VREAU SĂ SUNE TELEFONUL! Dezbateri prelungi la CNA pe tema "Păcălelilor TV", emisiunile cu Adela Lupşe care lasă impresia că nu sună nimeni şi care încurajează telespectatorii să apeleze, la un număr care, în fapt, este unul cu suprataxă.
Concluzia generală după discuţii peste discuţii: emisiunea trebuie refăcută. Nu este în regulă.
Marea revelaţie a venit după discuţiile cu Rareş Gărduş, de la Etno TV. Membrii CNA au aflat că, deşi Adela Lupşe spune "vreau să sune telefonul", telespectatorii care sună nu intră în direct! Apelând telefonul respectiv (un apel cu suprataxă), ei sunt, cumva, înscrişi, iar un robot îi alege pe cei câţiva care intră în direct.
Problema principală: telespectatorii nu află, clar, nici că, de fapt, nu intră în direct şi nici că numărul care apare pe ecran este unul care duce la un apel cu suprataxă.
CNA a hotărât să someze postul de televiziune. Teoretic, nu ar mai avea voie să suprataxeze oamenii care sună pentru a-i lăsa să participe la concursul interactiv. Şi, în acelaşi timp, ar trebui să-i anunţe că nu vor intra automat în direct, dacă sună.
Acestea sunt concluziile, dar discuţiile au fost lungi, asta tocmai pentru că "Păcălelile TV" apelează la tot felul de subterfugii de organizare, greu de încadrat din punct de vedere juridic.
De exemplu:
- Emisiunea se numeşte "Câştigaţi acum", dar este încadrată la teleshopping. Iar ca să fie încadrate la ...teleshopping trebuie să vândă ceva, şi atunci vând ...variante loto: telespectatorii sună şi primesc, în schimb, şase numere cu care să joace la loto.
- prin lege, nu se pot difuza concursuri interactive pentru care trebuie să fii suprataxat. astfel se maschează suprataxa prin cumpărarea de variante loto. "Sigur, e caraghios, penibil şi hilar, am stabilit asta de mult, să suni, să plăteşti nişte euro şi să îţi dea cineva nişte numere la loto", a spus Radu Herjeu.
- În cazul concursurilor cu soluţii aparent foarte simple, prezentatoarea Adela Lupşe nu spune că telefonul care apare pe ecran este cu suprataxă. Asta pentru că, în anumite cazuri ...nu este cu suprataxă. Dacă suni la telefonul de pe ecran, o voce te îndeamnă să suni la alt număr (1204), iar abia acela este cel care costă. În alte cazuri, se afizează numărul 1204 pe ecran.
Pe scurt mecanismul de până acum: Oamenii sunau la un număr cu suprataxă (într-o parte a emisiunii de teleshopping) şi cumpărau o variantă la loto. După ce cumpărau varianta, erau automat „înscrişi” la un concurs (a doua parte a emisiunii), unde puteau câştiga şi alte premii.
Erau sunaţi ulterior să intre în direct, nicidecum nu intrau în direct dacă sunau.
Pe post nu se specifica că numărul este cu suprataxă şi nici nu li se spunea că nu vor intra automat in direct dacă sună.
Principala concluzie:
„Prin mesaje pe croll şi verbale oamenii sunt îndemnaţi să sune la 1204, care este un număr cu taxă specială. Este o taxă disimulată”, o spune departamentul juridic CNA.
Două dintre poziţiile de notat:
Radu Herjeu:
„Eu înţeleg că exprimarea prezentatoarei este de aşa natură să inducă neclaritate. Ea spune: Dacă există un telespectator în faţa micului ecran şi vrea să câştige azi, îl invit în legătură direct, îl invit să facă acest telefon să sune. Şi dacă ai 15 ani, şi dacă ai 50, o să înţelegi că tu suni, sună telefonul şi te bagă în direct.
Nu lasă loc de interpretare, că de fapt noi vă sunăm.
De altfel, nu se spune nicăieri în emisiune că „noi că sunăm”. Poate a spus o data, dar de 10 ori a spus vreau să sune telefonul acum.
Nu poţi obliga telespectatorul să citească regulamentul, dar îi poţi repeta lucruri din regulament în timpul celor două emisiuni.
Monica Gubernat:
„Condiţia este să nu foloseşti telefoane cu suprataxă, nu altceva. Eu asta înţeleg că ar fi problema, că se foloseşte un telefon cu suprataxă”
Înainte de detalii, două exemple surprinse, în acest an, de Paginademedia.ro:
VIDEO. Adela Lupşe, duminică, 3 mai, la Etno TV:
Citeşte şi: Păcăleli TV în vremuri de urgenţă: De ce nu staţi acasă ca să sunaţi? Nu vreţi să câştigaţi? Să sune telefonul!
VIDEO. Adela Lupşe la Etno, pe 23 martie
Cum era anul trecut?
VIDEO. Păcălelile TV în 2019:
Chiar şi Rareş Gărduş (reprezentantul Etno TV la CNA) recunoaşte că emisiunea poate fi „confuză pentru cineva care nu o vede de la început”, dar care, pe de altă parte, susţine că nu se încălcă legea prin suprataxare:
„Noi am indrodus un mesaj de 30 de secunde pe linia cu 1204, care anunţă că este un număr cu suprataxă, iar dacă nu vrea să fie suprataxat să închidă. I se spune că dacă apelul continua după 30 de secunde va fi taxat. Deci nu poate susţine că a fost surprins de o suprataxare abuzivă”, după cum a susţinut acesta.
Au fost foarte multe confuzii în şedinţa CNA, de la felul în care funcţionează emisiunea (are două părţi: una de teleshopping şi alta de concurs), la diferenţa între jocurile tip Bingo şi Vreau să sune telefonul.
Cum se apără Etno TV? - Este imposibil ca cineva să îi fi luat banii. Anunţăm că apelul este suprataxat
Postul Etno TV s-a apărat, astăzi, prin reprezentantul Rareş Gărduş. Aceasta a explicat că oamenii sunt anunţaţi de suprataxă atunci când sună.
Rareş Gărduş, cele mai importante puncte din pledoaria de la CNA:
- Aş vrea să precizez că una din problemele programului este că dacă unul ajunge la emisiune în partea a doua, după teleshopping, e foarte confuză situaţia. Dacă nu a văzut de la început era normal să fie confuz. E foarte greu să explici telespectatorilor.
- Unul dintre oamenii care a făcut reclamaţia a recunoscut „nu înţelegeam ce aveam de făcut şi am sunat la acel număr”. La acel număr, după cum vedeţi, este un robot.
- Este foarte greu de explicat unui telespectatori, deşi noi punem pe ecran un site cu regulamentul acestui concurs. Ar trebui să intre şi nu intră.
- Cealaltă reclamaţie este puţin exagerată. Este o reclamaţie a unui telespectator care în realitate nu s-a uitat pe post. El sugerează că a fost păcălit să sune la un număr şi i s-au luat bani.
- Este imposibil ca cineva să îi fi luat banii. Noi am indrodus un mesaj de 30 de secunde pe linia cu 1204, care anunţă că este un număr cu suprataxă, iar dacă nu vrea să fie suprataxat să închidă.
- I se spune că dacă apelul continua după 30 de secunde va fi taxat. Deci nu poate susţine că a fost surprins de o suprataxare abuzivă.
- Cine ştie de pe site online a luat ideea că este o păcăleală şi i se iau banii cu taxa. El nu a sunat la acel număr, aşa ar fi auzit că cel care sună este taxat. În 30 de secunde se precizează toate condiţiile, abia după începe taxarea.
- Nu este o păcăleală sau o încercare ascunsă de a păcăli oamenii să sune.
- Omul, în esenţă, era supărat că el ştia rezultatul şi nu a câştigat. Nu toată lumea câştigă.
- Oricine sună la 1204, număr care taxează după 30 de secunde, se înscrie în concurs şi va fi sunat. Nimeni nu sună în direct, este sunat. Scrie negru pe alb. Este sunat de producător prin tragere la sorţi, dar unii nu răspund.
- Am vorbit cu colegii să pună pe post momentul în care oamenii nu răspund, dar au zis că este de „de prost” să se vadă că oamenii au sunat la 1204 şi apoi n-au mai stat la televizor.
Puteţi elimina acele expresii care induc în eroare privitorii
În replică, Radu Herjeu i-a spus lui Rareş Gărduş:
„Eu înţeleg că exprimarea prezentatoarei este de aşa natură să inducă neclaritate. Ea spune: Dacă există un telespectator în faţa micului ecran şi vrea să câştige azi, îl invit în legătură direct, îl invit să facă acest telefon să sune. Şi dacă ai 15 ani, şi dacă ai 50, o să înţelegi că tu suni, sună telefonul şi te bagă în direct.
Nu lasă loc de interpretare, că de fapt noi vă sunăm.
De altfel, nu se spune nicăieri în emisiune că „noi că sunăm”. Poate a spus o data, dar de 10 ori a spus vreau să sune telefonul acum.
Nu poţi obliga telespectatorul să citească regulamentul, dar îi poţi repeta lucruri din regulament în timpul celor două emisiuni.
Puteţi elimina acele expresii care induc în eroare privitorii”, a punctat acesta.
Confuzie la CNA, cu privire la suprataxă. Herjeu: „Este o surpriză să aflu după un an şi jumătate şi nenumărate discuţii că se ridică această problemă”
În discuţiile forului au apărut şi câteva confuzii. Cea mai importantă este legată de suprataxare, care este reglementată într-un articol din Codul Audiovizual. Legea spune, printre altele:
„Concursurile interactive pot fi difuzate: Dacă nu presupun taxă de participare directă sau disimulată, cum ar fi suprataxa percepută de serviciile de telefonie cu valoare adăugată”
Discuţia dintre membrii forului şi departamentul jurdic de la CNA, mai jos:
Radu Herjeu: „Mai este o problemă ridicată de departamentul juridic de la CNA. Mai exact este vorba despre prevedere a legii care spune: Participarea la concursurile interactive nu trebuie condiţionată de vreo suprataxă.
Pentru mine este o surpriză să aflu după un an şi jumătate şi nenumărate discuţii cu dumneavoastră că se ridică această problemă. Mie asta mi se pare de discutat”, spune membrul CNA.
Gabriel Tufeanu, membru CNA: „Am sesizat o chestiune. Telespectatorul sună şi după aceea aşteptă să fie sunat prin tragere la sorţi. Dacă ai plătit acea taxă ce câştigi?”
Radu Herjeu: „Suprataxa este pentru cele şase numere la loto. Câştigi cele şase numere la loto şi bonus aveţi şansă să câştigaţi şi alte premii. E teleshopping, adică se „shoppinguieşte” o variantă la loto.
Sigur, e caraghios, penibil şi hilar, am stabilit asta de mult, să suni, să plăteşti nişte euro şi să îţi dea cineva nişte numere la loto”
Lămuriri de la Juridic: Condiţia de participare la acest joc este să apelezi un număr cu tarif special
Departamentul juridic CNA: Vorbim de jocul Câştigaţi acum, unde sunt sunaţi participanţii şi trebuie să ghicească acea imagine. Din regulamentul concursului: - apelează numărul cu tarif special de pe un număr de telefon vizibil.
Deci, condiţia de participare la acest joc este să apelezi un număr cu tarif special?
Articolul din Codul Audiovizual, despre concursurile interactive, spune: nu presupun taxă de participare directă sau disimulată, cum ar fi suprataxa percepută de serviciile de telefonie cu valoare adăugată
Câştigăm acum doar dacă apelăm acest număr special, cu un număr vizibil, ca ei să mă înregistreze şi să mă sune aleatoriu. Fără să îmi garanteze cineva că mă va suna cineva vreodată”, arată argumentele de la Juridic.
Radu Herjeu: „Eu am mai multe nelămuriri. De ce discutăm acest lucru după un an şi jumătate şi multe întâlniri cu domnul Gărduş? Probabil nu voi găsi răspuns la asta.
Între acest sistem şi cel care era la Bingo, în care mergeai în piaţă şi cumpărai variante după care erai sunat să câştigi alte premii, nu e nicio diferenţă.
Dacă atunci era legal, de ce acum e ilegal?
Repet, e posibil să greşesc, suprataxa este pentru a cumpăra un produs nu pentru a intra în concurs. Suprataxa se consumă prin achiziţionarea concursului. Este „sunaţi la 1204 pentru a câştiga un bilet la loto şi puteţi câştiga şi alte premii”.
Bingo avea exact acelaşi principiu. Care este diferenţa, ca să înţeleg de ce atunci era legal şi acum nu. În loc să dea un telefon cu suprataxă omul mergea în piaţă şi cumpăra acel bilet”
Monica Gubernat, şefa CNA: „Suprataxa e problema aici. Nu cumpăra biletul la suprataxă. Iei produs de teleshopping la suprataxă, iar asta n-ar fi o problemă, dar ai şi condiţia de a participa la joc folosind acel telefon cu suprataxă”
Radu Hereju: „Si dacă mă pune să iau un bilet de pe stradă, cu bani, care e diferenţa?”
Monica Gubernat: „Condiţia este să nu foloseşti telefoane cu suprataxă, nu altceva. Eu asta înţeleg că ar fi problema, că se foloseşte un telefon cu suprataxă”
Departamentul juridic: „Noi nu avem pe ordinea de zi Bingo, ci Etno TV. Eu mă uit în regulamentul lor şi asta apreciez. Nu analizăm niciodată un radiodifuzor prin prisma altui radiodifuzor. Nu analizăm un joc interactiv prin prisma altui joc interactiv.
Cum a fost prezentată emisiunea de la Etno TV acum un an este una, cum se desfăşoară este alta. Azi vedem cum se desfăşoară. Prin mesaje pe croll şi verbale oamenii sunt îndemnaţi să sune la 1204, care este un număr cu taxă specială. Este o taxă disimulată”
Rareş Gărduş: Introducem şi plata cu cardul şi alte variante de plată a acestor produse. Faptul că se face prin telefon sau SMS este doar un mod de plată electronic. Nu este înşelător sau ascuns.
Gabriel Tufeanu: „Eu sunt de părere că argumentaţia de la juridic e puternică. O să propun o somaţie de intrare în legalitate şi apoi să verificăm dacă se respectă toate articolele din lege. E poate cea mai complicată emisiune pe care am văzut-o eu. E o struţo-cămilă”
Monica Gubernat: „Aş vrea să punctez şi o concluzie la discuţia cu Radu Herjeu. Bingo era un joc de noroc, iar acesta este un concurs interactiv. Sunt diferenţe cu privire la condiţiile de participare.”
Caz recent: Păcăleli TV în vremuri de urgenţă: De ce nu staţi acasă ca să sunaţi? Nu vreţi să câştigaţi? Să sune telefonul!
Emisiunile interactive, cu probleme, au fost semnalate în mai multe rânduri şi pe Paginademedia.ro. Cel mai recent a fost în luna martie, chiar în timpul Stării de Urgenţă.
Mesajul a fost adaptat situaţiei de urgenţă: „Am 2.000 de lei premiu! 2.000 de lei! “E un salariu, pe o lună, în România! Vreţi să vă arăt eu soluţia? Mai ales că mulţi dintre voi poate nu mai lucrează o lună! Nu v-ar fi OK ca un salariu să vă vină aşa în buzunar? Staţi acasă, pe unde umblaţi!”, urla prezentatoarea.
De ce se agită atât prezentatoarea? Pentru a genera apeluri. Apeluri suprataxate, dar asta nu se vede pe ecran.
Citeşte şi: Păcăleli TV în vremuri de urgenţă: De ce nu staţi acasă ca să sunaţi? Nu vreţi să câştigaţi? Să sune telefonul!
Istoria concursurilor interactive
Moda concursurilor interactive, care te pune să ghiceşti soluţii facile, dar te arde la buzunar, nu e deloc nouă. În anii 2008 - 2010 a fost o adevărată haiducie pe TV.
Multe posturi adoptaseră acest model de emisiune, inclusiv TVR la un moment dat.
Valul de emisiuni, despre care Paginademedia.ro a scris, la vremea respectivă, a făcut CNA să dea o decizie în privinţa acestui tip de emisiuni. La începutul lui 2009 acest tip de emisiuni a fost mutat de CNA după ora 22.00.
În 2011, membrii de atunci ai CNA au modificat Codul Audiovizual, legislaţia secundară pe baza căreia funcţionează forul, astfel încât emisiunile interactive mai aveau voie pe TV doar în anumite condiţii, prevăzute la art 91.
După acea dată, apele s-au mai liniştit. Până acum.
Ce spune legislaţia CNA:
ART. 91 (1) Concursurile interactive pot fi difuzate în cadrul programelor audiovizuale numai dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii:
a) au drept scop exclusiv fidelizarea, divertismentul sau educarea publicului;
b) sunt inserate numai în programe educative şi de divertisment sau sunt difuzate ca emisiuni-concurs;
c) nu presupun taxă de participare directă sau disimulată, cum ar fi suprataxa percepută de serviciile de telefonie cu valoare adăugată;
d) respectă regulile informării corecte;
e) câştigurile sau premiile sunt atribuite în baza unui regulament adus la cunoştinţa publicului.
Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
Comentarii