INTERVIU. De ce a semnat Dragos Patraru cu Prima TV? "Le-am promis celor de la Prima TV ca daca plecam de la TVR, semnez cu ei, orice ar fi", spune Dragos Patraru, intr-un interviu acordat Paginademedia.ro. De ce sa le promita?
Anul trecut, inainte de TVR, Patraru a fost la un pas sa semneze cu Prima TV. L-a intors din drum Irina Radu, presedintele TVR la acea vreme.
Povesteste Dragos Patraru, pentru Paginademedia.ro:
Irina Radu şi-a riscat 4 ani de linişte aducându-ne înapoi la TVR.
I-am arătat Irinei contractul cu Prima, anul trecut. Îl aveam în geantă, trebuia doar să-l semnez. Şi a văzut că am renunţat la bani să revenim la televiziunea publică. Nici nu ne închipuiam că vom mai pleca de la TVR, de-aia am acceptat să şi băgăm atâţia bani.
Ştiam noi că va veni partidul să ne dea afară şi pe noi şi pe Irina? Acum, după ce i-am păcălit pe oamenii ăştia anul trecut, le-am promis că dacă plecăm de la TVR semnez cu ei orice-ar fi. Şi aşa am făcut.
Ce garantii are ca nu se va intampla si aici ca la TVR si ca la Digi 24?
"Nimeni nu are voie să intervină peste noi. Am scris asta în contract. Dar garanţii am avut peste tot. Doar că apare un moment când garanţiile alea nu mai contează", spune Dragos Patraru, pentru Paginademedia.ro.
Cat despre clauzele de rating?
Dragos Patraru: Ne propunem, prin contract, să nu coborâm sub două puncte de rating, pe publicul Urban 18 plus. Atenţie, ăsta e minimul sub care ne cărăm acasă. Dar sunt sigur că după o lună de acomodare, vom depăşi această ţintă.
Starea Natiei la TVR făcea peste două puncte medie, în condiţiile în care aveam zile când plecam de la zero. Vorbesc foarte serios, iar voi ştiţi asta, postul public, în care se bagă atâţia bani, are în cea mai mare parte din zi audienţă zero. La fel era şi la Digi. 0,3 pe tronson înainte să venim noi, peste 2 cât timp am fost acolo, pac, 0,3 din nou după ce am plecat.
La Prima da, lucrurile stau cu totul altfel, pentru că Prima TV are şi telespectatori ai ei la acea oră.
Emisiunea incepe luni, 20 august.
Dragos Patraru: Ne-am împrumutat, am investit aproape 100.000 de euro în echipamente şi amenajări, avem propriul platou, mai construim unul în această toamnă, vom face mai multe producţii.
Va fi de luni până joi, de la 22,30. Am discutat despre ediţia best of, va fi duminică, la ora 17. Cred că reluarea va fi în fiecare dimineaţă, undeva la ora 06.00.
Echipa, marita:
Dragos Patraru: Vom fi mai mulţi de acum, pentru că echipa va cuprinde şi personalul tehnic. Suntem cu totul vreo 20 de oameni, cred că ajungem la 25, dacă îi punem la socoteală şi pe juniorii care deocamdată învaţă.
Faza aia cu reducerea de personal în presă ţine de imbecilitatea propietarilor de media din România, care cred că în presă e ca la o fabrică, poţi trimite oameni acasă, producând mai puţine piese, la aceeaşi calitate. Nu-i aşa, inteligenţilor!
Dacă tu crezi, ca patron, că poţi avea un produs de aceeaşi calitate cu cinci sau cu cincizeci de oameni eşti pur şi simplu tâmpit şi n-ai ce să cauţi în acest domeniu. Şi la noi nu doar că-s cinci oameni în loc de cincizeci în multe redacţii, dintre cei cinci, trei sunt foarte slabi.
Dragos Patraru: Ne-a fost sechestrat decorul din TVR
"Ne-a fost sechestrat decorul din TVR, spune Dragos Patraru". Nu ne lasa sa il luam. "Componentele acelui decor figureaza in registrele Starea Natiei", completeaza realizatorul.
Dragoş Pătraru, pentru Paginademedia.ro: Conform contractului, noi am pus banii pentru decor şi amenajări, în total peste 35.000 de euro, iar ei puneau la dispoziţie publicitate.
Noi am făcut amenajările, am băgat banii, există facturile, avem evidenţa fiecărui cui bătut acolo, dar cei care ne-au ajutat au spus că vor cere publicitate atunci când vor avea ceva de comunicat, vreo campanie.
Ei bine, acum, TVR spune că asta e, ne pare rău, nu aţi cerut reclamă, nu e vina noastră, numai bine vă dorim, aţi pierdut banii, tot ce aţi adus acolo e al nostru.
E bezna minţii ce se întâmplă acolo. Mă rog, mergem în instanţă, vom cere despăgubiri şi pentru că am fost nevoiţi să ne facem decor de la zero, pentru că ne-a fost sechestrat decorul în TVR.
Sechestrat e cuvântul potrivit, pentru că toate componentele acelui decor figurează în contabilitatea firmei Starea naţiei, nu ni s-a permis să-l luăm, e un bun cu care noi produceam bani, TVR l-a reţinut acolo, deşi nu există niciun proces-verbal de predare-primire, operaţiune care s-ar fi făcut în momentul stingerii datoriei.
Interviul cu Dragos Patraru, pe larg:
Paginademedia.ro: Ce productii va face Starea Natiei pentru Prima TV?
Dragoş Pătraru: De pe 20 august, dacă terminăm cu amenajările, Starea naţiei. Dar noi suntem de acum casă de producţie.
Ne-am împrumutat, am investit aproape 100.000 de euro în echipamente şi amenajări, avem propriul platou, mai construim unul în această toamnă, vom face mai multe producţii. Ştim să facem content, pe asta ne vom axa.
Paginademedia.ro: Veti avea si productii online?
Dragoş Pătraru: Da, unele dintre ele vor fi online. Cele pe care le vom simţi bine şi pentru tv, le vom duce şi acolo. Discutăm de la caz la caz. Şi vom face încercări.
Paginademedia.ro: Vor fi schimbari de format? Noutati? Rubrici?
Dragoş Pătraru: Mereu sunt noutăţi la noi. Ne permitem luxul ăsta, să greşim în fiecare zi. Produsul evoluează, noi evoluăm odată cu el.
Aşa cum am introdus în ultimele două sezoane Ceasul bun şi partea muzicală de joi, plus rubrica Pe drum, vom avea şi anul acesta lucruri noi. Nu sunt în forma lor finală, încă facem încercări.
Vrem să păstrăm partea de început, cu sceneta, chiar dacă ne va fi foarte greu cu recuzita şi costumele.
Probabil vom apela la prieteni, teatre şi chiar la telespectatori pentru costume, pentru a avea, ştiu eu, în timp, 20 de personaje bine conturate. Am făcut peste 150 de scenete anul trecut, a fost o experienţă extraordinară pentru mine. Iar audienţa arată că telespectatorilor le-a plăcut.
Paginademedia.ro: Dupa mutarea de la TVR, ce inseamna emisiunea din punct de vedere al productiei? Unde veti filma? In studiourile Prima TV? Cu ce echipa?
Dragoş Pătraru: De multe ori, naivitatea mea, care se traduce printr-o încredere totală în oameni, devine prostie pură. Asta s-a întâmplat la TVR, unde noi am mers pentru a doua oară, cum am mai spus, ca la echipa naţională.
Am fost ca într-o căsnicie unde noi am venit cu aproape tot ce ne trebuia pentru emisiune şi după nici un sezon, am fost daţi afară doar pentru că ne-am făcut treaba şi am acţionat în interesul publicului, nu al partidului.
E, nu mai vreau să fiu prost. E destul de scump. Ne-am luat spaţiul nostru acum, investim din nou şi bani pe care nu-i avem, ne-am împrumutat, am mobilizat din nou oameni care pot şi vor să ne ajute, dar nu mai vrem să avem de-a face cu nimeni.
Suntem pe sabia noastră. Producem conţinut, predăm conserva. Cine plăteşte primeşte produsul. Facem produse bune, stăm pe piaţă, fără să depindem de vreun şef cretin sau care are nu ştiu ce ordin de la partid. Nu reuşim să fim competitivi, ne cărăm acasă. E atât de simplu.
Nu vrem să facem profit, cred că dorinţa asta nebună de profit cu orice preţ deturnează cumva scopul presei, vrem doar să ne facem meseria în condiţii decente.
Paginademedia.ro: Cati oameni sunt in echipa Starea Natiei care a semnat cu Prima TV?
Dragoş Pătraru: Vom fi mai mulţi de acum, pentru că echipa va cuprinde şi personalul tehnic. Suntem cu totul vreo 20 de oameni, cred că ajungem la 25, dacă îi punem la socoteală şi pe juniorii care deocamdată învaţă. Dar toţi facem de toate. Pentru a face o producţie bună e nevoie doar de oameni foarte buni.
Faza aia cu reducerea de personal în presă ţine de imbecilitatea propietarilor de media din România, care cred că în presă e ca la o fabrică, poţi trimite oameni acasă, producând mai puţine piese, la aceeaşi calitate. Nu-i aşa, inteligenţilor! Tu plăteşti nişte oameni să facă un ziar. Un exemplar. Unul singur. Pentru restul costurile sunt neglijabile. Dar ca să ai acea primă ediţie, care e apoi copiată, îţi trebuie jurnalişti buni, care să acopere toate domeniile.
Dacă tu crezi, ca patron, că poţi avea un produs de aceeaşi calitate cu cinci sau cu cincizeci de oameni eşti pur şi simplu tâmpit şi n-ai ce să cauţi în acest domeniu. Şi la noi nu doar că-s cinci oameni în loc de cincizeci în multe redacţii, dintre cei cinci, trei sunt foarte slabi.
M-a sunat zilele trecute o fătucă de la un site, să-i dau o declaraţie, cu mutarea asta. Deşi am decis de vreo doi ani că nu mai dau declaraţii la telefon, eram pe fugă şi, pentru că de multe ori încă mi-e jenă să spun nu, am acceptat. Trei fraze i-am zis. Şi le-a notat. Ei bine, a reuşit să amestece tot ce-am zis într-o chestie fără sens, care a fost apoi preluată de vreo 20 de publicaţii.
Şi acum am jurat: nu mai dau niciodată declaraţii prin telefon, unor jurnalişti pe care nu-i cunosc, despre care nu am auzit. Revenind la noi, reducând aproape de zero calculele pentru profit - şi, cum am mai spus, asta cred că e anormal, dat fiind punctul în care a ajuns lumea, să-ţi propui să faci profit din presă - am adus la Starea naţiei oameni foarte buni. Şi vom aduce în continuare.
Dacă nu pui destinele organizaţiei în mâinile celor care compun organizaţia, împărţind cu ei totul, pierzi aproape sigur.
Paginademedia.ro: Care vor fi “vecinii” emisiunii în grila Prima TV?
Dragoş Pătraru: Nu ştiu încă ce strategie şi-au făcut oamenii de la Prima pentru toamnă, am înţeles că se pregătesc şi ei intens, noi livrăm emisiunea Starea naţiei, care va fi de luni până joi, de la 22,30. Am discutat despre ediţia best of, va fi duminică, la ora 17. Cred că reluarea va fi în fiecare dimineaţă, undeva la ora 06.00.
Paginademedia.ro: In contractul pentru Starea Natiei cu Prima TV, aveti clauza de rating? Care este ratingul minimi pe care vi l-ati propus voi?
Dagoş Pătraru: Noi avem un spaţiu acolo, livrăm un produs. Suntem colaboratori externi. Da, avem clauză de rating, noi doar aşa lucrăm.
Ne propunem, prin contract, să nu coborâm sub două puncte de rating, pe publicul Urban 18 plus. Atenţie, ăsta e minimul sub care ne cărăm acasă. Dar sunt sigur că după o lună de acomodare, vom depăşi această ţintă.
Paginademedia.ro: Credeti ca sunt diferente de public intra Starea Natiei la TVR si Starea Natiei la Prima?
Dragoş Pătraru: Pentru noi vorbesc cifrele. Starea Natiei la TVR făcea peste două puncte medie, în condiţiile în care aveam zile când plecam de la zero. Vorbesc foarte serios, iar voi ştiţi asta, postul public, în care se bagă atâţia bani, are în cea mai mare parte din zi audienţă zero. La fel era şi la Digi. 0,3 pe tronson înainte să venim noi, peste 2 cât timp am fost acolo, pac, 0,3 din nou după ce am plecat.
La Prima da, lucrurile stau cu totul altfel, pentru că Prima TV are şi telespectatori ai ei la acea oră. Sper să nu îi dezamăgim. Oamenii care se uită la emisiune vin cu noi, ce să facă, săracii, îi chinuim de cinci sezoane! Deci, teoretic, lucrurile arată bine. Să vedem şi practic.
Paginademedia.ro: Avand in vedere trecutul relatiilor tale cu posturile TV, ce garantii v-ati luat in legatura cu libertatea si independenta editoriala?
Dragoş Pătraru: Păi, ne-am luat. Nimeni nu are voie să intervină peste noi. Am scris asta în contract. Dar garanţii am avut peste tot. Doar că apare un moment când garanţiile alea nu mai contează.
La naiba, apar momente când nu mai contează nici legea, nu vedeţi? Puterea politică încă îşi permite să calce totul în picioare. La TVR vine Comitetul Director care decide el că noi am denigrat TVR-ul. Vine apoi Comisia de Etică şi îi dă Comitetului Director cu decizia în cap, vin membri CA care spun că nu e ok ce s-a întâmplat, iar conducerea TVR contestă raportul Comisiei de Etică, procedură care nu există, nu e prevăzută nicăieri. Dar noi am fost daţi afară.
Sigur, vom avea procese pe tema asta, probabil vom lua o grămadă de bani de la TVR, cât să ne acoperim investiţiile făcute acum, dar nenorocirea a fost făcută de nişte persoane. Puteam avea cel mai tare contract, nu poţi să te pui cu unii care primesc ordin şi trebuie să-l execute, pentru că dacă nu o fac sunt ei executaţi. Mie mi-e milă de aceşti oameni, sincer.
Pentru că peste un an doi ei vor fi din nou şomeri, aşteptand un telefon de la un partid, să le dea un loc de muncă.
Doamna Gradea deja o aleargă pe Gabi Firea prin biserică, la Voluntari, să caute sprijin. Au văzut-o oameni care m-au sunat amuzaţi de faza asta. Că aşa e când eşti pus politic, nu pentru că eşti competent. Trebuie să pupi picioarele stăpânirii. Fără partid, nu te angajează nimeni. Sau mă rog, poţi să găseşti o proastă la TVR care te ia de pe stradă şi îţi dă de muncă, pentru ca apoi tu să o sapi şi să îi iei locul.
Mă rog, nu cred că vor mai funcţiona mult porcăriile de acest fel. Dar ăsta e un proces, trecerea noastră la democraţie, pentru că n-am ajuns încă acolo, chiar dacă am făcut paşi importanţi. E o chestiune ireversibilă, părerea mea, nu ne mai putem întoarce la ce-a fost, oricât de mult şi-ar dori unii, dar durează.
Am fost naivi să credem că putem face o democraţie bătând din palme, după o beznă comunistă de 50 de ani. N-are cum să ne ia mai puţin de 50. Deci, vestea bună e că am trecut de jumătate. Copiii noştri vor avea o ţară, dacă noi facem ceea ce trebuie pentru democraţie.
Paginademedia.ro: De ce anul trecut nu ati optat pentru Prima, iar acum da. Ce te-a convins?
Dragoş Pătraru: Mai bine zis cine. Irina Radu o cheamă. Femeia asta şi-a riscat 4 ani de linişte aducându-ne înapoi la TVR.
I-am arătat Irinei contractul cu Prima, anul trecut. Îl aveam în geantă, trebuia doar să-l semnez. Şi a văzut că am renunţat la bani să revenim la televiziunea publică. Nici nu ne închipuiam că vom mai pleca de la TVR, de-aia am acceptat să şi băgăm atâţia bani.
Ştiam noi că va veni partidul să ne dea afară şi pe noi şi pe Irina? Acum, după ce i-am păcălit pe oamenii ăştia anul trecut, le-am promis că dacă plecăm de la TVR semnez cu ei orice-ar fi. Şi aşa am făcut.
Paginademedia.ro: Cum ati incheiat contractul cu TVR?
Dragoş Pătraru: Am lucrat la TVR cu nişte oameni extraordinari. Acum, ei sunt conduşi de câţiva indivizi care confundă televiziunea publică cu un bun al lor. Dar oamenii ăştia, care nu dau doi bani pe interesul public, vor pleca. Cât să mai aibă? O lună? Un an? Doi, cel mult?
Problema cu aceşti oameni - e o problemă a slugilor în general - este că sunt foarte răi, odată ce li s-a dat o funcţie. Consideră această răutate o competenţă a lor. Ceva ce-i califică pentru a fi şefi.
Au venit nişte unii, daţi afară de Pro TV şi aduşi de foarte buni aici, la televiziunea publică, taie şi spânzură pe acolo.
Îmi place la nebunie când vine câte-un papagal d-ăsta care n-a făcut în viaţa lui o emisiune, n-a ieşit niciodată pe post şi îţi explică el cum se face televiziune!
A venit un tip foarte plin de el, aşa, un fost protevist şi ăsta, să ne spună că nu aveam voie să punem termopane la geamuri. Că de ce am pus termopane. Pentru că băgai mâna prin geam, pentru că am fi paralizat de frig iarna acolo, inteligentule! Desigur, sunt termopane nu doar la noi, există etaje întregi cu termopane în turn, dar ştii cum e, prostul nu e prost destul dacă...
Paginademedia.ro: Mai aveti de recuperat bani, echipamente? Cum o veti face?
Dragoş Pătraru: Avem de recuperat. Pentru mine este halucinant că nişte oameni cu pregătire juridică pot să gândească în aşa hal. Deci, conform contractului, noi am pus banii pentru decor şi amenajări, în total peste 35.000 de euro, iar ei puneau la dispoziţie publicitate.
Noi am făcut amenajările, am băgat banii, există facturile, avem evidenţa fiecărui cui bătut acolo, dar cei care ne-au ajutat au spus că vor cere publicitate atunci când vor avea ceva de comunicat, vreo campanie.
Ei bine, acum, TVR spune că asta e, ne pare rău, nu aţi cerut reclamă, nu e vina noastră, numai bine vă dorim, aţi pierdut banii, tot ce aţi adus acolo e al nostru.
Să trăiţi voi? Păi, v-aţi îndestulat din banii unei alte firme, trebuie să plătiţi cumva. Reclamă, bani, ceva trebuie să daţi. Nu merge cu timpul a expirat, ne pare rău. Păi, asta e o reţetă perfectă prin care se pot spăla bani, nebunilor, nu poţi cumpăra ceva fără să plăteşti în vreun fel pentru bunul cu care te-ai îndestulat.
E bezna minţii ce se întâmplă acolo. Mă rog, mergem în instanţă, vom cere despăgubiri şi pentru că am fost nevoiţi să ne facem decor de la zero, pentru că ne-a fost sechestrat decorul în TVR.
Sechestrat e cuvântul potrivit, pentru că toate componentele acelui decor figurează în contabilitatea firmei Starea naţiei, nu ni s-a permis să-l luăm, e un bun cu care noi produceam bani, TVR l-a reţinut acolo, deşi nu există niciun proces-verbal de predare-primire, operaţiune care s-ar fi făcut în momentul stingerii datoriei.
Problema e că vom lua banii de la TVR, nu de la aceşti oameni care au decis să dea afară cea mai bună emisiune cu patru difuzări pe săptămână. Şi nu doar cea mai bună, ci şi una mai ieftină, atenţie, mai ieftină chiar şi decât o emisiune care nu face nici măcar un punct de rating, pe TVR 2.
Paginademedia.ro: Doina Gradea te-a actionat in judecata (pe tine si pe Septimiu Sarateanu), intr-un proces in care sunt “pretentii”. Ce anume va cere si de ce? Care este pozitia ta in legatura cu acest caz?
Dragoş Pătraru: Orice om are dreptul să se adreseze justiţiei. Ce îmi cere doamna Gradea nu contează, pentru că nu există o bază reală pentru acest proces. Pe dânsa a păcălit-o cineva spunându-i că eu nu aveam voie să o înregistrez.
Legile sunt foarte clare în acest sens. E ca şi cum eu m-aş duce să dau în judecată pe cineva pentru că eu am trecut pe roşu. Cam asta face doamna ”Cap de înger”.
Problema nu e că doamna Gradea m-a dat în judecată pe mine sau pe Septimiu Sărăţeanu, noi suntem antrenaţi pentru spectacol, va fi chiar amuzant la proces, problema e că această doamnă, care crede cu tărie - a spus-o public, de la multe ori, inclusiv în Parlament - că televiziunea publică trebuie să fie sluga puterii politice, este încă în funcţie. Dar ai să dai sama, doamnă!
Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
Comentarii
Si a bagat 35000 euro si 100.000 euro in decoruri? Inseamna ca a avut incasari mari de si-a permis asemenea cheltuieli.