Skip to main content

Parlamentul a validat candidaturile noilor membri ai CNA. PSD şi PNL şi-au împărţit mandatele. „Nu am auzit cum este reprezentată opoziţia în Consiliul Naţional al Audiovizualului”. Vasile Bănescu, cele mai multe voturi

 
Parlamentul a validat candidaturile noilor membri ai CNA. PSD şi PNL şi-au împărţit mandatele. „Nu am auzit cum este reprezentată opoziţia în Consiliul Naţional al Audiovizualului”. Vasile Bănescu, cele mai multe voturi

Chair înaintea alegerilor parlamentare şi prezidenţiale, Parlamentul României i-a validat cei şapte membri propuşi în Coniliul Naţional al Audiovizualului de către Senat, Camera Deputaţilor, Guvern şi Preşedinţie.

Publicitate

Anul acesta un număr de şapte membri ai CNA ajung la finalul mandatului de şase ani: Monica Gubernat, preşedinte al instituţiei, Nicolaie Bălaşa, Orsolya Borsos, Oana Dincă, Cristina Pocora, Răsvan Popescu şi Ramona Sorescu.

Nicolaie Bălaşa, Ramona Sorescu, Cristina Pocora şi Răsvan Popescu nu vor mai primi mandate noi. Răsvan Popescu era cel mai vechi membru în CNA, era în instituţie din anul 2000. 

Noile nume în Consiliu sunt Daniela Bârsan, Lucian Dindirică, Georgică Severin şi Vasile Bănescu. Ei se alătură unnor membri mai vechi, care au primit tot astăzi noi mandate de şase ani, Monica Gubernat, Oana Dincă şi Orsolya Borsos

Cu excepţia Orsolyey Borsos, care este propusă de UDMR, restul membrilor sunt propuneri de la PSD şi PNL. Niciun alt partid nu a mai avut numiri. 

Noile numiri de la CNA au trecut la vot fără emoţii. Vasile Bănescu, propus de Guvern la CNA, a adunat cele mai multe voturi „pentru”, 286. Restul propunerilor au avut în jur de 250 de voturi „pentru”.  

George Simion, preşedintele AUR:

„Îmi pare rău dar nu am auzit cum este reprezentată opoziţia în Consiliul Naţional al Audiovizualului. Nu este reprezentată şi în felul acesta ne întrebăm şi noi cum ar trebui să funcţioneze democraţia în România atâta timp cât actuala conducere a Consiliului Naţional al Audiovizualului a amendat în mod repetat posturi de televiziune pentru faptul că am fost în platoul respectivelor posturi, eu şi realizatorul. Alţi preşedinţi de partid fac astfel de interviuri, eu aparent nu am avut voie să particip în astfel de emisiuni de televiziune. Nu funcţionează sistemul democratic şi algormitul parlamentar şi ponderea parlamentară absolut deloc?”

Claudiu Năsui, deputat USR:

„CNA este o instituţie cu multe probleme, disfunţională, incapabilă să combată fake news-ul şi în schimb foarte capabilă să atace posturi d eteleviziune, câteodată în mod nedrept şi niciodată  în mod drept, aparet. Dar de data aceasta avem ocazia să votăm o persoană care a demonstrat cu prisosinţă şi competenţa şi etica şi profesionalismul în comunicare. O persoană pe care şi noi la USR, ca adevăraţi liberali, să o votăm şi să o susţinem. Mă bucur că avem opţiunea de a-l vota, şi USR îl va vota în integralitate, pe domnul Vasile Bănescu pentru că exact genul acesta de oameni e nevoie să vină în tot statul român, mai ales în funcţiile de genul acesta unde este nevoie de verticalitate şi de onoare.”

Cine sunt noii membri CNA: 

  • Lucian Dindirică, viceprimar al Craiovei, un apropiat al Liei Olguţa Vasilescu, este numit de PSD din partea Senatului. Dindirică a lucrat în presă în anii 2000. A fost corespondent din Craiova al posturilor Prima TV, Realitatea TV şi RFI. În CV-ul său menţionează că după experienţa în presă s-a ocupat de proiecte europene şi a condus Biblioteca jdueşeană din Craiova. Este şi profesori asociat la Universitatea din Craiova. 
     
  • Georgică Severin, fost parlamentar şi fost preşedinte al radioului public, numit de PSD. A deţinut în trecut un trust de presă în Câmpina, din care făceau parte Prima TV Câmpina şi revista Zarva. În 2008 a intrat în politică şi a fost senator PSD până în 2016. Apoi a condus radioul public, iar în prezent este membru în Consiliul de Administraţie al TVR. 
     
  • Oana Simona Dincă, membru CNA şi în prezent, a fost propusă pentru un nou mandat de Senat
     
  • Monica Gubernat, actualul preşedinte al instituţiei, din partea PSD, este propunerea din partea Camerei Deputaţilor
     
  • Orsolya Borsos, membru CNA şi în prezent, este propunerea din partea UDMR.
     
  • Daniela Bârsan, consilier prezidenţial, şefa departamentului comunicare al Administraţiei Prezidenţiale, a fost propusă de Preşedinte. Cristina - Narcisa Manciu a fost numită membru supleant. Daniela Bârsan este absolventă a Facultăţii de Jurnalism  la Universitatea Hyperion. A lucrat în presă la începutul anilor 2000, la Curierul Naţional, Monitorul de Bucureşti şi Agenţia de Presă AM Press. În 2012 a devenit director de cabinet în Guvernul României. A fost asistenta eruoparlamentarului Ramona Mănescu şi ulterior specialist PR la Partidul Naţional Liberal. 
     
  • Vasile Bănescu, fostul purtător de cuvânt al Patriarhiei, este numit din partea Guvernului României.  

Dn CNA mai fac parte Valentin Jucan, Mircea Toma, Dorina Rusu şi Ionel Paler ale căror mandate expiră în 2027. 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

sus