Sorin Ilieşiu, membru în Consiliul de Administraţie al TVR, din partea PSD, îi adresează o scrisoare publică şefului PSD, Liviu Dragnea, în care atrage atenţia asupra emisiunii Starea Naţiei, prezentată de Dragoş Pătraru.
„De curând, ca şi cum ne-am fi întors în bezna totalitarismului, această emisiune a fost interzisă pe nedrept de către Comitetul director al TVR condus de d-na preşedinte director general Doina Gradea care, sfidând legea, nu e dezbătut această decizie în forul suprem de conducere al TVR: Consiliul de administraţie.”, notează Ilieşiu, fost senator şi membru în Comisia de Cultură a Senatului în perioada 2012 - 2016.
„Domnule Preşedinte, mă adresez dvs întrucât d-na Gradea e susţinută de PSD chiar şi după ce a prezidat reuşita absolută a eşecului naţional „Eurovision 2018”, unde România, care are douăzeci de milioane de locuitori, nu s-a clasat nici măcar pe locul 26.”, a mai adăugat acesta în scrisoarea sa, pe care Paginademedia.ro o prezintă integral în continuare.
Reamintim că recent şapte din cei 13 membri ai Consiliului de Administraţie au trimis o scrisoare publică Donei Gradea prin care îi cereau ca propunerea sa de a rezilia contractul cu Dragoş Pătraru şi Starea Naţiei să fie trecută şi prin votul membrilor Consiliului de Administraţie.
Aceştia îi reproşau şefei TVR şi graba Comitetului Director, condus tot de Gradea, de a rezilia contractul cu Starea Naţiei, fără a aştepta şi concluziile Comisiei de Etică ţi Arbitraj, care analizează declaraţiile privind TVR făcute de Pătraru (scrisoarea pe larg, AICI).
Scrisoarea integrală, în continuare:
Scrisoare deschisă Domnului Liviu Dragnea – Preşedintele PSD şi al Camerei Deputaţilor
Domnule Preşedinte,
De ani de zile, cea mai iubită emisiune a Televiziunii Române este „Starea Naţiei”, realizată de d-l Dragoş Pătraru. De ce are audienţă maximă „Starea Naţiei”?
Pentru că prezintă realitatea românească cu umor, cu accente de comedie, de satiră şi uneori de pamflet: exact ceea ce adoră românii. ...Şi, nu în ultimul rând, pentru că „Ironia slavează România!”.
Domnule Preşedinte, de 20 de ani fac parte din juriul care acordă premiile naţionale ale Asociaţiei Profesioniştilor de Televiziune din România care va decerna în acest an Premiile APTR Centenar. Am propus de curând juriului APTR, prezidat moral de ilustrul academician Nicolae Breban (nominalizat la Premiul Nobel pentru Literatură), ca Marele Premiu să fie acordat emisiunii „Starea Naţiei”.
Domnule Preşedinte, chiar dacă românii trăiesc în necaz de peste o mie de ani, ei s-au salvat mereu prin hazul de necaz. Aşa cum scriam în teza mea de doctorat despre Infernul vândut ca paradis, „pentru noi toţi, hazul de necaz a constituit o formă de rezistenţă, un colac de salvare la purtător, la îndemâna oricui. Fără excepţie, aproape toată lumea făcea haz de necaz, măcar în gând. /.../ Actorii regăseau propriul necaz cotidian în rolurile pe care le interpretau în filmele de „actualitate”, care erau de fapt de pseudo-actualitate. Făcând haz de necaz, actorii se jucau cu fatalitatea comunistoidă, cu ineluctabilul dezastru cotidian”.
După ce armata nazistă care ocupase România a fost înlocuită (în toamna anului 1944) de armata sovietică, genialul C-tin Tănase a spus în 1945 în faţa publicului bucureştean: „Rău a fost cu «was ist das»,/ Da-i mai rău cu «davai ceas»,/ De la Nistru pân' la Don,/ Davai ceas, davai palton,/ Davai casă si moşie,/ Haraşo, tovărăşie!”. Din cauza acestei satire la adresa soldaţilor sovietici, C-tin Tănase a fost arestat şi ameninţat cu moartea; apoi a fost eliberat şi a reapărut pe scenă într-un palton imens, cu mâinile „bandajate” până la subsuori cu ceasuri de mână. Publicul a aplaudat frenetic deşi nu a scos niciun cuvânt. Apoi şi-a descheiat paltonul care ascundea un uriaş ceas cu pendulă, spunând: "El tic, eu tac, el tic, eu tac". Două zile mai târziu a fost ucis de sovietici.
Domnule Preşedinte al Camerei Deputaţilor, în acest înfiorător context, vă reamintesc că până în prezent crimele totalitarismului nu au fost condamnate de deputaţii României. Senatorii le-au condamnat încă de acum trei ani, cu o majoritate masivă. Vă solicit să decideţi politic adoptarea urgentă în Camera Deputaţilor a Proiectului de lege — iniţiat de subsemnatul în 2015 şi votat în 2015 de toţi senatorii PSD — pentru condamnarea totalitarismului şi pentru cultivarea memoriei naţionale antitotalitare prin înfiinţarea la Bucureşti a Muzeului Memoriei Naţionale Antitotalitare care să prezinte toate regimurile totalitare prin care a trecut România, atât cele de extremă dreaptă cât şi cele de extremă stângă. Ar fi un extraordionar gest politic al PSD în cinstea Centenarului. Sunt convins că acest proiect va fi aplicat de toate ţările care au trecut prin regimuri totalitare, iar România va deveni astfel un reper mondial al memoriei antitotalitare. Am cerut în acest sens, aşa cum ştiţi, sprijinul celor mai importanţi lideri ai lumii, prin ambasadorii lor de la Bucureşti.
Revin la „Starea Naţiei” de la TVR: de curând, ca şi cum ne-am fi întors în bezna totalitarismului, această emisiune a fost interzisă pe nedrept de către Comitetul director al TVR condus de d-na preşedinte director general Doina Gradea care, sfidând legea, nu e dezbătut această decizie în forul suprem de conducere al TVR: Consiliul de administraţie.
Domnule Preşedinte, mă adresez dvs întrucât d-na Gradea e susţinută de PSD chiar şi după ce a prezidat reuşita absolută a eşecului naţional „Eurovision 2018”, unde România, care are douăzeci de milioane de locuitori, nu s-a clasat nici măcar pe locul 26.
Cipru, cu doar un milion (!) de locuitori, s-a clasat pe locul 2, iar Rep.Moldova, cu două milioane de locuitori, s-a clasat pe locul 10. Aplaudăm faptul că 500 de milioane de telespectatori (!) din Europa, din America şi de pe alte continente, au constatat ruşinosul eşec al României „dedicat” propriului Centenar?
Domnule Preşedinte al PSD, orice făcut are şi-un desfăcut şi orice desfăcut are şi un făcut. Dacă-i interzicem românului chiar şi hazul de necaz, îi luăm unul dintre cele mai scumpe lucruri care, de peste o mie de ani, au pătruns ireversibil în codul lui genetic.
Cu încredere,
Prof. Univ. Dr. Sorin Ilieşiu, membru PSD, membru în Consiliul de administraţie al TVR, fost senator, membru al Comisiei de Cultură şi Media din Senatul României între anii 2012-2016.
Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
Comentarii
Observ un pattern, ăia mulți care critică emisiunea scriu pătraru fără majusculă.
Asa au primit, boaitele, ordin de la partid ca să posteze sau e același postac care nu-și dă seama că se dă de gol?
Oamenii nu au cultura locului de munca, a colegilor, a echipei, a mandriei apartenentei la un brand.
Cea mai mare problema a TVR e lipsa unor lideri autentici, cu viziune, valoare și experiență. Ocuparea posturilor prin concurs, după metodologii anacronice obligatorii, a dus la o invazie de personaje cenușii asupra cărora nu prea poti actiona. Dorm liniștiți și conservă un sistem care la nivel de top management, culmea, are nevoie de ei. Cei mai talentati si cu ceva pasiuni sunt ingropați in rezolvarea problemelor zilnice.
E o parte din rețeta unei instituții imobile și costisitoare care ne aduce pe ecran inși precum Ionuț Cristache, Gabriel Giurgiu, Marina Almășan sau Bogdan Tomulică. Gândiți-vă că TVR are o infrastructură impresionantă (șapte-opt hectare în centrul Capitalei cu adevărate hangare-studiouri, o rețea teritorială masivă) care produce extrem de puțin. TVR are un imens consum de bani - cât toată mass-media la un loc - despre care nimeni nu vorbește. Sunt municipalități mari în Romania care nu au bugetul TVR. La nivelul angajaților care trag nu se simte nimic (de zece ani nu au mai fost mărite lefurile, iar din cauza legilor Olguței V au și scăzut), în timp ce privilegiații au cel puțin câte patru luni de vacanță pe an din cauza întreruperii grilei. Unde s-a mai văzut așa ceva, cu vacanțe în neștire ca la învățători?
1. Venirea Doinei Gradea nu a schimbat nimic din starea tehnică ultra-precară a TVR. Știrile nu au decât două surse de live, un singur studio de dimineață până seara în care a crăpat un videowall (compus din vechituri), aparatură veche de zeci de ani. Parcul auto e jalnic. Pt un drum ai nevoie de zece hartii, scumpirea combustibililor se resimte dramatic, peste cateva luni va inceta leasingul la masini, numărul de soferi e la 60% din necesar.
2. E necesară o regândire dramatică a schemei de personal. Sunt departamente unde se trage ca la jug, în timp ce prin turn zac vreo 200 de secretare care plimba hartii si scormonesc facebook-ul. Există 85 de directori în organigramă!!! 85 de inși care au tot felul de atribuții în care se calcă pe bătături și din care, imensa majoritate, nu extrag decizii, idei, nu sunt în stare să țină o ședință. Relațiile de subordonare - colaborare sunt făcute, prin regulament, în așa fel încât toți tăietorii de frunze la câini să se poată spăla pe mâini de orice.
3. Regulile și regulamentele sunt majoritatea anacronice. Nu poți fi o instituție modernă dacă te ghidezi după procese valabile acum 25-30 de ani.
4. Schimbările manageriale au fost făcute de formă. Au fost aduși tot felul de looseri de la ProTv și combinați cu tot felul de dinozauri interni (Romeo Couți, Horia Cazan, Sorin Burtea, Cătălin Blebea) la care s-au asociat aceiași inși cu vocația eșecului, care n-au demonstrat nimic profesional (Carla Tompea, Oana Popescu, Dorin Muntean, Iuliana Marciuc) și/ sau au făcut de râs TVR în momente-cheie, gen netransmiterea tragediei Colectiv.
5. Nimeni nu răspunde pentru eșecul grotesc de la Eurovision 2017, pentru care s-au cheltuit aiurea milioane de euro din bani publici. Cinci semifinale-șușe plus o finală, toate arătând jalnic, fără un scenariu profesionist, cu prezentatori poticniți și puși să facă glume proaste au tras în jos rău prestigiul instituției, și așa șifonat. Diana Dumitrescu apărea concomitent și la producția ProTV tabloidă Ferma Vedetelor, în contradicție flagrantă cu ideea quality promovată de Eurovision. Ioana Voicu (pila tatălui, îndoielnicul Mădălin Voicu) și Sonia Argint Ionescu (care taie morcovi și citește poticnit pastiluțe de sănătate) n-au nicio treabă cu spontaneitatea, cunoștințele și prospețimea pe care le presupune divertismentul de top. Acum se aude că la Cerbul de Aur va fi adusă "actrița" Alexandra Dinu, anonimă în profesie și vedetă doar pentru că a fost una din multele soții ale unui fotbalist suspendat cândva pentru consum de droguri.
6. Scandalurile în care personaj principal a fost și este Doina Gradea au afectat și ele rău de tot imaginea TVR. Nu se poate să te comporți ca pe marginea șanțului, cu atât mai mult cu cât ar trebui să fii garantul moral și profesional al mii de oameni. Nu se poate să nu răspunzi pentru cheltuieli pantagruelice, pentru deplasări ne-necesare ale camarilei la Eurovision (apropo, reportaje vax de acolo, zero absolut după necalificare, deși au fost vreo 15 inși deplasați special pt asta!). Nu se poate să menții pe post de șerif neoficial suprem un individ condamnat penal (nedefinitv), Cristian Zgabercea, pentru fapte incompatibile cu calitatea chiar de simplu angajat TVR.
7. Poate se interesează cineva și de eșecul CM Fotbal. Audiențele mari sunt mincinoase, pentru că meritul e al transmisiilor internaționale de înaltă calitate. Calitatea comentariilor e jalnică, de râsul presei. Se mențin aceleași personaje precum Bogdan Tomulică, Costin Deșliu, Florin Mihoc (șușele sale cu Jackie Ionescu sunt moartea audiențelor) etc. Emisiunile pre și post meciuri, cu unele excepții, sunt culmi ale plictiselii. Lipsesc reportajele de culoare, corespondențele de la fața locului.
Voi reveni