Emisiunea Puterea dragostei de la Kanal D a primit o somaţie publică pentru emisiunea „Puterea dragostei”, prezentată de Andreea Mantea, pentru ediţiile din 28, 29 şi 30 martie.
Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat în şedinţa de astăzi o serie de reclamaţii de la cititori care se plângeau că în patru ediţii „Puterea dragostei” sunt promovate violenţa, limbajul vulgar şi un comportament indecent.
Forul a vizionat momentele şi a decis să dea o somaţie, considerând că abaterile nu sunt foarte grave. Momentele violente au fost aplanate de prezentatoare, iar limbajul vulgar a fost „cenzurat”, aşa cum spune legea.
Propunerea de sancţionare cu somaţie a venit din partea lui Radu Herjeu, membru CNA, care a considerat că au fost încălcate articolele privind violenţa de limbaj, respectiv, limbajul injurios.
„Tocmai pentru că sunt departe de ce se întâmplă la alte emisiuni de genul aceasta, n-aş vrea să ajungă să copieze „modelul de succes”. De aceea, o să propun o somaţie”, a explicat Radu Herjeu, membru CNA, la propunerea sancţiunii.
Propunerea a trecut cu unanumitate de voturi. Prezenţi la şedinţă au fost Dorina Rusu, Cristina Pocora, Alexandru Kocsis, Ramona Sorescu, Monica Gubernat, Nicolaie Bălaşa, Radu Herjeu, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea.
Cum s-a apărat postul?
Cătălin Băleanu, reprezentantul Kanal D:
„Ce pot să vă spun este că dragostea şi gelozia nasc pasiuni foarte mari. Este un program de 18 ore pe săptămână. Aţi văzut nişte selecţii dintr-o lună de zile, dintr-un program pe care noi îl difuzăm 18 ore pe săptămână. Atunci când se încing spiritele foarte tare, Andreea Mantea, după cum aţi observat, intervine. Cuvintele care sunt nepotrivite, sunt acoperite.
Se creează tensiuni pentru că este şi un premiu săptămânal, de 500 de euro, pe care îl câştigă concurentul preferat de telespectatori. Fiecare vrea să iasă în evidenţă într-un anumit fel.
Fiecare îşi creează o identitate, prin care să fie pe placul publicului, să rămână cât mai mult în casă, să nu fie eliminaţi. Periodic, apar, din motive legate de relaţiile interpersonale care se creează în timpul emisiunii, şi momente mai tensionate, dar eu cred că am reuşit să menţinem lucurile în limitele corecte ale unei emisiuni pe care o difuzăm.
La fel ca şi în cazul Exatlon, dar într-o măsură mai mică, această emisiune dezvoltă nişte ataşamente foarte puternice între telespectatori, care sunt în general doamne mai în vârstă, şi anumiţi concurenţi şi în urma acestor pasiuni, persoanele respective consideră că se produc nişte nedreptăţi între ei, că unele personaje sunt mai violente decât altele.
Concurenţii sunt împreună opt ore pe zi în acea casă. Sunt şase băieţi şi şase fete. În rest, ei locuiesc separat (băieţii de fete n.r.).Din punct de vedere vizual nu se întâmplă absolut nimic nu se întâmplă. Sunt aceste schimburi de replici mai tensionate. E un reality-show, nu există niciun fel de scenariu. Oamenii se manifestă potrivit cu educaţia lor. Selecţia, când s-a făcut, s-a dorit a fi câtde cât reprezentativă pentru diferite segmente de public, de vârstă, de background. Educaţia şi modul lor de comportament nu-lputem cenzura noi, dar îl putem menţine în anumite limite, putem acoperi anumite cuvinte şi putem tempera, aşa cum a şi fost cazul.”
Legislaţie:
ART. 18. (1) Nu pot fi difuzate în intervalul orar 6,00 - 23,00 producţii care prezintă: a) violenţă fizică, psihică sau de limbaj, în mod repetat sau cu un grad mare
de intensitate sau gravitate.
40 (5) Moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă.
Comentarii