România TV a zis că o persoană e dată în urmărire de Poliţie, dar Poliţia a zis că nu. Consiliul Naţional al Audiovizualui a amendat staţia de ştiri, dar i-a făcut şi „treaba”: A verificat la Poliţie dacă o persoană e într-adevăr dată în urmărire, aşa cum titra postul de ştiri.
S-a dovedit că persoana respectivă, despre RTV titra „Liderul mafiei din Anglia” sau „Mafiotul dat în urmărire”, nu era, în realitate, căutată de Poliţie.
România TV trebuie să scoată 10.000 de lei din buzunar pentru afirmaţiile făcute în emisiunea respectivă.
Emisiunea (Ediţia de seară din 10 iulie) a fost difuzată la începutul lunii iulie şi a fost reclamată la CNA chiar de cel în cauză.
Ce s-a zis, printre altele, în emisiunea amendată:
Costin Soare (reporter România TV):
- Bună seara, Violeta! Bun găsit, doamnelor şi domnilor! Este vorba despre Vlad Marinov, cunoscut ca fiind şeful cămătarilor din Prahova, dar atenţie, şi în Marea Britanie. Practic, el îi coordonează în acest moment pe interlopii reveniţi în România după criza Covid
- Iată, acest interlop, Vlad Marinov, îi coordonează pentru atacuri, chiar şi jafuri armate, ei se extind practic cu astfel de fapte dinspre Ploieşti chiar spre Capitală. Vlad Marinov reuşeşte să-i determine pe aceşti interlopi, pe „bombardieri”, să dea atacul la anumite adrese.
- Dar, revenind la Vlad Marinov, chiar autorităţile statului solicită informaţii oricărui cetăţean care îl vede pe acest personaj, poliţiştii cer oamenilor să sune la 112 sau la Inspectoratul de Poliţie Judeţean din Prahova, dacă au informaţii despre el, pentru că se ascunde şi îi coordonează din umbră pe cei care dau astfel de atacuri.
Violeta Romanescu, realizatoarea emisiunii:
- Aşadar, Vlad Marinov este cel din imagine pe care îl vedeţi în fotografia de pe ecran. IPJ Prahova anunţă că cine îl recunoaşte, cine l a văzut undeva să sune de urgenţă la IPJ Prahova.
Ion Spânu:
- Domnul Hadăr, deocamdată nu avem informaţii despre faptele lui, noi acuma credem poliţia, dar poate să fie şi altceva, poate un alt clan rival să-l arunce prin intermediul poliţiei.
Legislaţie - Legea audiovizualului şi Codul de reglementare a conţinutului audiovizual
Art. 3 - (2) Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.
Art. 40 - (1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate şi invitate să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt.
(2) În cazul în care acuzaţiile prevăzute la alin. (1) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars ; respectarea acestui principiu presupune condiţii nediscriminatorii de exprimare până la finalul aceluiaşi program în cadrul căruia s-au făcut acuzaţiile. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt.
Art. 64 - (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii : a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii ; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.
Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
CNA se face si ea ca lucreaza , aia platesc fericiti o amenda mica , si la final ies pe plus . Si unii si altii .