Televiziunea Estrada TV a atras o amendă „la pachet”. Postul TV a fost taxat de CNA după ce a prezentat un filmuleţ fake cu Raed Arafat, dar şi pentru modul în care a prezentat scandalul dintre Şoşoacă şi jurnalista din Italia Lucia Goracci. Ambele emisiuni au fost difuzate în decembrie 2021.
Mai exact, televiziunea a fost amendată cu 10.000 de lei pentru încălcarea legislaţiei privind informarea corectă şi lipsă de imparţialitate în emisiunile „Starea de veghe” şi „România unită”, difuzate pe 14 decembrie.
Într-una dintre emisiuni „România Unită”, Remus Rădoi, moderatorul emisiunii şi administrator al postului, a prezentat pe post drept filmare dintr-o „şedinţă internă” un clip video trunchiat, în care Arafat pare să spună că „dacă e nevoie, revenim la cifrele pe care le-am avut până acum, care să înceapă să crească şi numărul cazurilor şi numărul decedaţilor.”
În realitate, clipul s-a dovedit un clip falsificat, care a fost combătut inclusiv de Raed Arafat.
„Nu uitaţi de filmuleţul de la început cu Arafat, care spunea că, dacă va fi nevoie, vom avea din nou numere, cifre mari de infectări şi de morţi, ca să se accelereze vaccinarea. Poate te sesisezi DNA, poate Parchetul General, observi că e o afirmaţie gravă, criminală, puţin”, a afirmat Remus Rădoi în emisiune.
Cea de-a doua emisiune de care s-a ţinut cont în cazul Estrada a fost „România Unită”, în care au fost invitaţi soţii Şoşoacă imediat după scandalul cu jurnalista italiană Lucia Goracci. Membrii CNA au renţinut în acest caz că pe post a fost prezentată numai varianta soţilor Şoşoacă în acest scandal.
Legislaţia invocată:
-
Art. 64 - (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă;
- Art. 66 - În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie asigurate imparţialitatea şi echilibrul şi să fie favorizată libera formare a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică;
Cred că ești pe lângă subiect. Și ambiguu pe deasupra. Cine va pune placa cu vaccinarea și ce legătură are cu fabrica de pălării din reportaj? Moment de pauză, iete na. Pe timp de vară și Covid19 își mai pierde din putere și la toamnă începe să își arate colții, așa că, las-o mai moale oleacă. Și care companie, care ser? Despre ce naiba vorbești aici? Repet, ce legătură are reportajul făcut de TVR Timișoara despre o fabrică de pălării din vremea dictatorului Ceaușescu cu ce zici tu?