„Cenzura e de domeniul trecutului. E un act de discriminare”, notează Asociaţia Presei Sportive într-un comunicat de presă cu privire la situaţia FRF-Gazeta Sporturilor. Asociaţia anunţă un protest contra blocadei pusă de Federaţia de Fotbal contra Gazetei Sporturilor.
„Decizia FRF de a întrerupe comunicarea cu singurul ziar de sport din ţara noastră rămas pe print este una neadecvată, discriminatorie am putea spune.
Este o încercare de a stopa accesul reprezentanţilor acestei publicaţii la informaţii, de a le pune piedici în exercitarea meseriei şi de a-şi informa astfel cititorii”, subliniază documentul remis Paginademedia.ro.
Documentul explică şi efectele pe care le-ar putea avea blocada împotriva „singurului ziar de sport care mai apare în print”:
„Dacă articolele publicate de GSP au deranjat, se putea găsi o altă variantă pentru lămurirea lucrurilor.
A întrerupe comunicarea cu singurul ziar de sport din România e ca şi cum oficialii FRF ar accepta tacit că situaţia nu e tocmai în regulă în ograda proprie”, completează aceeaşi sursă.
De la ce a pornit totul: Gazeta interzisă la conferinţele FRF
Protestul vine în contextul în care instituţia condusă de Răzvan Burleanu a anunţat, în urmă cu două luni, orice fel de comunicare cu reporterii Gazetei Sporturilor.
Au invocat „atacuri repetate” din partea jurnaliştilor GSP.
Totul a culminat, recent, când unul dintre jurnaliştii prezenţi la conferinţa oficială de prezentare a noului selecţioner Mirel Rădoi a încerca să pună două întrebări şi a fost refuzat de oficialii federaţiei, după cum Paginademedia.ro a consemnat aici.
„Este logic să accepţi faptul că nu vei primi răspunsuri atâta vreme cât atitudinea Gazetei Sporturilor faţă de tot ce înseamnă FRF, inclusiv echipele naţionale, este una jignitoare nu poţi să vii în casa noastră şi să aştepţi ceva”, i-a spus oficialul FRF Gabriel Berceanu lui Marius Mărgărit, reporter GSP.
Lucrurile au continuat, iar la finalul săptămânii trecute Gazeta Sporturilor nu a avut acces la conferinţa oficială care a prefaţat tragerea la sorţi a grupelor Euro 2020, notează APSR.
„Asociaţia Presei Sportive din România nu poate rămâne impasibilă la decizia luată de oficialii FRF şi ia atitudine împotriva acestei practici, greu de înţeles în lumea democratică în care credem că trăim azi”, conchide documentul menţionat mai sus.
Comunicatul integral remis de Asociaţia Presei Sportive din România: Un act discriminare
„Nu cu mult în urmă, Federaţia Română de Fotbal a întrerupt comunicarea cu jurnaliştii Gazetei Sporturilor, ca urmare a articolelor apărute în respectiva publicaţie.
Astfel, singurul ziar de sport din România (ne referim evident la varianta tipărită) nu-şi mai poate informa cititorii despre acţiunile Federaţiei de Fotbal, lovindu-se de o decizie greu de înţeles, la 30 de ani de când presa şi-a recâştigat libertatea de exprimare.
FRF a anunţat că suspendă comunicarea cu Gazeta Sporturilor, invocând o atitudine ostilă a redacţiei. Ulterior, jurnaliştii GSP au fost blocaţi în mai multe conferinţe, oficialii refuzându-le întrebările.
Acest lucru s-a întâmplat inclusiv în conferinţa de prezentare a lui Mirel Rădoi, noul selecţioner al naţionalei, acestuia impunându-i-se să ignore întrebările jurnaliştilor GSP.
De asemenea, Gazeta Sporturilor nu a avut acces la conferinţa oficială care a prefaţat tragerea la sorţi a grupelor EURO 2020 de sâmbătă, 30 noiembrie. După cum susţin colegii noştri, reprezentanţii entităţilor media au primit invitaţii din partea FRF, nu şi singurul ziar de sport din România. Mai mult, reporterii Gazetei au fost prezenţi la eveniment, dar nu au fost lăsaţi să intre la Casa Fotbalului.
Explicaţia oamenilor de ordine a fost că este un eveniment închis şi cine nu apare pe listă nu poate intra.
Asociaţia Presei Sportive din România nu poate rămâne impasibilă la decizia luată de oficialii FRF şi ia atitudine împotriva acestei practici, greu de înţeles în lumea democratică în care credem că trăim azi.
Considerăm că cenzura e de domeniul trecutului, iar libera exprimare este un drept care nu poate fi luat invocând motive de genul celor enunţate de FRF. Rolul jurnalistului este de a lua atitudine, de a critica, de a spune adevărul.
Publicul iubitor de sport are dreptul de a afla adevărul, oricât de incomod ar fi el. De unde l-ar putea afla dacă nu de la reprezentanţii mass-media, în fapt singurii autorizaţi de a adresa întrebări şi de a primi răspunsuri oficiale.
Dacă articolele publicate de GSP au deranjat, se putea găsi o altă variantă pentru lămurirea lucrurilor. A întrerupe comunicarea cu singurul ziar de sport din România e ca şi cum oficialii FRF ar accepta tacit că situaţia nu e tocmai în regulă în ograda proprie.
Asociaţia Presei Sportive din România, o instituţie cu peste nouă decenii de activitate, consideră că decizia FRF de a întrerupe comunicarea cu singurul ziar de sport din ţara noastră rămas pe print este una neadecvată, discriminatorie am putea spune, o încercare de a stopa accesul reprezentanţilor acestei publicaţii la informaţii, de a le pune piedici în exercitarea meseriei şi de a-şi informa astfel cititorii.
Conform prevederilor din Statutul APSR, este obligaţia noastră să luptăm pentru apărarea drepturilor ziariştilor sportivi, în conformitate cu prevederilor Constituţiei şi a deontologiei profesionale.”
Citeşte şi:
Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
Trimite un comentariu