Skip to main content

CNA a retras şapte frecvenţe radio. Toate la cererea proprietarilor. De ce s-a închis Tanănana

 
CNA a retras şapte frecvenţe radio. Toate la cererea proprietarilor. De ce s-a închis Tanănana

Peisajul radio este mai sărac. Consiliul Naţional al Audiovizualului a retras şapte licenţe radio în şedinţele de marţi şi miercuri, situaţie rară pentru această instituţie. Şi în toate cazurile, cerereile de retragere au venit de la societăţile care le deţineau.  

Publicitate

Despre ce este vorba, în continuare: 

CNA a avut de analizat în şedinţa publică de marţi mai multe retrageri de licenţe radio.  

Postul Tanănana, care a anunţat luna trecută că urmează să se închidă, a cerut oficial CNA  retragerea frecvenţelor pe care le mai deţinea, din Timişoara (89,7 MHz), Huşi (97,6 MHz), Medgidia (93,5 MHz), Târgovişte (90,5 MHz) şi Hunedoara (92,1 MHz). 

Tanănana a emis, până în 2021 şi în Bucureşti, însă postul şi-a pierdut frecvenţa din cauza unor chestiuni ce ţin de documentaţie. Frecvenţa postului urma să expire, iar societatea nu a reuşit să le depună în timp util din cauza pandemiei.

Frecvenţa de Bucureşti a postului (92,7 MHz) a rămas blocată de un litigiu dintre CNA şi Videomarket, societatea care opera radioul. Mai mult, Videomarket a câştigat procesul şi la Curtea de Apel, dar şi recursul la Înalta Curte, îns motivarea nu a fost publicată încă, potrivit detaliilor prezentate în şedinţa CNA din 7 octombrie. 

Ulterior, reprezentanta societăţii, avocata Iulia Ciobotaru, le-a transmis membrilor CNA că renunţă şi la intenţia de a solicita licenţa de Bucureşti. 

Întrebată de Dorina Rusu, membru CNA, care este motivul pentru care a fost închis radioul, avocata postului i-a răspuns: 

„Dumneavoastră cunoaşteţi istoricul nostru litigios din ultimii trei ani de zile? A fost un litigiu de peste trei ani de zile în faţa Curţii de Apel şi în faţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Pe ambele le-am câştigat, însă este evident că activitatea soctietăţii a avut de suferit ca urmare a faptului că licenţa pe Bucureşti nu a fost prelungită. Au fost contracte în derulare care s-au suspendat, care au încetat.”

„Din păcate a fost o proastă comunicare înţeleg. Să ştiţi că am regretat acest lucru. La nivel de consiliu, s-a regretat acest lucru.”, a spus Monica Gubernat, preşedintele CNA

„Eu personal am fost în şedinţe cu dumneavoastră şi nu mi s-a părut că aţi avut o abordare echilibrată, dimpotrivă, ne-aţi pus la zid. Ne-am judecat trei ani de zile. Nu mi s-a părut că CNA-ul a venit către noi dintr-o zonă de bună credinţă”, i-a reproşat avocata postului de radio. 

La rândul ei, Monica Gubernat i-a spus avocatei că CNA funcţionează „pe baza unor legi pe care trebuie să le respectăm. Acestea au fost legile, pe acestea trebuie să le respectăm.”

National FM, a şasea frecvenţă pierdută

A doua situaţie a fost la National FM. Postul de radio mai pierde o frecvenţă (a şasea anul acesta) pentru că a expirat.

Este vorba despre frecvenţa din Văratec (98,1 MHz). Licenţa a expirat deja pe 29 septembrie, iar potrivit CNA compania fraţilor Micula a fost informată că aceasta urmează să expire, însă nu au solicitat prelungirea acesteia.

La fel s-a întâmplat şi în cazul celorlalte cinci frecvenţe pe care postul le-a pierdut anul acesta. 

Al treilea post căruia i-a fost retrasă licenţa este Radio Turda, operat de Transylvania Live Advertising SRL.

Potrivit documentaţiei depuse la CNA, societatea a notificat întreruperea serviciului de programe, iar ulterior a venit cu o nouă cerere, de retrage a licenţei, ceea ce înseamnă că postul îşi va înceta emisia. 

Toate cele şapte frecvenţe retrase în această săptămână urmează să fie scoase la concurs, însă CNA nu a stabilit încă un calendar. Cel mai probabil concursul va avea loc anul viitor, întrucât CNA va fi ocupat în acest final cu cele dou runde de alegeri electorale. 

 
Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus