PAS BANILOR DE LA GUVERN. Încă o publicaţie refuză ajutorul de la stat pentru presă. Este vorba despre redacţia PressOne, condusă de Adrian Mihălţianu, care a anunţat că nu va aplica pentru fondurile date de autorităţi sub forma unor campanii de informare pe tema Covid.
„PressOne nu va apela la fondurile guvernamentale dedicate presei. Este uşor de înţeles de ce: noi ne bazăm pe cititorii noştri şi pe sprijinul lor. Facem presă independentă şi vrem să răspundem doar în faţa voastră”, arată mesajul întregii redacţii postat pe Facebook.
Contactat de Paginademedia.ro, directorul editorial de la PressOne a detaliat câteva dintre motivele pentru care crede că soluţia găsită de stat pentru a sprijini presa nu este chiar cea mai potrivită, după cum spune chiar el.
Adrian Mihălţianu, PressOne: „Ce face Guvernul e ineficient. Ideea e bună, execuţia e proastă. Nu există un filtru al calităţii, în primul rând.
Guvernul vrea să facă o campanie de informare, dar ce garanţie există că acea campanie nu se va transforma în portavocea sa? Astfel de initiaţive îţi pot pune la îndoială independenţa editorială pe termen lung.
Nu e cea mai bună soluţie, e o risipă de bani”, punctează jurnalistul.
Acesta a venit şi cu câteva exemple de moduri prin care presa ar putea fi ajutată de stat. El vorbeşte şi de granturile care sunt date de instituţiile „de afară”, la care au apelat inclusiv redacţii din România, dar şi despre sistemul fiscal care ar trebui modernizat.
„Un mod de ajuta jurnaliştii este acela de a oferi granturi pentru investigaţii sau alte materiale de presă, dar statul român nu are maturitatea de a face acest lucru.
Sunt granturi, care s-au dat chiar şi în aceste zile, de la instituţii publice europene. În cazul lor, pentru că sunt instituţii respectabile, poţi să ai încredere că nu vin cu ingerinţe editoriale când dau banii. Tu ai control total.
În schimb, statul român nu are o asemenea imagine, să transmită această încredere şi vorbesc la modul general, indiferent cine ar fi la conducere”, punctează Mihălţianu.
Acesta mai spune:
„Sunt şi alte moduri prin care ar putea fi ajutată presa. Autorităţile ar trebui să creeze o predictibilitate fiscală pentru toate companiile, nu doar cele din domeniul presei.
Statul ar mai putea, de exemplu, şi să modernizeze sistemul birocratic şi cel de muncă. Jurnaliştii nu sunt nişte angajaţi obişnuiţi, care merg şi pontează ca la uzină, ei merg pe teren.”
G4Media, Newsweek sau Recorder se numără printre redacţiile care au anunţat că nu vor aplica pentru ajutorul de la Guvern.
Reamintim că, prin iniţiativa autorităţilor, se vor aloca 40 de milioane de euro pentru presă, în următoarele patru luni (200 de milioane de lei).
Adică 10 milioane de euro pe lună, sub forma unei campanii de informare publică privind măsurile de prevenire şi limitare a răspândirii coronavirusului, precum şi campanii de informare publică privind modul de reluare a activităţilor economice şi sociale după încetarea stării de urgenţă.
BANI PENTRU PRESĂ. Dragoş Pătraru despre banii pentru presă: "Banii aceştia ajung la nişte Societăţi Comerciale, în loc să ajungă la nişte jurnalişti"
BANI PENTRU PRESĂ. Tolontan: „Intenţia e bună, forma discutabilă”. Va fi influenţată presa de banii primiţi? - „Judecaţi-ne după ce citiţi”
BANI PENTRU PRESĂ. S-a lansat platforma unde televiziunile, presa şi site-urile pot lua bani de la Guvern
BANI PENTRU PRESĂ. Pro TV şi Antena vor lua cea mai mare "felie" de la Guvern. Câţi bani pot încasa televiziunile?
BANI PENTRU PRESĂ. Dobrovolschi: "E o măsură discutabilă, dar nu e neapărat rea"
BANI PENTRU PRESĂ. Alice Iacobescu, şefa ştirilor Europa FM: „Banii sunt alocaţi unor canale de comunicare în masă, nu jurnaliştilor, nu jurnalismului, nu presei”
Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
Guvernul a zis ca totul se da in functie de audiente, ceea ce e si normal: sunt spoturi pentru populatie sa se spele pe mânuţe gen, dar altfel cum sa faca?
Intreb.
Raspunsuri sa ma lamureasca (fara hate gratuit), sunt?
P.S. Nu am urmarit inca interviurile paginademedia cu Alice I. sau altii pe tema asta.