MUST CARRY 2020. Trei posturi noi au intrat pe lista must carry, a celor care trebuie preluate obligatoriu de către cablişti. Un singur post a ieşit de pe listă, faţă de anul trecut.
Consiliul Naţional al Audiovizualului a publicat astăzi lista must carry pe 2020, compusă din 33 de canale, plus posturile TVR.
Canal 33, IDA TV şi Link Press sunt cele trei televiziuni proaspăt intrate pe lista canalelor care trebuie preluate obligatoriu de cablişti.
Neptun TV a ieşit de pe listă începând de astăzi. Postul de televizune nu a depus la CNA actele necesare pentru lista must carry.
TV H este un alt post care nu mai apare pe listă, faţă de anul trecut, însă situaţia sa este mai specială. Postul s-a închis în luna mai, anul trecut. (Mai multe detalii aici).
Un alt caz special este cel al postului Realitatea TV, acum Realitatea Plus. După ce CNA a retras licenţa Realitatea TV, tot conţinut postului s-a mutat pe Realitatea Plus. Pe o scurtă perioadă postul nu a fost la toţi cabliştii, însă ulterior şi-a găsit loc în grilele acestora. (Mai multe detalii aici).
Cu toate acestea, Realitatea Plus nu era în lista must carry. De astăzi, postul patronat de Cozmin Guşă este, din nou, un post care trebuie preluat obligatoriu de cablişti.
Paginademedia.ro prezintă, în continuare, lista posturilor din must carry pe anul 2020:
1. Romania TV
2. National TV
3. Prima TV
4. B1 TV
5. Digi 24
6. Realitatea Plus
7. Favorit TV
8.Trinitas TV
9. Kiss TV
10. Taraf TV
11. National 24 Plus
12. Music Channel
13. U TV
14. Speranta TV
15. Hit Music
16. Magic TV
17. Naşul TV
18. Orizont TV
19. TV Sud Est
20. TeleStar
21. Travel Mix
22. Credo TV
23. Inedit TV
24. Alfa Omega TV
25. Cinethronix
26. Rock TV
27. NCN
28. Bucureşti TV
29. Medika TV
30. Kapital TV
31. Canal 33
32. IDA TV
33. Link Press
Ce este principiul „must carry”
Principiul „must carry” este prezent în Legea Audiovizualului, Art. 82, şi prevede că distribuitorii de cablu trebuie să includă în oferta lor programele televiziunii publice şi posturile private aflate sub jurisdicţia României, libere la retransmisie şi fără condiţionări tehnice sau financiare. În prezent, principiul nu este aplicat şi operatorilor DTH.
Ce spune articolul 82:
„Orice distribuitor care retransmite servicii de programe prin reţele de comunicaţii electronice, cu excepţia celor care utilizează exclusiv spectrul radio, are obligaţia să includă în oferta sa serviciile de programe ale Societăţii Române de Televiziune destinate publicului din România, precum şi alte servicii de programe, libere la retransmisie şi fără condiţionări tehnice sau financiare, ale radiodifuzorilor privaţi, aflaţi sub jurisdicţia României, în limita a 25% din numărul total de servicii de programe distribuite prin reţeaua respectivă, precum şi serviciile de televiziune a căror obligativitate de retransmitere este stabilită prin acorduri internaţionale la care România este parte.
Criteriul de departajare pentru radiodifuzorii privaţi este ordinea descrescătoare a indicelui anual de audienţă.
Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
Comentarii
Pro TV a fost Canal 31, nu 33.
Cele două menționate de tine aparțin unor culte neoprotestante, la fel ca și Speranța TV. Nu sunt dubioase.
Deocamdată singurul dubios este Linkpress, care a fost lansat de 5 ani, dar nu a fost preluat până acum de redifuzori.
IneditTV deși pe sit are emisie, are probleme cu retransmisia.
IDA, adică „Interior Design Arhitectură” pare un post TV promițător, la fel și Canal 33, cel care a preluat numele anterior al ProTV și care se autointitulează „canalul tău de business”.
Însă lumea privește din ce în ce mai puțin la televizor...
Sper că există și canale de Youtube cu producțiile televiziunilor mai mici.