Pas banilor de la Guvern. Redacţia Recorder anunţă public că nu va aplica pentru banii de la Guvern, daţi ca ajutor pentru presă sub forma unei campanii de informare despre Covid-19.
Jurnaliştii aduc şi o serie de motive pentru care se poziţionează împotriva deciziei autorităţilor. Printre altele, ei spun că „nu există criterii de integritate” şi „sunt încurajate click-bait-ul şi falsele breaking-news-uri”.
Înainte de lista cu motivele pentru care Recorder refuză banii, câteva detalii despre iniţiativa Guvernului. Se vor aloca 40 de milioane de euro pentru presă, în următoarele patru luni (200 de milioane de lei).
Adică 10 milioane de euro pe lună, sub forma unei campanii de informare publică privind măsurile de prevenire şi limitare a răspândirii coronavirusului, precum şi campanii de informare publică privind modul de reluare a activităţilor economice şi sociale după încetarea stării de urgenţă.
Din toată suma, 55% ar merge către televiziuni şi doar 23% către site-uri. Site-urile vor da reclamele la preţul de 1 euro mia de afişări, dar nu vor putea accesa mai mult de 150.000 de lei lunar (aprox. 30.000 de euro).
Motivele expuse de Recorder, prin care îşi motivează decizia
- Nu există criterii de integritate: „Metoda are marele dezavantaj de a nu putea include criterii de integritate şi profesionalism. (...) Statul va finanţa, cu siguranţă, şi instituţii de presă care nu de puţine ori alunecă în zone gri ale jurnalismului”
- Sunt încurajate click-bait-ul şi falsele breaking-news-uri: „Banii vor fi încasaţi în funcţie de audienţă (puncte de rating în cazul televiziunilor, afişări în cazul presei online). Sumele încasate de instituţiile media nu ţin cont de credibilitatea acestora sau de profilul publicului pe care îl au. (...) În cazul presei online, obţinerea audienţei cu orice preţ a generat un adevărat fenomen de fake-news şi click-bait”
- Bugetele de publicitate din bani publici şubrezesc credibilitatea redacţiilor: „Primăria Capitalei a plătit, în ultimii ani, milioane de euro pentru astfel de campanii. Aceste practici nu întăresc presa, ci, dimpotrivă, o fac mai vulnerabilă în faţa politicienilor şi mai puţin credibilă în faţa publicului”
- Jurnaliştii Recorder (publicaţie finanţată în mare parte din donaţii de la cititori) nu resping însă ideea unui ajutor din partea statului an perioade de criză, însă regulile trebuie să fie mai clare şi să sprijine jurnalismul:
"Nu respingem în totalitate ideea că statul se poate implica pentru susţinerea mass-media într-o perioadă de criză. Considerăm, însă, că atunci când o face trebuie să definească reguli clare, prin care să se asigure că banii vor ajuta cu adevărat jurnalismul.
Aşa cum este definit acum acest program, avem toate motivele să credem că statul român nu-şi doreşte o presă puternică."
- Materialul complet, pe Recorder.ro.
Un al site de ştiri care, de asemenea, a anunţat că nu va plica pentru această campanie, este G4Media.
BANI PENTRU PRESĂ. S-a lansat platforma unde televiziunile, presa şi site-urile pot lua bani de la Guvern
BANI PENTRU PRESĂ. Pro TV şi Antena vor lua cea mai mare "felie" de la Guvern. Câţi bani pot încasa televiziunile?
Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
corectați linkul!