Radu Banciu a adus încă o amendă postului B1 TV, pentru atacuri la minoritatea maghiară.
Consiliul Naţional al Audiovizualului a decis să amendeze B1 TV cu 10.000 de lei, pentru o ediţie a emisiunii „Lumea lui Banciu” din 5 februarie, în care moderatorul a afirmat, printre altele, că „populaţia băştinaşă să fie efectiv torturată, martirizată de unii care vor să-şi impună, până la urmă ce-şi impun? Neghiobia, Bădărănia!”
Cazul a ajuns pe masa CNA ca urmare a unei reclamaţii din partea asociaţiei pentru Protecţia Drepturilor Minoritare "Miko Imre", potrivit căreia, Radu Banciu „a creat o atmosferă ostilă orientată împotriva comunităţii maghiare din România, incitând la ură pe bază de naţionalitate, etnie şi provocând un sentiment de insecuritate şi de pericol de discriminare a membrilor comunităţii române”.
Totodată, în reclamaţie se mai spune că unele dintre afirmaţiile lui Banciu „conţin informaţii false, a căror scop este incitarea la ură naţională, rasială sau religioasă, la discriminare”.
CNA a vizionat emisiunea, la pachet cu reclamaţii pentru alte emisiuni difuzate de B1 TV din prima parte a lunii martie, dar a considerat că sunt încălcări doar la emisiunea lui Banciu.
Postul B1 TV a fost reprezentat în faţa CNA de Rareş Aniţa, director de programe al postului.
„Mi se pare puţin ciudat că vorbim de o emisiune din luna februarie cu o reclamaţie primită după două luni. Reclamaţia este făcută aceeaşi asociaţie care ne reclamă peste tot după fiecare emisiune, şi la CNCD.”
Orsolya Borsos, membru CNA:
„Din câte ştiu, această asociaţie cu asta se ocupă. Nu de dumneavoastră, ci de drepturile minorităţii maghiare.”
„Înţeleg asta, doar că devine puţin ciudat să stai să cauţi şi să vânezi fiecare emisiune şi să o reclami după două luni. Avem discuţii şi în CNCD şi vom vedea ce spune şi instanţa. Practic, nu mai putem spune nimic despre ce face UDMR, şi nu mai putem critica ce face acest partid.
Emisiunile lui Banciu se bazează pe nişte evenimente de actualitate şi pe nişte acţiuni ale partidului”, a continuat Rareş Aniţa.
Orsolya Borsos:
„Aici nu este vorba despre UDMR. Puteţi să-i criticaţi oriunde şi cât vreţi dumneavoastră. Nu despre asta e vorba” i-a răspuns Orsolya Borsos care a exemplficat printr-un citat din emisiunea lui Banciu: „Populaţia băştinaşă să fie efectiv torturată, martirizată de unii care vor să-şi impună...”
Sancţiunea de 10.000 de lei a fost propusă de Radu Herjeu şi votată de şapte din cei opt membri prezenţi: Alexandru Kocsis, Orsolya Borsos, Monica Gubernat, Nicolaie Bălaşa, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu şi Radu Călin Cristea.
Cristina Pocora a votat împotriva sancţiunii, motivând că CNA a fost mult mai îngăduitor cu emisiunea lui Ionuţ Cristache, România 9, în care au fost atacaţi Klaus Iohannis şi Forumul Democrat German din România, şi care a primit o somaţie publică.
„Acest vot reprezintă un răspuns la atitudinea Consiliului. Chiar săptămâna trecută, când am dezbătut emisiunea domnului Cristache, unde preşedintele Iohannis era făcut în toate felurile şi i se făcea procese de intenţie peste procese de intenţie, iar moderatorul s-a ales doar cu o somaţie şi s-a considerat că e în regulă.
Ori, pentru echilibru, ori suntem la fel pentru toate derapajele inclusiv la alte televiziuni, unde avem tot un one man show care spune vrute şi nevrute şi aplicăm aceeaşi regulă, ori doar pe unii îi vedem şi pe ceilalţi mai puţin”, a spus Cristina Pocora.
Monica Gubernat, membru CNA: „Doamna Pocora, aşa pe viitor, ca strategie, să ştiţi că nu puteţi face o comparaţie între o persoană care are cea mai înaltă demnitate în statul român, deci este demnitar şi este critabil ca orice demnitar, şi o minoritate la ea acasă. Faceţi diferenţa”
Cristina Pocora: „Era despre Forumul Democrat German şi despre Preşedintele Iohannis.”
Monica Gubernat: „Aţi făcut referire doar la Klaus Iohannis, nu şi la minoritatea germană.”
Redăm câteva fragmente din emisiunea Lumea lui Banciu din 5 februarie:
„Liderii Coaliţiei, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, sunt la mâna lui Kelemen Hunor care sigur că îşi impune condiţiile. Prima lui condiţie este, indiferent cum o spune, indiferent cum se numeşte, indiferent de etichetă, prima şi singura condiţie a lui Kelemen Hunor este aceea ca limba română să dispară din zonele în care maghiarii sunt majoritari.”
„Nu există români practic, aţi auzit dacă aţi fost atenţi duminică la emisiunea cu Dan Tănasă, venit special din Covasna, dar el nu era decât un pretext, pentru că lucrurile astea le discutasem oricum înainte, deci această autonomie este bătută în cuie, doar că etnicii maghiari în disperarea lor, în mişelismul lor, cum vreţi să spuneţi modul în care se comportă, ei îşi doresc să scoată definitiv limba română din uzanţele, cutumele zonei respective. Acesta este marea lor ambiţie.
Oameni care te înjură acolo cum te aud că pomeneşti numele de România sau de drapel românesc sau aşa ceva. Este ceva ce nu s-a mai pomenit niciodată nicăieri. Nu există deocamdată cineva, vreun istoric, vreun jurnalist, cineva care să relateze o situaţie similară undeva pe planetă.
Adică populaţia băştinaşă să fie efectiv torturată, martirizată de unii care vor să-şi impună, până la urmă ce-şi impun? Neghiobia, Bădărănia! Pentru că încă o dată spun, nimeni, nimeni nu contestă dreptul că acolo unde eşti majoritar, încă o dată, nu este o catastrofă să fii majoritar în zona respectivă. (....)”
Astăzi însă s-a ajuns la această nemernicie incredibilă, absolut inacceptabilă ca UDMR-ul, care, încă o dată spun, este un partid lamentabil, primitiv ca şi inteligenţă, da, extrem de slab pregătit. Pentru că dacă probabil, ar fi fost un partid cât de cât, ne rădeau de mult de acolo. Oameni extrem de prost pregătiţi sau care n-au ideea managerială.
Marko Bela nu era un cretin dar nu era bun manager, nu ştia să conducă un partid, aşa, care nu şi-au propus decât această ţintă.”
Legislaţia invocată:
Art 3, alineat (2) Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.
Art. 47 - (3) Sunt interzise în programele audiovizuale afirmaţii defăimătoare generalizatoare la adresa unui grup/comunităţi definit(e) de gen, vârstă, rasă, etnie, naţionalitate, cetăţenie, credinţe religioase, orientare sexuală, nivel de educaţie, categorie socială, afecţiuni medicale sau caracteristici fizice
Art. 64 - (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii:
a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii;
Comentarii