Consiliul Naţional al Audiovizualului transmite un apel public prin care cere protejarea jurnaliştilor de mesajele agresive şi de instigare la ură.
„Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), în virtutea responsabilităţii atribuite prin lege de a contribui la asigurarea protecţiei jurnaliştilor, solicită tuturor protagoniştilor spaţiului de comunicare publică să se abţină de la orice formă de agresiune, în particular, agresiune verbală la adresa jurnaliştilor”, anunţă instituţia într-un mesaj publicat pe pagina de Facebook.
Totodată, instituţia vorbeşte despre o amplificare alarmantă a agresivităţii verbale care are ca ţintă jurnalişti, „uneori discursul agresiv fiind asumat chiar de către persoane care activează în mass-media.”
„Convinşi că libertatea de exprimare trebuie să fie protejată de acele forme de exprimare care sunt folosite pentru a intimida, ameninţa, descuraja vocile care exprimă opinii adverse, membrii CNA cer politicienilor, demnitarilor şi jurnaliştilor să contribuie la eliminarea din discursul public a oricărei forme de agresiune şi să evite exprimări care prejudiciază demnitatea, onoarea, viaţa particulară a jurnaliştilor”, spune mesajul membrilor CNA.
Forul audiovizual cere totodată „radiodifuzorilor, să cântărească cu responsabilitate mesajele pe care le preiau de pe platformele de comunicare digitale pentru a nu legitima forme de exprimare inacceptabile.”
Amintim că discursul la adresa jurnaliştilor a devenit tot mai agresiv în ultimele zile. Influencerul de pe TikTok Makaveli, al cărui nume apare în raportul CSAT privind campania electorală a lui Călin Georgescu, a folosit un limbaj suburban la adresa jurnalistului Mihai Gâdea şi a familiei sale, limbaj ce nu poate fi reprodus. Makaveli a şi fost amendat de Poliţie cu 500 de lei. Influencerul a recidicvat şi a continuat cu invectivele. Mai mult, astăzi, prezent pe holurile parlamentului alături de Diana Şoşoacă, cei doi au agresat verbal o jurnalistă de la Antena 3.
Potrivit HotNews, după ce jurnalista s-a îndepărtat, cei doi s-au amuzat: „Mamă, cum a fugit, ai văzut cum a fugit?” / „Ai înţeles ce faci?” dialoghează Makaveli şi Diana Şoşoacă, continuând drumul pe holurile parlamentului.
„Ăştia de unde sunt?”, întreabă influencerul înainte de a vorbi cu jurnaliştii de la Euronews şi cărora Şoşoacă le spune „voi mai scăpaţi”.
Apelul CNA, în continuare:
Protejaţi jurnaliştii de mesaje agresive şi de instigare la ură
Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), în virtutea responsabilităţii atribuite prin lege de a contribui la asigurarea protecţiei jurnaliştilor, solicită tuturor protagoniştilor spaţiului de comunicare publică să se abţină de la orice formă de agresiune, în particular, agresiune verbală la adresa jurnaliştilor.
În contextul tensiunii sociale generate de procesele electorale, observăm o alarmantă amplificare a agresivităţii verbale care are ca ţintă jurnalişti, uneori discursul agresiv fiind asumat chiar de către persoane care activează în mass-media.
Convinşi că libertatea de exprimare trebuie să fie protejată de acele forme de exprimare care sunt folosite pentru a intimida, ameninţa, descuraja vocile care exprimă opinii adverse, membrii CNA cer politicienilor, demnitarilor şi jurnaliştilor să contribuie la eliminarea din discursul public a oricărei forme de agresiune şi să evite exprimări care prejudiciază demnitatea, onoarea, viaţa particulară a jurnaliştilor.
Solicităm, totodată, radiodifuzorilor, să cântărească cu responsabilitate mesajele pe care le preiau de pe platformele de comunicare digitale pentru a nu legitima forme de exprimare inacceptabile.
CNA invită, de asemenea, asociaţiile profesionale şi structurile sindicale ale jurnaliştilor precum şi organizaţiile care au ca obiectiv prioritar protejarea libertăţii de exprimare să încurajeze membrii comunităţilor cărora li se adresează să combată agresiunea în comunicare.
În sfârşit, CNA încurajează toate persoanele care îşi doresc protejarea spaţiului dezbaterii politice să raporteze instigările la ură şi la agresiune pe adresa [email protected] precum şi, după caz, platformelor care le găzduiesc.
Consiliul Naţional al Audiovizualului