Skip to main content

VIDEO. Ministerul Justiţiei, campanie de conştientizare privind Ordinul de protecţie extins. „Vorbim inclusiv de hărţuire în mediul online”

 
VIDEO. Ministerul Justiţiei, campanie de conştientizare privind Ordinul de protecţie extins. „Vorbim inclusiv de hărţuire în mediul online”

Ministerul Justiţiei lansează o amplă campanie de conştientizare privind „ordinul extins de protecţie” şi a cerut CNA ajutorul pentru ca spoturile radio şi TV să fie preluate de televiziuni

Publicitate

Campania vine odată cu intrarea în vigoare noii legi privind ordinele de protecţie. Un ordin al Ministerului Justiţiei, care intră în vigoare pe 31 august, extinde domeniul de gestionare şi intervenţie al organelor competente asupra actelor de violenţă

Mai exact, sunt incluse şi alte acte de violenţă în afara celor domestice, care erau deja reglementate. Se va putea cere ordin de protecţie inclusiv pentru hărţuire în mediul online, după cum a explicat la CNA Mihai Paşca, secretar de stat la Ministerul Justiţiei. 

„Ordinul de protecţie permite organelor de poliţie - ca urmare a acestui instrument care poate să fie provizoriu, aplicat iniţial chiar de poliţist şi confirmat de procuror - să intervină preventiv cu diverse măsuri pentru a împiedica producerea actelor de violenţă, agresiune hărţuire. Violenţa poate să îmbrace mai multe feluri. Vorbim inclusiv de hărţuire în mediul online.

Mihai Paşca a mai adăugat:

Până în acest moment, acest instrument putea fi aplicat exclusiv în zona violenţei domestice. Adică trebuia ca între agresor şi victima sa să existe o relaţie de familie sau asimilată unei relaţii de familie aşa cum este relaţia de concubinaj.

Ori, noi ştim foarte bine că violenţa nu este îngrădită în acest cadru familial, ea se întâmplă sub diverse forme, în diverse medii şi de multe ori între victimă şi potenţialul agresor nici nu există o relaţie, poate să existe o situaţie de hărţuire, poate cineva a făcut o fixaţie pentru o altă persoană, poate doreşte să se răzbune, situaţii care nu pot fi încadrate cadrului familial.

Ceea ce face această lege şi acest instrument nu reinventează roata, folosim ceva ce există deja în cadrul legislativ şi extindem. Oferim practic oricărui cetăţean posibilitatea să beneficieze de protecţia autorităţilor în situaţia în care se simte şi este ameninţat de o astfel de situaţie care poate să ducă la urmări tragice”

De ce e nevoie de această campanie?

„Este important ca orice persoană din România să ştie că acest instrument există şi că îi este la îndemână. Că printr-un simplu apel la numărul unic de urgenţă 112 poate să sesizeze organele de poliţie cu privire la o situaţie de urgenţă, de hărţuire. Poate să sesizeze deplasându-se chiar la sediul Poliţiei şi să solicite acest instrument care poate să-i fie aplicabil şi de care poate beneficia fără nicio altfel de condiţie prealabilă cum se întâmpla până acum”, a explicat Mihai Paşca. 

Spotul Ministerului de Justiţie, în continuare

Forul audiovizual nu mai poate face astfel de recomandări, odată cu modificarea legii audiovizualului, însă a redirecţionat campania către toţi radiodifuzorii. O procedură la care a mai apelat şi în alte cazuri. Mai departe, rămâne la latitudinea radiourilor şi televiziunilor dacă vor preluna sau nu campania. 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

sus