DECIZIE. Exorcizări la TV, amendate. Postul Naşul TV, deţinut de Radu Moraru, a fost amenda în şedinţa de astăzi pentru o emisiune în care au fost prezentate într-un mod foarte dramatic ritualuri de exorcizare a două femei. În timpul zilei!
CNA a analizat în şedinţa de joi imaginile dramatice cu două femei în timpul unui ritual de exorcizare. Scenele au fost difuzate la ora 17.00, pe Naşul TV, ca parte a emisiunii „Timpuri actuale”, „păstorită” de adepţi ai Biserii Universale, un cult nerecunoscut în România.
La şedinţa de data trecută, membrii au fost împărţiţi, unii voiau amendarea televiziunii cu 20.000 de lei, alţii propuneau doar o somaţie.
Aşa că subiectul a fost readus în discuţie în şedinţa publică de astăzi, la care a fost prezent şi Naşul Radu Moraru şi Julio Faustino, prezentat drep preot, reprezentant al Bisericii Universale. Întrebat dacă are contract pentru această emisiune cu Naşul TV, Julio Faustino a răspuns că da.
Radu Moraru, în faţa membrilor CNA:
„Cred că am greşit difuzând aceste secvenţe. Eu nu iau fiecare emisiune la puricat. Cred că am greşit pentru că aceste lucruri trebuie explicate înainte.
Cred că impactul lor e prea puternic pentru a fi difuzate la această oră. Cred că aici chiar am greşit. Sigur că nu cred că mai trebuie să dăm o amendă de sute de milioane lui Naşul TV pentru această chestiune, pentru că îmi recunosc vina. Pe viitor nu vreau să mai difuzăm acest tip de imagini la o oră accesibilă copiilor.”
Julio Faustino:
„Noi tot ce facem în cadrul Bisericii este conform Bibliei, conform cuvântului lui Dumnezeu. Când vine o persoană cu o problemă, noi trebuie să o ajutăm. Ceea ce aţi văzut este conform Bibliei pentru a ajuta această persoane care suferea cu această manifestare a răului.”
Radu Călin Cistea, membru CNA:
„Această Biserică Universală figurează pe lista religiilor acceptate oficial?”
Radu Moraru –
„Legea din România spune că pentru a fi un cult înregistrat, recunoscut, e nevoie de o perioadă de supraveghere, care e de şapte ani. După şapte ani, după ce probabil se face o analiză, Secretariatul (de Stat pentru Culte) stabileşte acest cult şi îl reunoaşte.”
Radu Herjeu, membru CNA, după plecarea reprezentanţilor din şedinţă:
„S-a îngropat sub o tonă de bla bla-uri, dar un lucru care mi se pare inimaginaibil în 2019: să ne uităm la televizor la exorcizări. Noi aici trebuia să discutăm două lucruri: dacă o exorcizare are ce să caute la televizor şi daca are ce să caute la ora cinci după-amiază? Le televizor! Într-o ţeară europeană, în anul 2019! În schimb, ne plângem că oamenii au WC-uri în curte, dar le arătăm la televizor exorcizări. (...).
M-am uitat şi eu, în Brazilia, această Biserică are 1,36% din populaţia ţării. Este un cult în căutare de adepţi în alte zone unde nu a existat şi vin cu aşa ceva pentru sălbatici, pentru oameni neieşiţi din Evul Mediu. Eu îl înţeleg, câştigă bani din chestia asta. Supravieţuirea acelei televiziuni stă în aşa ceva. Ok, dar fă în aşa fel încât să nu încalci legislaţia din ţara ta dacă alte considerente nu ai.”
Herjeu a precizat că, în stabilirea cuantumului amenzii, postul a ţinut cont de audienţa mică a postului.
Pe de altă parte, unii membri au considerat că s-ar justifica mai degrabă o somaţie. Dorina Rusu, membru CNA, a venit cu această propunere şi a cerut suplimentar o monitorizare a emisiunii de pe Naşul TV de acum înainte. Somaţia nu a trecut la vot, a avut doar cinci voturi pentru.
Alexandru Kocsis, membru CNA:
„Pentru mine, protecţia minorilor este un obiectiv foarte important, dar în acelaşi timp cred că orice televiziune are dreptul să existe într-o piaţă foarte competitivă şi să găsească metode alternative de a se finanţa dacă nu poate concura cu jucătorii mari din piaţă. Dacă alegerea unei nişe de genul acesta a fost soluţia găsită de ei, cred că nu trebuie să facem în aşa fel încât să luăm acest drept de a exista pe piaţa audiovizualului. (...) Ideea e că sincer omul părea dispus să accepte că o greşeală s-a comis şi să mergem pe o sancţiune mai mică. Cred că ar trebui să mergem pe o somaţie.”
Pentru sancţiunea de 20.000 de lei au fost Ramona Sorescu, Monica Gubernat, Nicolaie Bălaşa, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu şi Orsolya Borsos.
Pentru somaţie au votat ceilalţi cinci membri: Dorina Rusu, Cristina Pocora, Alexandru Kocsis, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea.
A trecut amenda de 20.000 de lei întrucât a atras şase voturi.
Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
Comentarii