Skip to main content

Romania TV şi Realitatea TV, taxate de CNA pentru atacurile la Geoană. Amenzi pentru lipsă de imparţialitate şi acuzaţii nedovedite. „Avem de-a face explicit cu o campanie de denigrare a unui personaj politic”

 
Romania TV şi Realitatea TV, taxate de CNA pentru atacurile la Geoană. Amenzi pentru lipsă de imparţialitate şi acuzaţii nedovedite. „Avem de-a face explicit cu o campanie de denigrare a unui personaj politic”

Amenzi pentru televiziunile de ştiri Romania TV şi Realitatea Plus care au dus o adevărată campanie împotriva lui MIrcea Geoană.

Publicitate

CNA a amendat cele două posturi pentru emisiuni difuzate în lunile aprilie, mai, iunie şi iulie. Mai exact, Romania TV a fost sancţionaă cu 10.000 de lei pentru nouă emisiuni în care Mircea Geoană a fost atacat în repetate rânduri. 

Realitatea Plus, care a avut mai puţine emisiuni cu probleme, a fost sancţionată cu 5.000 de lei amendă. 

Posturile au fost sancţionate pentru lipsa de imparţialitate, acuzaţii nesusţinute de dovezi şi pentru informaţii neverificate. 

„Avem de-a face explicit cu o campanie de denigrare a unui personaj politic”, a spus Mircea Toma, membru CNA, cel care a şi propus amenzile. 

Emisiunile au ajuns pe masa CNA după mai multe reclamaţii ale lui Mircea Geoană despre care se vehiculează de mai multă vreme că va candida la preşedinţie. 

- Amenda de 10.000 de lei pentru România TV a fost pentru emisiunile:

  • „România de Poveste” din 21.04.2024,
  • „Punctul Culminant”, ediţiile din 13, 24, 26.06.2024,
  • „Ştirile România TV” din 01 şi 26.06.2024,
  • „România Te Vede” din 29.06.2024
  • „România în 60 de minute” din 13 şi 16.07.2024.

    Printre titlurile afişate de Romania TV:
  • „Urmează: Mircea Geoană, liste electorale pe bani şi sex”,
  • „Filmările cu Mircea Geoană băut la volan, delir total” („România de Poveste”, 21.04.2024);
  • „Cei şapte miliardari care l-au cumpărat pe Geoană”; „
  • Cartelul miliardarilor din spatele lui Geoană, combinaţiile milionarilor să preia resursele României” („Punctul Culminant”, 24.06.2024);
  • „Milionarii lui Coldea l-au băgat pe Geoană în şedinţă”;
  • „Planul lui Geoană cu milionarii pentru prăduirea ţării” („Punctul Culminant”, 26.06.2024);
  • „Reziştii din jurul lui Nic Voiculescu impuşi la vârful ţării”,
  • „Reţeaua mafiotă din Big Pharma”,
  • „Filmări cu Nicolae Ciucă şi combinatorul politicii, Geoană şi Mihaela, dragostea lui, în barca miliardarului”;
  • „Geoană, plimbat cu barca milionarului din mafia Big Pharma” (România Te Vede, 29.06.2024);
  • „Urmează bomba politică a serii: filmări cu Geoană şi penalul circar”;
  • „300.000 de euro de la penalul circar pentru Mircea Geoană” („România în 60 de minute”, 13.07.2024)
  • ; „Traian Băsescu îl demască pe Mircea Geoană, dezvăluiri şoc”
  • ; „Disperarea lui Geoană, manevrele pentru Cotroceni”;
  • „Bomba momentului: filmări cu Geoană şi penalul circar; înregistrările care vor arunca în aer scena politică” („România în 60 de minute”, 16.07.2024);

- Amenda de 5.000 de lei pentru Realitatea Plus a fost pentru emisiunile „Lupta pentru România” din 13.06.2024, „Prime Time News” din 13.06.2024 şi „100%” din 08.07.2024.

Printre titlurile prezentate în ediţiile menţionate: „Mircea Geoană, întâlnire de taină cu milionarii lui Coldea”, „Mircea Geoană, susţinut de milionarii de la Monaco”; „Fără partid, Geoană pregăteşte o campanie de milioane de euro”; „Omul numărul doi în NATO sună adunarea milionarilor lui Coldea”.

Legislaţia încălcată: 

Art. 40 - (1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate şi invitate să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt. 14; (2) În cazul în care acuzaţiile prevăzute la alin. (1) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; respectarea acestui principiu presupune condiţii nediscriminatorii de exprimare până la finalul aceluiaşi program în cadrul căruia s-au făcut acuzaţiile. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt;

Art. 64 - (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: (...) b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă;

Art. 66 - În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie asigurate imparţialitatea şi echilibrul şi să fie favorizată libera formare a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică.
 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

sus