Două organizaţii care apără drepturile jurnaliştilor au reacţionat în cazul Emiliei Şercan, jurnalista de investigaţii ameninţată cu moartea.
Este vorba despre Reporteri fără Frontiere şi ActiveWatch care au trimis o scrisoare deschisă către ministrul de Interne Carmen Dan şi către Ioan Buda, inspector General al Poliţiei Române.
„Dacă siguranţa Emiliei Şercan va fi pusă în pericol, noi, RSF şi ActiveWatch, vom considera că autorităţile române sunt responsabile de faptul că nu au acţionat şi că nu au luat imediat măsurile adecvate pentru a proteja jurnalistul”, notează documentul.
Reamintim că Emilia Şercan, jurnalist PressOne şi profesor la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, a publicat pe Facebook o captură de ecran al unui mesaj de ameninţare cu moartea.
„Luni seara, la ora 21,05, am primit un mesaj de ameninţare cu moartea”, a scris jurnalista.
Sercan a scris în ultimii ani despre doctoratele plagiate ale unor politicieni, printre care amintim pe Gabriel Oprea sau Petre Tobă. Recent, a scris mai multe articole despre tezele de doctorat plagiate la Academia de Poliţie „A. I. Cuza” din Bucureşti.
„Pare evident că munca sa este explicaţia acestor ameninţări şi că autorii acestora doresc să o intimideze pentru ca ea să-şi oprească investigaţiile jurnalistice”, completează sursa citată.
După ameninţarea cu moartea, Emilia Şercan a depus şi o plângere la Poliţia Capitalei.
Scrioarea trimisă către Ministerul de Interne şi IGPR de organizaţiile ActiveWatch şi Reporteri fără Frontiere
Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
„Ameninţări cu moartea primite de un jurnalist de investigaţie
În atenţia doamnei Carmen Dan, Ministru de Interne
În atenţia domnului Ioan Buda - Inspector General al Poliţiei Române
Stimată doamnă Dan,
Stimate domnule Buda,
Vă scriem în numele Reporteri fără Frontiere (RSF) şi al ActiveWatch privind cazul dnei Emilia Şercan, jurnalist de investigaţie în România de peste 20 de ani, profesor asistent la Facultatea de Jurnalism şi Studii de Comunicare din cadrul Universităţii din Bucureşti în ultimii 7 ani şi jurnalist freelancer pentru portalul PressOne.ro.
Emilia Şercan a primit ameninţări cu moartea luni seara, 15 aprilie, ora 21:05, prin intermediul unui mesaj text pe telefonul mobil (a se vedea captura foto de mai jos; o parte a mesajului a fost cenzurată în această comunicare publică, deoarece Emilia nu doreşte să creeze şi mai mult stres pentru familia sa):
„Trimitem acest mesaj cu scopul de a preveni ceea ce va urma, totul depinde de tine. Opreşte toate activităţile pe care le ai în desfăşurare... dacă nu vrei să urmeze calvarul. (...)“
După cum ştiţi cu siguranţă, doamna Şercan a publicat pe larg despre doctorate plagiate ale unor oficiali de rang înalt (cum ar fi: un vicepremier, doi miniştri de interne, un ministru al apărării, un ministru al educaţiei, un ministru al sănătăţii, un prim adjunct al Procurorului General al României, un şef al Inspecţiei Judiciare, politicieni, judecători, rectori, generali de servicii secrete şi chestori de poliţie), însă activitatea sa s-a concentrat în ultimele săptămâni asupra unor membri ai Poliţiei Române şi ai Academiei de Poliţie. Pare evident că munca sa este explicaţia acestor ameninţări şi că autorii acestora doresc să o intimideze pentru ca ea să-şi oprească investigaţiile jurnalistice.
Doamna Şercan a anunţat poliţia română despre aceste ameninţări.
Vă scriem astăzi pentru a vă invita să luaţi toate măsurile adecvate pentru a o proteja pe Emilia Şercan, pentru a vă asigura că jurnalistul este în siguranţă, pentru a vă asigura că investigaţia poliţiştilor legat mesajele ameninţătoare va fi eficientă şi pentru a condamna public aceste mesaje.
Dacă siguranţa Emilie Şercan va fi pusă în pericol, noi, RSF şi ActiveWatch, vom considera că autorităţile române sunt responsabile de faptul că nu au acţionat şi că nu au luat imediat măsurile adecvate pentru a proteja jurnalistul. Rămânem la dispoziţia dvs. pentru a discuta această problemă, în aşa fel încât să răspundeţi cât mai curând posibil acestei solicitări.
Pauline Adès-Mével
Head of EU-Balkan desk of Reporters Without Borders (RSF)”
Comentarii