UPDATE. Ziarul Libertatea spune că a respectat integral regulile libertăţii presei în acheta despre Gabriela Firea şi Florentin Pandele şi că punctul de vedere al primăriei a venit după ce ediţia din print plecase la tipografie.
Ce spune Libertatea despre procesul deschis de Gabriela Firea împotriva ziarului, într-o poziţie trimisă Paginademedia.ro:
„Ziarul a respectat integral regulile libertăţii presei. Răspunsul autorităţilor a venit seara, ediţia de print plecase, dar am publicat în acelaşi timp cu articolul de pe internet răspunsul integral al Primăriei. Şi, a doua zi, am revenit în ediţia tipărită cu poziţia Primăriei. Instanţa se va pronunţa, iar noi vom continua să investigăm, să documentăm şi să relatăm despre problemele Bucureştiului.”
Primarul Capitalei Gabriela Firea a anunţat într-un comunicat de presă că dă în judecată ziarul Libertatea pentru articolul care îi avea protagonişti pe Gabriela Firea şi pe soţul ei, Florentin Pandele, intitulat „Gabriela Firea & Florentin Pandele – Casa de intervenţii”.
Gabriela Firea a fost deranjată, printre altele, şi de modul în care a fost prezentată alături de soţul ei, pe coperta ziarului LIbertatea, drept persoanje din serialul Netflix, House of Cards, „serial care ilustrează o lume plină de comploturi şi jocuri politice”.
„Publicarea articolului si a celor doua portrete sub denumirea de Casa de Interventii' cu analogie la serialul tv House of Cards a fost facuta cu rea credinta si pentru a induce ideea ca cei doi reclamanti, din functiile pe care le ocupa, folosesc mijloace oculte ( santaj) pentru a-si cladi cariera politica si pentru a asigura numirea anumitor persoane in functii publice”, arată Gabriela Firea în comunicatul postat şi pe site-ul Primăriei Bucureşti.
Primarul general consideră că imaginea i-a fost grav afectată de apariţia articolului şi că punctul său de vedere nu ar fi fost publicat, anunţă Libertatea.
„A fost depusa la Tribunalul Bucureşti o cerere de chemare în judecată în legătură cu articolul publicat în ziarul Libertatea sub titlul Gabriela Firea & Florentin Pandele – Casa de intervenţii'. În articol sunt aduse acuzaţii Primarului General, fără ca punctul său de vedere să fie redat, asa cum prevede Codul Deontologic al Jurnalistului.
Deşi Primăria Capitalei a răspuns prompt solicitării ziarului Libertatea, redacţia a publicat materialul pregătit fără a include punctul de vedere pe care, de altfel, l-a solicitat. Răspunsul a fost trimis redacţiei pe 1 august, iar articolul a fost publicat în ediţia din 2 august. Apreciem că, în acest fel, a fost afectată posibilitatea cititorilor de a cunoaşte ambele puncte de vedere, nu doar cel al redacţiei.”
Comunicatul integral, în continuare:
Primarul General solicită în Justiţie respectarea dreptului la imagine si la informare corectă a cetatenilor
Primarul General, Gabriela Firea, s-a adresat Justiţiei pentru a clarifica două situaţii prezentate in mod fals si tendentios in presa si pe retele de socializare, situatii care afectează grav atat imaginea Primarului General cat si imaginea institutiei Primariei Municipiului Bucuresti si ingradesc dreptul constitutional al cetatenilor de a fi informati corect.
Primarul General doreşte să transmită, astfel, mesajul că nu tolerează comportamentul celor care publica informatii false cu privire la activitatea Primarului Capitalei si a institutiei pe care o conduce.
Este vorba, in primul caz, despre o plângere penală prealabilă formulată către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie care priveşte difuzarea de informaţii neadevărate, în numele Primarului General, prin intermediul paginii www.facebook.com/gabrielafireaoficial, pagina care nu-i apartine Edilului Sef. Una dintre postarile publicate pe aceasta pagina este cea conform căreia a fost suplimentat numărul de locuri în taberele organizate vara aceasta de Centrul pentru Seniori al Municipiului Bucuresti, institutie aflata in subordinea Primăriei Capitalei imediat dupa s-a anuntat public ca numarul de participanti e limitat la 1000, fapt care a generat deruta in randul celor interesati sa se inscrie in program.
Prin publicarea, pe aceasta pagina falsa, de informaţii neadevarate, este adusă atingere întregii activităţi desfăşurate în Primăria Capitalei, cu atât mai mult cu cât autorul textelor nu le postează în nume propriu, ci induce ideea că este vorba despre un instrument de comunicare oficial al unei persoane aflată într-o funcţie de demnitate publică. Acest mod de acţiune încalcă tocmai condiţiile reţelei de socializare, una dintre ele fiind ca utilizarea reţelei să se facă în nume propriu.
“Întrucât nicio informaţie din această pagină nu reflectă cu adevăr activitatea Primăriei Capitalei şi nici a mea, ca Primar General sau ca persoana particulara deoarece nu cunosc cine a creat această pagină, vă rog să dispuneţi efectuarea de cercetări în cauză pentru aflarea autorului real al paginii de internet respective.
Falsificarea informatică este una dintre cele mai grave fapte ilicite în legătură cu activităţile şi serviciile societăţii informaţionale, deoarece este de natură să submineze însăşi încrederea în capacitatea societăţii informaţionale de a asigura securitatea raporturilor juridice născute, modificate şi stinse prin intermediul serviciilor specifice”, se arată în plângerea prealabilă.
În conformitate cu art.325 din Codul Penal, fapta de a introduce, modifica sau şterge fără drept date informatice, ori de a restricţiona fără drept accesul la aceste date, rezultând date necorespunzătoare adevărului, în scopul de a fi utilizate în vederea producerii unei consecinţe juridice, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani.
In al doilea caz, a fost depusa la Tribunalul Bucureşti o cerere de chemare în judecată în legătură cu articolul publicat în ziarul Libertatea sub titlul “Gabriela Firea & Florentin Pandele – Casa de intervenţii”. În articol sunt aduse acuzaţii Primarului General, fără ca punctul său de vedere să fie redat, asa cum prevede Codul Deontologic al Jurnalistului.
Deşi Primăria Capitalei a răspuns prompt solicitării ziarului Libertatea, redacţia a publicat materialul pregătit fără a include punctul de vedere pe care, de altfel, l-a solicitat. Răspunsul a fost trimis redacţiei pe 1 august, iar articolul a fost publicat în ediţia din 2 august. Apreciem că, în acest fel, a fost afectată posibilitatea cititorilor de a cunoaşte ambele puncte de vedere, nu doar cel al redacţiei.
In plus, publicaţia prezinta afirmaţii false despre faptul că Primarul General a demis directorul unui spital din subordinea PMB, când, în realitate, demiterea a fost decisă de Consiliul de Administraţie.
Astfel de afirmaţii, ca şi modul grafic în care au fost publicate, aduc o gravă atingere imaginii Primarului General, în condiţiile în care fapte care nu s-au întâmplat niciodată sunt prezentate ca reale.
Mai mult, prezentarea grafică a materialului este realizată de aşa manieră încât induce ideea de similitudine între familia Primarului General, Gabriela Firea, şi serialul House of Cards (serial care ilustrează o lume plină de comploturi şi jocuri politice): fotografii ale Primarului General si ale primarului orasului Voluntari au fost publicate pe prima pagină, pe toată pagina, însoţite de textul “Netflix / House of Cards / Investigaţie exclusivă Libertatea / Gabriela Firea & Florentin Pandele CASĂ de INTERVENŢII!” şi de un citat dintr-o discuţie intre terti care apare într-o anchetă DNA.
„Publicarea articolului si a celor doua portrete sub denumirea de “ Casa de Interventii” cu analogie la serialul tv House of Cards a fost facuta cu rea credinta si pentru a induce ideea ca cei doi reclamanti, din functiile pe care le ocupa, folosesc mijloace oculte ( santaj) pentru a-si cladi cariera politica si pentru a asigura numirea anumitor persoane in functii publice”.
În articol, numele Primarului General este asociat cu cel al unor persoane acuzate într-un dosar DNA: poza Primarului General apare si în paginile 4-5, alaturi de fotografia unuia dintre cei acuzati in dosar, cu titlul “Trafic de influenţă” , alăturare forţată, de vreme ce Gabriela Firea nu are nicio calitate în dosar.
„Prin publicarea articolului şi a portretelor celor doi reclamanţi în ziar, în modalitatea în care au fost publicate, pârâţii aduc o gravă atingere dreptului la imagine publică şi dreptului la viaţă privată a reclamanţilor, întrucât induc publicului ideea potrivit căreia reclamanţii gestionează un sistem mafiot, un sistem bazat pe fapte penale şi că sunt în legături directe cu inculpaţi în dosarele instrumentate de DNA.” se mai arata in cererea de chemare in judecata.
Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
Sau poate intra vreun jurnalist cu cap si... si face o ancheta,cu cap si COADA.Sunt dispozitii CEDO,sunt bani UE,sunt locurile in sine in multe situatii,ocupate de carduri de ..nomazi.asa s ar fa e si dreptate si curatenie si liniste si am scapa si de infractorii care au cuiburi in casele unor proprietari care asteapta sa se simta PMB.Multumesc!