Ministerul Sănătăţii începe campania cu privire la adminsitrarea pastilelor de iod. Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a trimis ieri o recomandare către televiziunile naţionale, regionale şi locale, dar şi către posturile de radio, să difuzeze noua campanie de informare privind administrarea pastilelor de iod.
Spotul publicitar constă într-un carton, cu următorul text, care este citit de o voce pe fundal:
„Iodura de potasiu este un medicament. Acesta va fi folosit doar în situaţia puţin probabilă a unui incident nuclear şi numai la indicaţia autorităţilor. Nu administraţi iodură de potasiu din propria iniţiativă”
Campania se va desfăşura în următoarele două luni. „În acest interval de timp noi ne organizăm ca să putem începem distribuirea”, a spus Alexandru Rafila, în discuţia cu membrii CNA.
Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, în şedinţa CNA de miercuri:
„În spaţiul public au fost foarte multe discuţii legate de un posibil incident în Ucraina având în vedere situaţia de acolo. Multă lume îşi aduce aminte situaţia din anul 1986 şi Ministerul Sănătăţii s-a pregătit în acest sens.
(...) Este un produs care nu trebuie administrat intempestiv şi, având în vedere, „tradiţia” în România, că de multe ori dacă primeşti ceva trebuie să-l şi consumi, există această îngrijorare şi în rândul profesioniştilor din sănătate şi noi avem această îngrijorare.
Şi dacă o să facem în perioada următoare o campanie de distribuire a acestor microcomprimate de iod, vrem să fim siguri că ele vor fi păstrate şi nu administrate, decât dacă este cazul.”
Totodată, Rafila a precizat că recomadarea de difuzare a campaniei va fi pe o perioadă de două luni.
„Recomandarea este pentru două luni, sper să fie suficient. În acest interval de timp noi ne organizăm ca să putem începem distribuirea.
Problema pe care trebuie să o înţeleagă toată lumea este legată de faptul că, din punct de vedere organizatoric, este imposibil având în vedere că în maximum şase ore de la expunere trebuie să iei un astfel de comprimat, nu ai timpul necesar să faci distribuirea în cazul unei urgenţe, chiar dacă, să spunem, ştim că suntem expuşi unor radiaţii în decurs de 48 de ore, 48 de ore este un timp prea scurt pentru a afce această distribuire.
Am mai discutat cu cineva care a venit din Japonia şi care a şi făcut un reportaj pe această temă. Ei nu au fost capabili la Fukushima să facă distrinuirea în timp util şi ne gândim că e totuşi mult mai bine să facem acest lucru din timp şi oamenii să ştie despre ce este vorba.
Eu nu plec de la premisa că lumea în România nu poate să înţeleagă că aceste pastile nu trebuie administrate în momentul primirii, ci doar dacă este necesar.”, a mai adăugat Rafila.
Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
Trimite un comentariu