Cazul ştirii false date de Digi 24 despre medicul de la Gerota care ar fi murit din cauza coronavirusului a ajuns pe masa CNA. Ce s-a discutat? Cum s-a apărat postul de televiziune?
Digi24 a scăpat, pentru moment, fără sancţiune în cazul ştirii false, dar rectificate la scurt timp după difuzarea pe post, despre decesul şefei de la Terapie Intensivă de la Spitalul Gerota.
Membrii forului nu s-au hotărât cu privire la sancţiunea pe care să o dea, din motive de procedură. De ce?
Toţi membrii CNA au fost de acord că postul ar merita doar un avertisment, adică o somaţie. De altfel, în urmă cu câteva săptămâni, a altă ştire falsă de pe TV a primit tot o somaţie (România TV, care a dat ca reală o filmare fake cu un medic care ar fi alergat un suspect de coronavirus)
Totuşi, o somaţie nu ar fi fost posibiliă pentru că Digi 24 a mai încasat una în ultimele luni. Un pasaj din lege spune că după o somaţie pe aceeaşi greşeală trebuie dată o amendă (Digi24 mai avea o somaţie primită în 5 decembrie 2019, iar între timp nu a mai primit vreo amendă).
Radu Herjeu, care iniţial a propus o somaţie pentru Digi24, a mers până la urma pe varianta unei amenzi de 5.000 de lei. Şi-a justificat şi alegerea:
„Am propus somaţie şi consider că este de somaţie, dar dacă alternativa la amendă este nimic, nu pot să nu propun nimic”, a spus Herjeu.
„E trist că se întâmplă aşa ceva şi să fim serioşi, s-a întâmplat din goana după audienţă şi din a da primii un breaking-news. Nu se justifică sub nicio formă să nu aştepţi confirmarea", a punctat membrul CNA.
În final au fost două propuneri:
- Radu Herjeu - amendă de 5.000 de lei (Art. 64, 1 b.)
- Dorina Rusu - somaţie (care oricum nu s-ar fi putut aplica) - (Art. 64 1 b.)
La final nu s-au adunat voturile necesare pentru niciuna dintre propuneri, iar votul se va relua într-o şedinţă viitoare.
Reamintim că postul Digi24 a difuzat, în urmă cu două săptămâni, ştirea conform căreia sefa secţiei ATI de la Spitalul Gerota a murit de Coronavirus. Informaţia dată de Digi24 a fost infirmată, la aproximativ o oră, de secretarul de stat Raed Arafat, după cum menţionează organizaţia.
Citeşte şi:
Cum s-a apărat Digi24 la CNA: „Am greşit şi recunoaştem”
La discuţiile pe care CNA le-a avut în jurul ştirii date de Digi24 a luat parte şi un reprezentant al postului. Acesta a vorbit despre caz şi a pus, printre altele:
„A fost un eveniment tragic şi pentru noi, în sensul în care informaţia care a fost difuzată la ora 23:30 a venit de la reporterul nostru Carla Tănasie, acredidat pe sănătate. A venit pe sursele ei, de la care mai primise informaţii până în acel moment. Am difuzat-o şi regretăm profund atât noi, cât şi Carla Tănasie.
Sigur că din momentul în care a apărut, ea încercase să o verifice, dar se întâmpla ca în seara aceea să fie un Grupul de lucru la Ministerul Interne şi nu a primit nicio confirmare până la momentul respectiv. Imediat ce am primit informaţia că ştirea noastră nu este corectă am difuzat rectificarea, în cel mai scurt timp.
A fost într-un context în care nu am fost pregătiţi niciun dintre noi pentru asemenea lucruri. Am greşit şi recunoaştem, am recunoscut şi public. Am greşit când am difuzat informaţia fără a fi confirmată de Grupul de Comunicare Strategică. Nu ştiu dacă există sau nu circumstanţe.
După acest caz avem nişte criterii mult mai clare, nu se mai difuzează asemenea informaţii pe surse.”
Radu Herjeu: „S-a întâmplat din goana după audienţă şi de a da primii un breaking-news”
Herjeu a avut o opinie tranşantă cu privire la cazul Digi24:
„E trist că se întâmplă aşa ceva şi să fim serioşi, s-a întâmplat din goana după audienţă şi din a da primii un breaking-news. Nu se justifică sub nicio formă să nu aştepţi confirmarea, adică nu era o informaţie de interes naţional (eram atacaţi şi romanii nu erau informaţi).
Era o ştire care putea fi dată şi la 7:00 dimineaţa, nu la 23:37 noapte. Putea fi dată şi dimineaţa, după ce se primeau confirmările, mai ales pentru că reporterul nu primise confirmare.
Cu toate acestea a mai spus şi că astfel de greşeli sunt „inerente”:
Este o greşeală, oricum. Sunt greşeli care se fac în astfel de perioade tensionate, în care îţi vin foarte multe informaţii. În aceste cazuri rămâne responsabilitatea de a cerne informaţiile care vin.
Greşelile de genul acesta sunt inerente în astfel de situaţii, dar asta nu înseamnă că este trist că se greşeşte.”
Dorina Rusu: „Nu poţi să dai aşa ceva pe surse. E vorba de viaţa unui om”
Un alt membru CNA care a vorbit despre derapajul celor de la Digi24 a fost Dorina Rusu. Aceasta a spus:
„Se mai întâmplă în situaţii din astea să fie difuzate informaţii greşite şi apoi să fie rectificate, dar aici e vorba de viaţa unui om.
Dacă moare omul şi cu cinci minute mai târziu, nu poţi să dai că a murit. Nu poţi să dai pe surse aşa ceva.”
România TV, „pedepsit” cu somaţie pentru un fake news
Un caz asemănător a fost pedepsit de CNA cu somaţie, în urmă cu câteva săptămâni. Diferenţa a fost că post de atunci, România TV, nu a „omorât” pe nimeni. Totuşi, a dat pe post un fake news, pe care l-a rectificat la câteva ore.
A difuzat la televizor imagini în buclă, fără verificare, cu un „suspect de coronavirus fugărit de medici". Ulterior, totul s-a dovedit a fi o farsă.
Pentru acel caz România TV a primit un avertisment.
Citeşte şi: „Durul” CNA. Antena 3 şi România TV au scăpat „ieftin” după derapajele legate de Coronavirus. Somaţii pentru burtierele panicarde şi fake news-ul România TV
Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
Nu stiu cat de "pe bune" e,dar Ciutacu a sărit 3m in sus vezi doamne de ce încă digi nu a fost sancționat si ei da si ca vezi doamne CNA are interese la Digi,LA DIGI