Concursul se ţine, festivalul nu. TVR aduce Concursul Internaţional „George Enescu”. Postul public anunţă că este co-producătorul şi partenerul oficial al Concursului Internaţional „George Enescu” (ediţia XVII), care se va ţine într-un format adaptat pandemiei, cu etape online.
De notat că este vorba de un concurs internaţional cu numele George Enescu şi nu de festivalul omonim. Concursul este, în mod normal o "completare" a festivalului, care însă în acest an nu are loc, din cauza pandemiei.
Formatul din acest an al concursului va fi modificat în contextul pandemiei de Covid-19 şi va fi organizat în două etape distincte.
Primele două etape ale competiţiei se vor desfăşura online în luna septembrie, conform calendarului iniţial, iar semifinalele şi finalele fiecărei secţiuni vor fi reprogramate în luna mai 2021, la Ateneul Român din Bucureşti.
- Faza întâi va avea loc între 29 august şi 20 septembrie şi va cuprinde recitalurile candidaţilor din primele două etape de concurs.
- Faza a doua se va desfăşura între 12 şi 23 mai 2021 şi va cuprinde semifinalele şi finalele la cele trei instrumente.
TVR va difuza toate evenimentele din cadrul ediţiei 2020 a concursului, atât la TV, cât şi online.
Concursul Internaţional „George Enescu”, completarea Festivalului Enescu
Concursul Internaţional „George Enescu” funcţionează ca o platformă internaţională de lansare interpreţi şi de promovare a lucrărilor marelui muzician român în rândul noii generaţii de artişti, fiind, în mod normal, o completare a Festivalului George Enescu (anulat anul acesta).
Concursul are patru secţiuni – vioară, violoncel, pian şi compoziţie.
A fost lansat oficial în septembrie 1958, ca parte a primei ediţii a Festivalului Internaţional George Enescu.
Începând cu anul 1958, Televiziunea Română a preluat şi transmis parţial sau integral toate evenimentele ce au avut loc pe parcursul desfăşurării Festivalului şi Concursului Internaţional „George Enescu”, iar din anul 2001 şi până în prezent, TVR a devenit principalul difuzor şi partener al evenimentului.
Reamintim că, în urmă cu un an, postul cu profil religios Trinitas TV a fost broadcasterul oficial al festivalului, iar TVR a fost partener media principal. Televiziunea Română a pierdut atunci statutul de co-producător (pe care îl avusese încă de la prima ediţie) fiindcă, din informaţiile de la acea vreme, nu a vrut să mai asigure transmisiunea HD.
Astfel, la ediţia precedentă Postul public a transmis, în direct, concerte de referinţă şi înregistrări ale concertelor din festival pentru care au fost acordate drepturi TV. De notat că Trinitas a avut statut de broadcaster, însă nu a deţinut exclusivitate pe transmisiuni.
Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
Concursul are loc doar în anii cu număr par (va fi anul acesta).
Astfel, cele două evenimente muzicale nu se vor mai suprapune așa cum era până mai acum câțiva ani.