CNA. România TV l-a atacat pe Bogdan Muzgoci, jurnalist Realitatea Plus, într-o ştire în care subiect a fost, de fapt, Doru Muzgoci, tatăl lui Bogdan. Însuşi Doru Muzgoci a făcut sesizare la CNA, iar membrii au discutat acest caz în şedinţa de astăzi, 17 noiembrie.
Ştirea difuzată de România TV a fost pe 4 noiembrie, iar Paginademedia.ro a scris pe larg despre acest subiect AICI.
Ce a scris România TV despre ziaristul de la Realitatea Plus şi ce a decis CNA, în continuare:
România TV l-a numit pe ziaristul de la Realitatea "propagandist", "controversat", "implicat în scandaluri", fără a aduce vreo dovadă pentru cele expuse. De asemenea, nu a fost precizată nicio sursă a informaţiilor despre tatăl jurnalistului, la care ar fi "descins mascaţii".
Înainte de decizia CNA iată povestea acestei ştiri:
“Descinderi ale mascaţilor la un politician din Buzău”, începea ştire de pe România TV, din această săptămână. Şi continuă: “Este vorba de Doru Muzgoci, cercetat pentru că ar fi înregistrat fără drept o discuţie avută de fostul viceprimar (din Nehoiu n. red) cu o altă persoană, care apoi a fost făcută publică."
Intră în scenă reporterul Iulia Blondea:
"Doru Muzgoci este tatăl propagandistului Bogdan Muzgoci" - este primul lucru pe care îl menţionează reporterul România TV - "un jurnalist controversat care a fost implicat în numeroase scandaluri."
"Iată că acum tatăl său a ajuns în vizorul oamenilor legii."
Reporterul expune speţa:
"Politicianul traseist din Buzău a avut un complice, care acum l-a denunţat. Complicele este cel care a înregistrat respective discuţie.
Locuinţa lui Doru Muzgoci a fost vizată de ample descinderi, mascaţii au mers la locuinţa politicianului, au ridicat mai multe documente şi fac cercetări în acest dosar în care Doru Muzgoci este acuzat."
Şi încheie: "Vă reamintesc, Doru Muzgoci este tatăl jurnalistului Bogdan Muzgoci."
În urma unor discuţii între membrii Consiliului pe tema acestei ştiri, România TV s-a ales cu o somaţie publică propusă de Radu Herjeu şi care a fost votată în unanimitate.
Radu Herjeu, membru CNA:
„Ce aţi avut cu fi-su? Ce vină are fi-su în povestea asta? De ce trebuia pomenit? Ce relevanţă are că este tatăl unui jurnalist? Aş vrea să ştiu, e o curiozitate personală, pentru că de domnul Muzgoci n-am auzit foarte multe lucruri.
Vreau să ştiu cum domnul Muzgoci junior e propagandist, controversat, implicat în scandaluri? De ce e controversat şi care sunt numeroase scandaluri în care a fost implicat? De ce trebuia menţionat fiul acestui domn din Buzău?”
Roxana Niculescu, reprezentant România TV:
„Şi fiul şi tatăl sunt persoane publice. Numeroasele scandaluri, dacă am fi telespectatori ai Realităţii TV, am văzut în ce scandaluri s-a băgat jurnalistul Bogdan Muzgoci. N-aş fi vrut să spun, dar o spun.
Cred că pot aduce dovezi cum Bogdan a bătut în ultima perioadă, în ultimul an, de multe ori, la poarta România TV, inclusiv la mine, să se angajeze la noi. De ce? Nu pot spune că acum motivele pentru care voia să plece de la Realitatea.”
Radu Herjeu:
„Nu există absolut nicio implicare a fiului în acest episod. Nu există nicio legătură între Bogdan Muzgoci şi această poveste.”
Bogdan Muzgoci: "Nu mi s-a cerut nicio poziţie”
Bogdan Muzgoci lucrează la Realitatea Plus. Este invitat permanent al emisiunea Culisele statului paralel, făcută Anca Alexandrescu, fost consilier al lui Liviu Dragnea şi al Vioricăi Dăncilă.
Jurnalistul vizat a spus, la momentul apariţiei materialului despre el, că ştirea dată de România TV conţine informaţii neadevărate şi că atacul vine după materialele făcute de el despre procurorul Negulescu şi despre Sebastian Ghiţă.
Ce spunea Muzgoci:
- Nu mi s-a cerut nicio poziţie, nici mie, nici tatălui meu, deşi era destul de simplu să fiu contactat
- Tatăl meu a făcut o plângere la CNA şi aşteaptă şi documente din partea anchetatorilor pentru a dovedi că totul a fost o manipulare. Dacă aceste vor veni cât de curând, îi va da şi în judecată pe cei de la România TV. Voi face şi eu o reclamaţie la CNA.
- Tatăl meu reclamă faptul că i-a fost afectată imaginea publică. Familia noastră a avut de suferit, rudele ne-au sunat îngrijorate. La fel prietenii tatălui meu.
- Într-adevăr, este o anchetă în acest sens, dar nu există probe că ar fi înregistrat pe cineva, pentru că persoana respectivă a crezut că ar fi înregistrată, dar nu era.
- Pentru că nu a fost nicio înregistrare, nu avea cum să fie făcută publică.
- Nu a existat o "descindere amplă cu mascaţi". Au venit acasă doi poliţişti, care au cerut dispozitive electronice (telefon, stickuri, laptop) pentru a vedea dacă există o înregistrare. Nu exista.
Ce spune Legislaţia:
Art. 64 - (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii:
b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.
Comentarii