VIDEO. „Am vrut să vedem cum se lucrează în aceaste vremuri într-o Cameră de Gardă, însă acolo nu ajung pacienţi cu Covid. Întâmplarea a făcut ca noi, când am ajuns acolo, să aflăm că în Camera de gardă ajunsese un pacient suspect, cu toate simptomele”, spune jurnalistul Adelin Petrişor despre cel mai recent reportaj făcut pentru TVR, direct dintr-o „zonă fierbinte” - Camera de Gardă de la Floreasca.
Interviul cu Adelin Petrişor vine după ce ziaristul TVR, alături de colegul lui Romeo Stancu, a realizat primul reportaj din „zona fierbinte”: la Camera de Gardă a Spitalului Floreasca, chiar în momentul în care medicii trimiteau la Matei Balş un pacient suspect de Covid.
„Aveam pulsul 132, nici când alerg nu-l am atât”, a mai spus Adelin Petrişor.
Care este atmosfera la faţa locului, în spital? Care sunt problemele de acolo? Ce înseamnă să fii jurnalist de teren în astfel de zile? Ce trebuie şi ce nu trebuie să facă presa?
Toate răspunsurile şi povestea reportajului, în interviu. Transmisiunea a fost realizată cu suportul tehnic al NETv – New Entertainment Television.
VIDEO. Adelin Petrişor, în dialog cu Petrişor Obae
Câteva idei din interviu:
- Am vrut să vedem cum se lucrează în aceaste vremuri într-o Cameră de Gardă, însă acolo nu ajung pacienţi cu Covid. Totuşi, e posibil ca un pacient asimptomatic să aducă virusul acolo fără să ştie. Întâmplarea a făcut ca noi, când am ajuns acolo, să aflăm că în Camera de gardă ajunsese un pacient suspect, cu toate simptomele.
- Sunt tot felul de discuţii despre medici, dar nu poţi să spui că toţi sunt slabi sau totţi sunt buni. Nu poţi să spui că toţi şi-au dat demisia şi au fugit. Am vurt să vedem cum se lucrează într-o Cameră de Gardă în aceste vremuri.
- Eu ca jurnalist am învăţat să nu judec breslele şi nici să le pun la icoană.
- Ca să filmăm acolo am fost echipaţi de medicii de la Floreasca cu tot ce era necesar.
- Am intrat şi am filmat predarea pacientului suspect, care urma să fie dus la Matei Balş.
- Sunt cinci cadre medicale infectate la Floreasca, dar medicii de acolo îşi fac treaba în continuare. Cei care se ocupă de suspecţi erau foarte bine echipaţi, dar chiar şi aşa există un risc mare de infectare pentru că vorbim de o transmisie comunitară a virusului.
- E mai uşor să faci jurnalism în momente ca acesta pentru că acum te caută poveştile. E mai uşor să găseşti poveşti dramatice
- Noi am decis la TVR să nu dăm nimic pe surse în această perioadă
- Nu preluam nimic pe surse, indiferent câtă încredere am avea în sursa respectivă. Cred că e mai bine să suflăm şi în iaurt
- M-am gândit foarte mult, dacă la transmisiunile din această perioadă să apar cu mască sau fără mască. De ce mi-aş pune masca dacă sunt într-o zonă fără oameni şi sunt la cinci metri de colegul meu operator. Apărând aşa la televizor putem da senzaţia de panică. Normal, în situaţile în care se impune, masca trebuie purtată.
- Cred că în această perioadă unii jurnalişti încearcă să exagereze, dar îmi e greu să dau un exemplu cantitativ. Totuşi, tentaţia e mai mare acum. Cei mai mulţi jurnalişti sunt oneşti.
- Cred că după această perioadă va creşte încredere în jurnalişti. Nu cred în jurnalismul cetăţenesc, făcut pe Facebook, şi nu cred că va lua locul jurnalismului clasic.
Alooo, dl deontolog, pai mister Adelin Petrisor nu provine tot din pepiniera Varanului? Nu de-acolo si-a luat si nevasta care presteaza in continuare la A3 care nu-ti place tie deloc?