Skip to main content

Războiul Realitatea - Romprest se lasă cu o nouă amendă de la CNA

 
Războiul Realitatea - Romprest se lasă cu o nouă amendă de la CNA

Realitatea Plus, două sancţiuni într-o singură zi. După amenda primită pentru „campania de denigrare” a lui Mircea Geoană, televiziunea de ştiri controlată de familia omului de afaceri Maricel Păcuraru a fost sancţionată de CNA încă o dată. Postul a primit o amendă de 15.000 de lei pentru repetate atacuri la unul dintre acţionarii Romprest într-o emisiune difuzată pe 7 mai şi mai multe promouri care au rulat pe post timp de cinci zile. 

Publicitate

Amintim că fiul aceluiaşi Maricel Păcuraru este de asemenea acţionar la Romprest. G4Media a dezvăluit în urmă cu un an că acesta deţine 42,69% din compania de salubritate. În interiorul companiei se dă un adevărat război între Păcuraru şi „gruparea” Andrei Drăcea, celălalt mare acţionar al Romprest. 

Andrei Dracea a fost numit pe post „milionarul ruşilor” şi s-a spus că ar avea legături cu generalul Florian Coldea, fost director adjunct al SRI.  

Pe post au fost afişate titlurile: „Milionarul născut la Moscova, şeful mafiei gunoaielor”; „Cărăuşii prin care acţiona omul serviciilor, date bombă”; „Cine conduce mafia gunoaielor, caracatiţa din spate”; „Milionarul ruşilor, şeful mafiei gunoaielor din România”;

Televiziunea de ştiri a mai fost amendată în trecut pentru luptele pe care le duce contra unui dintre acţionarii Romprest.

Legislaţia încălcată:

Art. 40 - (1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate şi invitate să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt. 14; (2) În cazul în care acuzaţiile prevăzute la alin. (1) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; respectarea acestui principiu presupune condiţii nediscriminatorii de exprimare până la finalul aceluiaşi program în cadrul căruia s-au făcut acuzaţiile. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt;

Art. 64 - (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: (...) b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă;

Art. 66 - În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie asigurate imparţialitatea şi echilibrul şi să fie favorizată libera formare a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

sus