Skip to main content

Scandalul Pantelimon a atras amenzi de la CNA pentru Romania TV şi Realitatea Plus. „Presa care ia în braţe spusele procurorilor fără vreo rezervă, nu îşi face datoria ca la carte”

 
Scandalul Pantelimon a atras amenzi de la CNA pentru Romania TV şi Realitatea Plus. „Presa care ia în braţe spusele procurorilor fără vreo rezervă, nu îşi face datoria ca la carte”

Consiliul Naţional al Audiovizualului a dat două amenzi televiziunilor pentru modul în care au reflectat cazurile de la spitalul Sfântul Pantelimon în care două doctoriţe au fost acuzate de procurori că ar fi provocat moartea unor pacienţi aflaţi în stare gravă. 

Publicitate

Televiziunile sunt Romania TV şi Realitatea Plus care au primit amenzi de 10.000 de lei, respectiv 5.000 de lei, pentru mesajele afişate pe burtiră şi pentru încălcarea dreptului la un proces echitabil pentru modul în care au dezbătut cazul în emisiuni. 

Sancţiunile vin ca urmare a unei monitorizări de linie a CNA pentru zilele în care scandalul medicilor de la spitalul „Sfântul Pantelimon” a fost în centrul atenţiei. Instituţia a monitorizat modul în care posturile de ştiri au reflectat cazul.

Vizate de monitorizare au fost posturile Antena 3 CNN, B1 TV, Digi 24, Euronews, Prima News, Realitatea Plus şi România TV. 

În cazul Digi24, Euronews şi Antena 3 CNN, CNA nu a considerat că au existat încălcări. Iar la B1 TV şi Prima News, forul a votat cţte o scrisoare de atenţionare (care nu este considerată sancţiune). 

„După părerea mea, presa care ia în braţe spusele procurorilor fără vreo rezervă, nu îşi face datoria ca la carte. Aşa, ca să reproducem spusele procurorilor, nici nu e nevoie să fii ziarist”, a concluzionat Răsvan Popescu, membru CNA. 

În general, membrii le-au reproşat televiziunilor că un caz de o astfel de gravitate nu a fost dezbătut şi cu specialişti din domeniu. 

„Unde sunt specialiştii pe care tu vrei să îi pui să vorbească publicului pe care îl repsecţi atât de mult? În majoritatea situaţilor sunt aceiaşi dătători cu părerea, că-i cutremur, că-s tigăi, că-s chiloţi, că-s spitale, că-s furtune, sunt aceiaşi oameni care ştiu şi cunosc totul”, s-a întrebat Valentin Jucan, membru CNA. 

Ionel Palăr, membru CNA: 

„Din punctul meu de vedere, acest subiect şi felul în care a fost el tratat a fost mult mai mult rău decât a făcut bine tocmai pentru cei cărora se adresează. Când o persoană vulnerabilă, în vârstă, cu probleme medicale, vede o astfel de atrocitate sau un astfel de cataclism, îmi pun întrebarea, îi face bine sau îi face rău?

De aceea, mă alătur şi eu la ce au spus şi colegii mei, ar fi fost foarte, foarte important ca părerologii să nu fie din afara sistemului medical, ci ar fi trebui să se ceară părera unor oameni din sistemul medical cu probitate morală şi cu respect în această branşă. (...) Subiectul era d einteres public, trebuia să fie prezentat, dar nu aşa în forma în care prezentăm că de mâine e sfârştul lumii şi nu mai este nicio speranţă, nicio şansă, absolut nimic.”

Mircea Toma, membru CNA, a fost cel care a şi propus sancţiunile pentru Romania TV şi Realitatea Plus: 

„Din punctul meu de vedere, privind asupra întregii linii care a fost monitorizată, am constatat că Antena 3 a relatat despre eveniment într-un ton balansat şi nu am găst nimic de reproşat. La B1 TV apare o burtieră care este clar excesivă şi vorbeşte despre „Strategia doctoriţelor din Spitalul Morţii”.

Digi24, Euronews sunt în registrul a ceea ce înseamnă jurnalism responsabil. Noi vorbim acum despre ceva ce este împământenit în practica jurnalistică responsabilă în toată lumea civilizată.

Când nu a fost o sentinţă definitivă, se vorbeşte despre suspect şi rămâne suspect până apare sentinţa definitivă. Că procurorii spun ceva pe parcurs, îi citezi pe procurori, evident că îi citezi dacă ai acces la informaţia respectivă, dar nu ţi-o asumi full, cu gura plină, cum se întâmplă, sigur sub tentaţia succesului ieftin fără efort, cu burtiere şi afirmaţii preluate de instituţii media. Sunt dincolo de citat, sunt asumate. Asupra acesto lucruri mă opresc.”

Cum s-au împărţit sancţiunile: 

  • Amendă de 10.000 de lei postului România TV pentru emisiuni de ştiri şi dezbateri difuzate în zilele de 08, 10 şi 11 august.

    Printre titlurile afişate pe ecran s-au regăsit:  „România TV a avut dreptate, medicii omorau pacienţii la ATI” (08.08.2024); „Cum făceau criminalele lista celor de lăsat să moară” (10.08.2024); „Doctorii care ucideau intenţionat şi mafia pompelor funebre”; „Liderul societăţii civile descinde în spitalul morţii”; „Exclusiv: Ce au ascuns şefii criminalelor” (11.08.2024);
     
  • amendă de 5.000 de lei postului Realitatea Plus (pentru ediţiile din 08 şi 09.08.2024 ale emisiunii „Deschide lumea”). Titluri afisate: „Breaking News Acum: Doctoriţele criminale află dacă vor fi arestate”; „Breaking News Judecătorii decid dacă pun sau nu cătuşe doctoriţelor ucigaşe”; „Breaking News Asasinele în halate albe află dacă vor fi arestate, probe-şoc”; „Breaking News Pacienţi omorâţi de medici, scandalul care zguduie ţara” (08.09.2024).
     
  • B1 TV şi Prima News au primit câte o scrisoare de atenţionare. 

Legislaţia încălcată

Art. 43 (1) „Radiodifuzorii trebuie să evite să aducă atingere dreptului la un proces echitabil ori interesului legitim al oricăreia dintre părţile unor cauze aflate pe rol în justiţie sau în curs de cercetare, prin comentariile şi luările de poziţie proprii sau ale invitaţilor, inclusiv ale avocaţilor părţilor

Art. 65 „În emisiunile de ştiri şi dezbateri, radiodifuzorii trebuie să respecte următoarele reguli: (…) c) titlul afişat pe ecran să reflecte cât mai fidel esenţa faptelor şi datelor prezentate în acel moment”].

 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

sus