Pentru că a încălcat o decizie CNA, reţeaua RCS & RDS a primit astăzi o nouă amendă de la Consiliul Naţional al Audiovizualului.
Compania de cablu a fost amendat de forul audiovizual cu 20.000 de lei pentru că refuză să plaseze Aleph News alături de restul televiziunilor informative. Aceasta este a doua sancţiune primită de cablist, după ce în decembrie RCS a mai fost amendat de CNA cu 10.000 de lei.
Care este motivul?
Reţeaua RCS & RDS, cablistul cu cea mai mare acoperire din România, nu îi dă locul cuvenit în grilă postului Aleph News, dezvoltat de Adrian Sârbu. Adică alături de celelalte posturi de la noi cu tematică informativă.
Problema este mai veche. Adrian Sărbu a făcut plângere la CNA la finalul anului trecut pentru că postul Aleph News nu a fost inclus cu canalele de ştiri din grila RCS, după cum a relatat Paginademedia.ro. Reţeaua de cablu a primit o amendă de 10.000 de lei, dar, în continuare, postul nu se regăseşte alături de celelalte televiziuni de ştiri.
Aleph News, pus lângă CNN şi nu alături de celelalte televiziuni de ştiri
Raportul de constatare al CNA arată că RCS are două pachete de televiziuni informative.
Un pachet în care sunt incluse televiziunile Aleph News alături de Deutsche Welle, BBC World, CNN, BBC World News, B1 HD, Aleph Business, Smart TV şi CGTN.
Un alt pachet în care sunt incluse : DIGI 24, DIGI 24 HD, Realitatea Plus, Antena 3, România TV, B1 TV
Interesant este că cele două pachete de televiziuni sunt separate de alte pachete tematice.
Cum se apără RCS?
„Postul Aleph News este retransmis, şi analogic, şi digital, nu e codat, doar că nu pe o poziţie pe care o doresc dânşii“, a spus Lucian Mihai, reprezentantul RCS&RDS, în şedinţa CNA de astăzi.
Astfel, Aleph News nu poate fi găsit printre celelalte televiziuni de ştiri de la noi, ci este în cel de-al doilea grup tematic, alături de CNN şi alte posturi străine. Faptul că RCS&RDS are câte două grupuri tematice pe… aceeaşi temă, i-a derutat pe membrii CNA, dar şi pe reprezentantul Aleph News, Adrian Sârbu, care a comentat: „RCS-ul spune: „Facem noi cum vrem, că noi considerăm că e după audienţă şi după cât de vechi sunt“. Păi eu sunt vechi în televiziune. Am vreo 500 de ani faţă de domnului Mihai, dacă doreşte să ştie ce vechime am.“
De altfel, Adrian Sârbu, cel care a dezvoltat postul de ştiri Aleph News, a intrat online în şedinţa CNA şi a făcut câteva declaraţii, din mers, în timp ce îşi conducea maşina, motivând un program încărcat.
Declaraţia lui Adrian Sârbu în şedinţa CNA:
„Dacă n-ar fi tragic, ar fi ridicol. Compania urmăreşte scoaterea de pe piaţă a proiectului Aleph. E mai mult decât evident.
Domnul Mihai (reprezentantul RCS - n.r.) a susţinut până acum că sunt două grupuri de news şi că noi suntem în al doilea. Nici măcar în al doilea n-am fost. Au inventat această poveste în lunile noiembrie, decembrie şi ianuarie. (...) Pe noi ne costă foarte mulţi bani această atitudine de competiţie neloială şi de abuz, cam 500.000 de euro pe lună. Acum ne spune că domniile lor fac grila cum doresc. RCS are 75% din cablu, vă sfidează pe dumneavoastră, îşi sfidează competitorii, sfidează autorităţile din România. O să vedeţi în curând acţiuni şi ale companiilor de mobil pe care le sfidează, dar asta e alt subiect.
(...) Suntem competitori de care le e frică. Şi pentru că le e frică şi pentru că au această strategie de a-şi desfiinţa concurenţa, pentru că lucrează prin interpuşi au ajuns să aibă 75% din cablu şi noi suntem practic scoşi de pe piaţă. Asta este realitatea zilei de astăzi.
RCS-ul spune: „Facem noi cum vrem, că noi considerăm că e după audienţă şi după cât de vechi sunt. Păi eu sunt vechi în televiziune. Am vreo 500 de ani faţă de domnului Mihai, dacă doreşte să ştie ce vechime am.
Păi dumnealui consideră că-mi face mie un favor şi sutelor de angajaţi care vin în fiecare zi la muncă şi investitorilor mei că ne-a inclus în cablu? Exact acest tip de mentalitate are pentru că l-aţi lăsat să aibă 75% şi Consiliul Concurenţei. Asta e o problemă foarte gravă strategic. Domnia sa (n.red Lucian Mihai) nu face decât să întărească faptul că acestei interprinderi şi cine or fi şefii ei că nu-i pasă de ceea ce înseamnă lege şi o piaţă a audiovizualului în România. E fără precedent în Europa."
Răsvan Popescu, membru CNA, a atras atenţia asupra creării unui precedent.
„Suntem în situaţia în care acum toţi cabliştii trebuie să se aşeze după noul must-carry şi să vină cu toate avizele. Dacă noi mergem pe ideea că se poate şi aşa, pe două pachete, o să vină altul şi o să grupeze în patru, în şase.
Ai un pachet de posturi de ştiri acolo trebuie să introduci orice post nou de ştiri care apare şi intră în must-carry. E foarte simplu. Dvs. aveţi două pachete pentru orice. În viziunea Consiliului grupare înseamnă să le aduci pe toate la un loc, nu unele la începutul ofertei şi altele la coada ofertei“.
Legea, mai precis Decizia nr. 72 din 2 februarie 2012, prevede:
Articolul 4:
(2) Alocarea în frecvenţă a serviciilor de programe se face cu respectarea următoarelor cerinţe:
a)serviciile de programe de televiziune se grupează în funcţie de categoria lor tematică;
b)serviciile de programe de radio se alocă în frecvenţă după serviciile de programe de televiziune.
Citeşte şi: Plângerea lui Sârbu aduce o amendă RCS-RDS. Pentru ce a fost penalizat cablistul?
da e normal sa vrea vizibilitate dar daca nu era bagat in retea nu era nici in primii 100 din tara la audienta ...nu e vorba de pozitia in grila ca ar fi motivul pentru care nu are telespectatori ci de calitatea programelor...am programe in primele 15 la care nu ma uit din cauza calitatii programelor ... daca vreau sa ma uit la un program imi memorez nr din grila si dau pe el daca vreau sa ma uit nu ma deranjeaza daca e pe 4,5 sau 150