Trei puncte de vedere, după vânzarea grupului CME către cehul Petr Kellner, de la trei foşti manageri din grupul Pro: Costi Mocanu, Orlando Nicoară şi Dragoş Stanca. Câteva idei, apoi părerile lor, pe larg:
- Din tranzacţia de 2,1 miliarde de dolari, Pro TV ar trebui să valoreze 700-800 de milioane de dolari
- Preţul plătit este sub valoarea pe bursă, ceea ce înseamnă că, probabil, nu au avut alt cumpărător
- Petr Kellner este al doilea ceh care intră în media din România, după Daniel Kretinsky, care a cumpărat Europa FM
- "Cuscrii". Legătura dintre cei doi cehi: fata lui Petr Kellner, noul patron al Pro TV, ar fi fost, scrie Dragoş Stanca, iubita lui Daniel Kretinsky, proprietarul Europa FM şi Virgin Radio
Citeşte şi: Anunţ OFICIAL. Compania-mamă a Pro TV va avea un nou proprietar. Tranzacţia, evaluată la 2,1 miliarde de dolari
Citeşte şi: Europa FM şi Virgin Radio, nou proprietar. Cine a cumpărat posturile Lagardere
Reamintim că PPF, fond de investiţii deţinut de cehul Petr Kellner, a cumpărat CME, compania-mamă a Pro TV, într-o tranzacţie care se ridică la 2,1 miliarde de dolari.
Costi Mocanu: În România nu există jucător care să poată cumpăra Pro TV
Cât ar fi valorat Pro TV, din toată tranzacţia? Costi Mocanu evaluează Pro TV la 700-800 de milioane de dolari.
Costi Mocanu, într-o postare pe Facebook:
"La un pret total de achizitie de 2,1 miliarde de dolari (cu datorii de circa 600 de milioane incluse) si avind in vedere contributia grupului Protv la OIBDA-ul companiei, Pro TV ar trebui sa coste circa 700-800 de milioane de dolari."
Mocanu continuă:
"In piata interna nu exista player care sa poata plati aceasta suma. In extern sunt multi, ideea e cit de interesati sunt de prezenta in Romania."
Legat de viitorul Pro TV în curtea noului proprietar Petr Kellner?
"Ce se intimpla cu Slovenia, Bulgaria si Romania? Cred ca PPF nu va dori sa se apuce gospodareste de treaba si va incerca sa le vinda. (...) Ce cred ca ii tine departe pe posibilii investitori este perspectiva regresului economic pe care il asteapta intreaga planeta.
Adica de ce ai cumpara "azi" cu 700 cind ai putea lua "miine" cu 500? Cred, asadar, ca Romania va ramine macar un an, doi, poate trei, in curtea noului patron.
Orlando Nicoară: Preţul este sub valoarea pe bursă
O observaţie interesantă de la Orlando Nicoară: preţul la care s-a vândut CME este sub valoarea pe bursă.
Ce înseamnă asta?
"Pretul platit este sub valoarea pe bursa, ceea ce inseamna ca cel mai probabil nu au avut un alt cumparator (de obicei se plateste un pret premium, peste cotatia de pe bursa)", notează Orlando Nicoară pe bursă.
Rămâne Pro TV la Kellner?
"PPF are focus pe Cehia + Slovacia si este de vazut daca vor pastra Romania, Slovenia si Bulgaria sau le vor vinde (feelingul meu este ca le vor vinde)."
Dragoş Stanca: pleacă americanii şi francezii
"E a doua achiziţie în piaţa media din România venită din Cehia, după ce un alt om de business ceh important (Daniel Křetínský) a cumpărat Europa FM şi Virgin Radio de la Lagardère", notează Dragoş Stanca.
Dragoş Stanca:
"Pleacă marile corporaţii americane şi franceze din media şi vin companii conduse de cehi bogaţi, care au reuşit (spre deosebire de ce numim sau numeam noi “mogulii” români).
O fi bine? Om vedea..."
Şi o mică "bârfă":
Fiica lui Kellner (noul patron al Pro TV) ar fi iubita lui Křetínský (patronul Europa FM).
Citeşte şi: Anunţ OFICIAL. Compania-mamă a Pro TV va avea un nou proprietar. Tranzacţia, evaluată la 2,1 miliarde de dolari
Citeşte şi: Europa FM şi Virgin Radio, nou proprietar. Cine a cumpărat posturile Lagardere
Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
Comentarii
@Adi, in comentariile din postarea mea am pus linkuri la doua stiri care arata investitiile PPF in Rusia.
Long story short: piața românească nu îi interesează pe marii jucători, ce a mai ramas din Vest (Burda, Ringier) fiind prezențe de mâna a treia.
Credeam că va documentați când publicați/preluați o stire.
Valoarea pe NASDAQ a central european media (CETV) este 1,13 miliarde, adică jumătate din cat dau ceho-rusii.
Marele manager Nicoara a crezut că americanii denumesc acțiunile după presa din Romanica și a căutat CME, doar că ce sa vezi, pe nASDAQ indicativul CME aparține altei companii, ce-i drept cu valoare mai mare!:)))