tuturor, complet transparent, chiar pe site", spun cei doi fondatori.
Sloganul? Noblesse oblige.
Radio Total se poate asculta la RadioTotalRomania.ro.
Citeşte şi:
Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
Comentarii
Daca o sa revina in FM sper sa nu fie un post cu putere slaba. Nu cer sa fie cea mai puternica statie. Asa de putere medie ca de exemplu RVS/RVE sau GUERILLA