"În strânsă legătură cu publicitatea înşelătoare, influencerul este obligat să anunţe în mod public parteneriatul pe care îl are cu brandul respectiv, indiferent de mediul în care se realizează campania".
Este doar una din multele reguli care sunt indicate în primul Cod de bune practici în influencer marketing, lansat azi de IAB România şi 2Performant.
Se spune clar când şi cum trebuie marcată publicitatea.
Din cod:
- Dacă vorbim de articolul pe blog sau site, trebuie să scrie la începutul articolului că este un conţinut sponsorizat, inclusiv când face marketing afiliat.
- Dacă vorbim de conţinut video sau audio, inclusiv de podcast, divulgarea trebuie să fie menţinută suficient timp la început încât consumatorii să poată să-şi dea seama de conţinutul plătit. Mai mult, se recomandă să se introducă divulgarea şi la mijloc sau la final, în funcţie de lungimea materialului.
- Divulgarea trebuie să fie făcută „above the fold”, adică înainte de butonul „more / citeşte mai mult”, indiferent dacă copy-ul permite sau nu. Altfel spus, mai întâi se face divulgarea, apoi vine povestea sau conţinutul.
- Foloseşte instrumentele pe care le pune platforma la dispoziţie: Paid Content, Branded Content, Paid Partnership
- Foloseşte termeni uşor de înţeles pentru a face publică natura comercial a reclamei: De exemplu: #AD #sponsored #sponsorizat #parteneriat, AD/Reclamă, Reclamă/Publicitate.
- Nu trebuie să pună divulgarea într-un hyperlink sau sub cuvântul „legal”, „află mai multe”.
- Important: „Menţiunile anterioare trebuie să se regăsească în toate postările unui influencer, nu doar într-o serie. Spre exemplu, dacă există o serie de Stories, divulgările trebuie făcute în toate materialele, nu doar în primul sau ultimul.”
De asemenea, conform noului Cod de bune practici Influencerul are o răspundere în calitate de creator de conţinut:
- Inducerea în eroare. În momentul în care un influencer face o campanie de promovare, este important ca acesta să furnizeze către urmăritorii săi informaţii reale, care să poate fi verificate
- Pe lângă inducerea în eroare prin prezentarea unor informaţii care nu pot fi verificate, influencerul este obligat să ofere informaţii palpabile, conform propriilor sale constatări, astfel încât un urmăritori să decidă să achiziţioneze un produs pentru calităţile respective, şi nu doar pentru că „persoana X îl promovează”
- Brandul are datoria de a pune la dispoziţie toate informaţiile necesare influencerului pentru ca acesta să poate face o promovare corectă
Comparaţia cu alte branduri. Atunci când se face o comparaţie cu un alt produs al unui brand concurent, influencerul să aibă în vedere următoarele:
- Să nu fie o comparaţie înşelătoare
- Să compare bunuri sau servicii care răspund aceloraşi nevoi ori sunt destinate aceloraşi scopuri, spre exemplu se poate compara două telefoane din aceeaşi gamă de buget sau specificaţii, dar nu să compari un telefon cu clapetă fără touchscreen de 10 dolari cu un telefon de ultimă generaţie, decât dacă este un pamflet
- Să compare, în mod obiectiv, una sau mai multe caracteristici esenţiale, relevante, verificabile şi reprezentative ale respectivelor bunuri sau servicii, care pot include şi preţul
- Să nu discrediteze sau să denigreze mărcile, denumirile comerciale, alte semne distinctive, bunuri, servicii, activităţi ori situaţia unui concurent
Citeşte INTEGRAL Codul de bune practici în influencer marketing din România, aici
Codul de bune practici în influencer marketing a fost lansat astăzi de IAB România şi 2Performant. De asemenea, lansarea acestui Cod este realizată cu susţinerea IAB Spania şi a Consiliului Roman pentru Publicitate şi în colaborare cu Social Smarts si Avocatoo.ro.
Cui i se aplica Codul? Cine verifică dacă se încalcă? Ce se întâmplă cu cei care nu îl respectă?
Răspunde Ioana Anescu, Director Executiv IAB România.
Cui i se aplică Codul?
Ioana Anescu: Documentul este o initiativa de autoreglementare si se aplica in special marketerilor, brand managerilor si celor implicati in dezvoltarea de campanii prin Influenceri.
Am mers pe o directie de "Follow the money" si ne adresam celor de la care pleaca bugetele si aici incercam o responsabilizare in acest caz. Codul ajuta, practic, zona de advertiseri in dezvoltarea unor campanii eficiente si corecte.
Cuprinsul sau acopera informatiile necesare pentru cei care vor sa inteleaga mai bine acest canal si sa isi defineasca strategia si campaniile in cunostinta de cauza, profesionalizand astfel acest canal.
In ceea ce ii priveste pe influenceri, acest cod le explica mai bine parcursul pe care un brand il are de facut in momentul crearii strategiei de comunicare cu creatori de continut.
Si este, totodata, un prim pas si o invitatie de colaborare a mediului de influenceri pentru completarea acestui cod cu un compendiu etic creat si adoptat chiar de catre ei.
Asa cum in SUA s-a format deja un Consiliu al Influencerilor poate este momentul si in Romania sa se produca o polarizare a intereselor in zona de autoreglementare si profesionalizare a domeniului - plecand din interiorul lui.
Cine verifica?
Ioana Anescu: Fiind o initiativa de autoreglementare (ca sa nu ajungem sa ne plangem ca intervin autoritatile cu suprareglementari) verificarea si sanctionarea se face chiar de catre piata si industrie. Fiecare player are responsabilitatea de a verifica si corobora prevederile acestui cod cu practica.
Chiar si in contextul existentei acestui cod, sanctiunile nu pot veni din partea unei singure autoritati.
Pe de alta parte, exista un cadru legal aplicabil in comunicare (indiferent pe ce canal se deruleaza ea) pentru care fiecare parte este trasa la raspundere conform legii: Influencerul pentru continut, drepturi de autor, privacy, defaimare etc, Brandul pentru responsabilitatea contractuala (prevederi, drepturi de autor) etc.
Ceea ce face acest cod este sa puna laolalta informatiile legale, modul de aplicare si cine aplica sanctiuni si pentru ce, inclusiv cu exemple practice.
Un alt aspect este ca, ne dorim ca acest document sa ajunga sa fie folosit ca benchmark in situatiile in care Consiliul pentru Publicitate sau CNA vor avea de analizat plangeri in legatura cu forma in care a fost livrata comunicarea comerciala prin Influenceri.
Ce se intampla cu cei care nu il respecta?
Ioana Anescu: Respectarea acestui cod tine de bune practici si credem noi ca acopera tot ceea ce este necesar pentru a derula o campanie corecta, responsabila, profesionista si etica.
Noi sperăm că cei care nu respecta acest cod sa fie exclusi de industrie, intr-un mod de selectie naturala. Asta daca nu sunt sanctionati de autoritati in cazuri specifice.
Nu avem cum sa aplicam amenzi, insa, pentru ca nu suntem un "politist al Internetului". Rolul nostru este sa facilitam cadrul pentru autoreglementare si sa oferim un spatiu de discutie, o platforma pentru completarea acestui cod si revizuirea lui periodica.
Atat timp cat fiecare dintre playeri isi asuma responsabilitatea pentru partea lui din business - Brandurile pentru directiile unde se duc bugetele (bazate pe profesonalism si etica, influencerii pentru continut si comunicare si utilizatorii pentru semnalarea derapajelor in comunicare - atunci industria se va indreapta pe o directie buna.
Citeşte INTEGRAL Codul de bune practici în influencer marketing din România, aici
Obiectivele Codului de bune practici pentru influencer marketing
Ce obiective va avea acest cod? Cu ce îi va ajuta pe influenceri?
Codul de bune practici are „obiectivul de a îmbunătăţi credibilitatea, transparenţa şi eficienţa sectorului, ajutând industria publicitară să înţeleagă provocările şi noutăţile atunci când se planifică o campanie cu influenceri.”
Componentele Codului de bune practici sunt: de educare, autoreglementare a pieţei, dar şi de unificare a noţiunilor prin identificarea diferitelor tipuri de influenceri, a platformelor sociale, a agenţiilor şi fluxului de lucru, a formatelor publicitare, preţurilor şi legalităţii privind comunicarea cu ajutorul creatorilor de conţinut.
Costin Cocioabă, Influencer Marketing Manager 2Performant:
„La nivel global, marketingul prin influenceri este un trend major, cu o industrie estimată să atingă anul acesta 10 miliarde de dolari, iar România s-a aliniat şi ea repede acestor mişcări. Astfel că după o existenţă de mai bine de 10 ani, piaţa de la noi avea nevoie de un astfel de cod de bune practici.
Transparenţa este unul dintre principiile de bază după care se ghidează 2Performant, astfel că ne-am alăturat imediat acestui demers, alături de IAB România, pentru că ne place să deschidem drumuri şi vrem să contribuim la creşterea sănătoasă a acestei industrii în ţara noastră.
Avem nevoie de astfel de iniţiative, noi credem puternic în Influencer Marketing şi vrem să sprijinim domeniul pe termen lung. Codul de bune practici în Influencer Marketing va deveni un tool extrem de util pentru companiile care vor să fie active în mediul digital cu ajutorul celor care deţin comunităţi online şi creează conţinut.”
Ioana Anescu, Director Executiv IAB România:
„Codul de bune practici în Influencer Marketing reprezintă o acţiune de industrie, ca răspuns al nevoii de responsabilizare, profesionalizare şi pentru o mai bună înţelegere a specificului acestui canal de comunicare online. Lansarea acestui Cod de bune practici pentru Influencer Marketing este un moment important pentru industria de comunicare din România, în special în acest an dominat de digital.
Mulţumim tuturor celor implicaţi în realizarea acestui document şi ne dorim ca, prin adoptarea si sustinerea lui din partea tuturor actorilor implicaţi, tot mai multe branduri să apeleze la acest canal în mod asumat, transparent, corect şi eficient.”
Autor: Daniel Samoilă daniel.samoilapaginademedia.ro
deci titlul genereaza un fake news in cazul dvs