AUDIATĂ, DAR NU ÎNTREBATĂ. Situaţie absurdă în Parlament, unde PSD a făcut scut în jurul preşedintelui TVR, Doina Gradea. Cum?
Chemată la Comisia de Cultură din Camera Deputaţilor după înregistrările făcute publice de Dragoş Pătraru, Doina Gradea a fost lăsată să îşi spună punctul de vedere, fără a fi întrebată.
Asta a propus deputatul PSD Diana Tuşa: Să îşi spună punctul de vedere, fără să ise pună întrebări. Să fie audiată, fără să fie întrebată.
Doina Gradea a asistat, tăcută, timp de aproape o oră, la disputa dintre parlamentarii PSD şi cei ai opoziţiei. Nu a intervenit decât spre finalul “audierii”, când şi-a citit de pe foaie punctul de vedere şi a plecat.
O tăcere care a fost apreciată de deputatul PSD Diana Tuşa: “vă mulţumesc că nu aţi intervenit neprocedural, spre deosebire de membrii Comisiei”, i-a spus Tuşa Doinei Gradea înainte de a-i da cuvântul.
Un cuvânt în care Gradea a spus că a fost "permanent criticată", de către "aceiaşi oameni", că Dragoş Pătraru a înregistrat-o "nelegal", că s-a simţit "ameninţată şi şantajată" de realizatorul Starea Naţiei, că Pătraru "încalcă flagrant contractul" şi că nu există cenzură în TVR.
Şi că expresia "cap de porc" e urmare a unei "uzanţe" a jurnaliştilor, care "folosesc porecle" - "Şi eu am mai multe porecle", a spus (declaraţia integrală a Doinei Gradea, mai jos).
Parlamentarii PNL, USR şi PMP au părăsit sala. Chiar preşedintele Comisiei, Gigel Ştirbu, a sesizat absurdul situaţiei.
Ştirbu a avut o intervenţie, pe finalul discuţiilor, după care a părăsit şedinţa, iar Gradea şi-a prezentat, nederanjată şi neîntrebată, poziţia.
Gigel Ştirbu, către Doina Gradea:
Ceea ce au făcut colegii noştri de la PSD astăzi v-a creat un mare deserviciu. Pentru că, în locul dvs, eu aş fi rămas aici şi aş fi alungat orice semn de întrebare asupra a tot ceea ce s-a scris, s-a dezbătut şi s-a întâmplat în spaţiul public la adresa instituţiei pe care o conduceţi.
Eu în locul dvs, doamnă Doina Gradea, aş fi luat cuvântul şi aş fi spus: vă rog, lăsaţi-mă să răspund la întrebări, să alung toate aceste neclarităţi. Pentru că, prin ceea ce au făcut colegii de la PSD azi, nu au făcut decât să continue dezbaterea în paţiul public asupra acestei chestiuni.
Maniera prin care au folosit astăzi majoritatea din această Comisie în a bloca, efectiv, audierea dvs nu vă face decât să ridice încă un semn de întrebare asupra a ceea ce se întâmplă în TVR.
Tăcerea Doinei Gradea a fost apreciată de Diana Tuşa, vicepreşedinte al comisiei, cea care a preluat conducerea “audierii” după retragerea lui Gigel Ştirbu.
Diana Tuşa:
Eu am să vă dau cuvântul – vă mulţumesc că aţi avut răbdare şi, spre deosebirea celorlalţi membri ai Comisiei, nu aţi intervenit neprocedural”.
Doina Gradea, poziţia citită de pe foaie, netulburată, în faţa Comisiei:
De luni de zile am fost ameninţată şi – de ce nu – m-am simţit şantajată – de domnul Pătraru
Vă mulţumesc şi vreau să vă spun - şi domnului preşedinte care a plecat - că voi respecta procedurile, pentru că sunt preocupată de respectarea dispoziţiilor legale, prin urmare votul care s-a dat azi în Comisie.
În şapte luni, de când am fost numită, am fost permanent criticată de anumiţi oameni din TVR şi din media, fără drept de apel, fără vreun motiv anume concret.
Am fost jignită continuu, profesional, de către aceşti oameni, de aceiaşi oameni, lăsând loc comentariilor care s-au constituit în jigniri personale ce mi-au afectat întreaga imagine.
Toate acestea în numele dreptăţii, al libertăţii de exprimare, al dreptului de a critica pe oricine şi fără nicio bază reală.
Însă, dacă eu, ca orice om, comentez în privat, în discuţii private, aşa cum toţi colegii din media o fac, sunt blamată total, crucificată şi nimeni nu se întreabă cum e posibil să mai fim ascultaţi, înregistraţi, nelegal, la aproape 30 de ani de la Revoluţie.
Vreau să menţionez că înregistrările care au stat la baza montajului realizat şi prezentat de Dragoş Pătraru pe blogul personal, lipsindu-mă, în acest fel, de posibilitatea, legală, de a solicita un drept la replică sunt fapte care pot duce la ideea săvârşirii infracţiunii de violare a vieţii private.
Referitor la discuţia privată pe care am avut-o, înregistrată nelegal de domnul Dragoş Pătraru, menţionez faptul că referirea mai puţin academică pe care am făcut-o la adresa unei colege – pentru care mi-am cerut scuze şi îmi cer scuze încă o dată, în mod public: este o uzanţă a colegilor din media de a-şi atribui diverse porecle. Unele mai inspirate, altele mai puţin. Ştiţi bine, şi eu a o poreclă, e posibil să am mai multe.
Îmi cer scuze public, încă o dată, faţă de această colegă. Nu am vrut să-i lezez imaginea, fiind o discuţie absolut privată.
Din păcate, am constat în urma analizei din ultima perioadă a domnului Pătraru, atât pe propriul blog, cât şi în cadrul emisiunilor realizate pe TVR, că dumnealui încalcă în mod flagrant - şi constat un număr foarte mare de obligaţii asumate prin contractul încheiat cu TVR cu ceva timp înainte de numirea mea.
Am mai constatat că niciuna dintre spusele lui Pătraru, cu privire la acte de cenzură, opresive, dispuse împotriva angajaţilor TVR nu au bază factuală reală. Nu există vreo măsură administrativă, punitivă, dispusă de mine la adresa vreunui jurnalist.
Dimpotrivă, am propus – iar societatea a acordat – bonusuri şi prime jurnaliştilor pentru performanţele şi realizările deosebite.
Menţionez că prin atribuţiile directorului general (…) am dreptul să solicit şi să exercit controlul ierarhic redacţional.
Atitudinea mea faţă de angajaţii TVR nu este dată de o discuţie privată, într-o seară, târziu, după 14 ore de muncă, cu stres şi multă presiune.
Atitudinea mea faţă de colegii mei a fost, în fapt, mereu, una normală, de colegialitate şi de respect. Dovadă stau faptele, nu vorbele aruncate la provocare.
Vreau să vă aduc la cunoştinţă un alt fapt foarte grav. De luni de zile am fost ameninţată şi – de ce nu – m-am simţit şantajată – de domnul Pătraru, pentru a lua decizii în favoarea şi în condiţiile impuse de dumnealui, în sensul prelungirii contractelor pe care le are încheiate cu TVR, de fiecare dată când se apropiau de termenul final. Toate acestea sub egida interesului public şi a libertăţii de exprimare într-o emisiune de divertisment.
O primă înregistrare din cele date de Pătraru este făcută în 18 decembrie. De ce a făcut publice înregistrările abia acum? Avertizorul public în care se erijează o făcea imediat.
Faptul că îi spun să face de Sărbători emisiuni mai soft nu înseamnă imixtiune în politica editorială, atâta timp cât nu o fac formal, în şedinţă, ci era, pur şi simplu, doar o părere, în cadrul unei discuţii de asemenea privată, chiar pe un ton glumeţ de ambele părţi.
Unde e cenzura de care vorbeşte domnul Pătraru, în condiţiile în care emisiunea pe care o prezintă e difuzată pe post? Emisiune în care spune, aduce acuze nefondate şi disceditează conducerea care îşi onorează lună de lună obligaţiile, plătindu-i facturile pe care le emite.
În concluzie, consider că în realitate, mi-au fost afectate imaginea, demnitatea, sănătatea şi violată viaţa privată.
Comentarii