Consiliul Naţional al Audiovizualului va transmite către radiodifuzori o recomandare de preluare a campaniei de informare despre sistemul de avertizare Ro-Alert.
Campania are deja un spot TV (tradus şi în limbaj mimico gestual) şi urmează şi o variantă radio.
Membrii CNA au votat în unanimitate trimiterea recomandării către televiziuni şi radiouri, cu o menţiune: spotul care are un minut va fi integral la TVR şi pe radioul public, iar pe cele comercială va intra într-o variantă prescurtată.
Simona Alupoaei, din partea Departamentul pentru Situaţii de Urgentă:
„Sistemul a început să funcţioneze acum două săptămâni când s-a dat acea avertizare pentru incendiul de la Târgovişte.
Se simte nevoia informării populaţiei. Probabil că o recomandare venită de pe posturile TV ar duce la conştientizarea că populaţiei trebuie să ţină cont de aceste mesaje.”
Reprezentantul DSU a menţionat că sistemul, încă de când a fost implementat, au făcut informări că sistemul Ro-Alert nu avertizează în cazul unui cutremur, în contextul criticilor primite după cutremurul din luna octombrie.
„Am descoperit că populaţia a colapsat un întreg departament, cu mii şi mii de interpelări şi întrebări de ce nu au fost anunţaţi cu privire la producerea acelui cutremur. Informările noastre au fost periodice şi am explicat populaţiei, prin diverse canale de informare pe care le avem noi, că acest sistem este în caz de forţă majoră şi te notifică doar în caz de fenomene meteo extreme sau alte incidente care sunt prevăzute în acest spot Ro-Alert. Nicidecum în cazul unui cutremur şi putem face doar nişte informări posteveniment.”, a mai explicat Simona Alupoaei.
Nicoleta Şogor, comisar de poliţie compartimentul de comunicare publică: „Populaţia a reacţionat diferit la aceste alerte. În perioada testării, unii refuzau să mai primească aceste mesaje, motiv pentru care noi am lansat site-ul şi am încercat să acoperim aceste răspunsuri. În interesul public, pentru informarea corectă a comunităţii avem nevoie de sprijinul dumneavoastră.”
Trimite un comentariu