Mark Zuckerberg (director executiv Facebook), Sundar Pichai (director executiv Google), Jack Dorsey (director general Twitter) au fost chemaţi în Congresul SUA pentru a discuta despre dezinformările din ultima vreme de pe platformele de socializare, scrie BBC.
Cei trei au explicat, în faţa legislativului american, de ce dezinformările despre pandemie sau vaccin au ocupat o bună parte din platformă.
Zuckerberg a spus în Congres, potrivit BBC, că postările de tip Fake News reprezintă doar 6% din ceea ce văd utilizatorii din SUA în fluxul lor de ştiri. Totodată, el a menţionat că Facebook a lucrat cu 80 de organizaţii pentru a elimina dezinformările, iar peste 12 milioane de postări despre Covid-19 au fost şterse, în ultimul an.
Pichai, directorul executiv Google, companie care deţine Youtube, a explicat că pe tot parcursul anului 2020 Youtube a eliminat conţinut „dăunător” pentru utilizatori, mai ales în perioada alegerilor din noiembrie 2020.
Dorsey, şeful Twitter, a punctat un aspect important. El spune că platformele trebuie întâi să câştige încrederea utilizatorilor. Tot el a vorbit şi despre două experimente pe care le-a făcut Twitter - Birdwatch şi Bluesky. Pe scurt, despre cele două experimente:
- Birdwatch a avut 2.000 de participanţi veniţi din comunitatea Twitter, iar rolul lor a fost să semnaleze tweet-urile cu conţinut „dăunător”.
- Bluesky era format dintr-o echipă indepdendentă finanţată de Twitter şi a lucrat la îmbunătăţirea reţelei sociale.
CITEŞTE ŞI: Google dă bani site-urilor de ştiri înainte să fie obligat de o lege. A semnat cu o mare companie din Australia, ţară care pregăteşte o astfel de lege
CITEŞTE ŞI: Facebook reduce conţinutul politic. Au mai fost luate şi alte decizii
CITEŞTE ŞI: Fără precedent. Facebook taie de pe platformă tot ce înseamnă ştiri în Australia
CITEŞTE ŞI: DEZBATERE. Facebook şi eliminarea ştirilor. Dan Tăpălagă: „Nu poţi forţa Google şi Facebook să te plătească daca ei nu vor, fără a pierde pe termen lung”
CITEŞTE ŞI: DEZBATERE. Ziariştii români şi blocajul Facebook din Australia. Artene, Gândul: Comportament dictatorial. Ţepelin, GSP: Site-urile cad dacă depind doar de Facebook şi Google
CITEŞTE ŞI: DEZBATERE. Despre blocajul Facebook din Australia. Alex Livadaru, Republica: Giganţii tech nu trebuie lăsaţi să distorsioneze grav piaţa şi nici să atenteze la democraţie
Autor: Daniel Samoilă daniel.samoilapaginademedia.ro
Trimite un comentariu