EXCLUSIV Paginademedia.ro. Acuzaţii grave din partea Televiziunii Publice în legătură cu drepturile de difuzare ale meciurilor din Liga I, dar şi ale altor competiţii.
Postul public vorbeşte de un presupus "cartel" al televiziunilor, din cauza căruia TVR nu a mai luat competiţii sportive importante.
Subiectul "cartelurilor" a fost discutat chiar în Consiliul de Administraţie, vineri, unde s-a prezentat chiar o adresă ce urmează să fie trimisă către Consiliul Concurenţei.
TVR sesizează Consiliul Concurenţei acuzând o „cartelizare a unor televiziuni” pentru achiziţia unor competiţii sportive.
Cazul a fost discutat vineri, în cea mai recentă şedinţă a Consiliului de Administraţie al postului public.
Din informaţiile Paginademedia.ro, la capitolul Informări, spre finalul şedinţei care a durat opt ore, s-a adus în discuţie că TVR va transmite către Consiliul Concurenţei o adresă „referitoare la cartelizarea unor televiziuni comerciale şi pierderea drepturilor de televizare a unor competiţii sportive de către SRTv”.
Ce acuză TVR în adresa către Consiliul Concurenţei?
„În document a fost subliniat faptul că TVR porneşte din start cu şanse minime în fiecare negociere de achiziţie de drepturi TV - drepturile de difuzare ale competiţiilor interne de fotbal, Liga 1, sezoanele 2014 – 2018, de exemplu, fiind achiziţionate de un cartel format din televiziuni comerciale”, potrivit informării privind şedinţa de vineri, obţinut de Paginademedia.ro.
Postul public nu menţionează exact despre ce "cartel" este vorba.
Amintim că în perioada 2014 - 2018 (despre care vorbeşte TVR), dar şi în prezent, drepturile de televizare pentru Liga I au fost împărţite între posturile Look TV, Digi Sport şi Telekom Sport.
Începând din sezonul 2019, drepturile de difuzare pentru Liga I au fost cesionate de LPF către compania EAD, pentru 28 de milioane de euro (pe sezon), fără TVA. Posturile de sport au cumpărat, mai departe, meciurile, de la EAD.
TVR 1 a difuzat ultima dată meciuri din Liga I în urmă cu cinci ani. La vremea respectivă, postul public a cumpărat un meci pe etapă de la firma care avea drepturile - Intel Sky Broadcast (companie controlată de Arpad Paszkany).
Ce spune EAD?
"Nu cred că i-a împiedicat nimeni pe cei de la TVR să se ducă şi să oferteze drepturile pentru Liga I", a declarat, pentru Paginademedia.ro, Orlando Nicoară, managerul EAD.
Orlando Nicoară, pentru Paginademedia.ro:
"EAD nu are nicio legătură cu televiziunile comerciale. EAD este o entitate privată, care operează pe piaţa massmedia, pe piaţa drepturilor de difuzare, pe piaţa de publicitate din România.
Nu cred că i-a împiedicat nimeni pe cei de la TVR să se ducă şi să oferteze drepturile pentru Liga I, direct la Liga Profesionistă de Fotbal, care sunt deţinătorii drepturilor."
Orlando Nicoară a punctat că, în cazul altor competiţii sportive, TVR a făcut oferte.
Orlandă Nicoară, pentru Paginademedia.ro:
"TVR a licitat şi a pierdut meciurile echipei Naţionale de fotbal, precum şi drepturile pentru Campionatul European, în condiţiile în care, în mod normal, principala preocupare a TVR în ceea ce priveşte drepturile sportive ar trebui să fie achiziţionarea drepturilor echipei Naţionale (ţinând cont că sunt post public), a declarat Orlando Nicoară pentru Paginademedia.ro
TVR, în "pană" de sport
Postul public a pierdut, în ultimii ani, mai multe competiţii sportive.
Pe postul public nu se mai văd nici meciurile naţionalei "mari" a României. Partidele din calificările pentru Campionatul European din 2020, dar şi meciurile Campionatului European de anul viitor au fost cumpărate de Pro TV.
Tot la Pro TV se vor vedea şi meciurile din preliminariile Campionatului Mondial din 2022.
Liga Campionilor nu se mai vede, de asemenea, la Televiziunea Română, din 2014, după un contract cu probleme. TVR era autoarea celei mai mari oferte făcute vreodată de o televiziune din România pentru această competiţie.
În mandatul de preşedinte al lui Alexandru Sassu (până recent producător general al TVR, în prezent tot angajat al TVR), postul public cumpăra Liga Campionilor pentru nu mai puţin de 35 de milioane de euro! Contractul uriaş, încheiat pentru sezoanele 2009-2012, a "suflat" meciurile de la Pro TV, dar a creat mari probleme financiare postului public.
Ultimele competiţii mari difuzate de TVR au fost Mondialul de anul trecut şi Campionatele Europene Under 21 din Italia.
Citeşte şi:
Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
Comentarii