Pe TV e regulă, în online e haiducie. Consiliul Naţional al Audiovizualului a decis să trimită o sesizare către Autoritatea Electorală Permanentă şi către Biroul Electoral Central cu privire la opt site-uri de ştiri care au publicat până la acest moment date tip exit-poll de la alegerile prezidenţiale.
În timp ce legislaţia electorală menţionează clar că radiodifuzorii nu pot difuza date exit-poll până la închiderea urnelor, iar televiziune chiar respectă legea, mai multe site-uri de ştiri difuzează date despre candidaţi.
Sunt mai multe site-uri (iniţial, a pornit de la Ştiripesurse), însă inclusiv cel mai mare site de ştiri din România, Digi24, publică tot felul de estimări (unele contradictorii).
Consiliul Naţional al Audiovizualului s-a reunit în şedinţă publică special de alegerile prezidenţiale. Forul audiovizual urmăreşte în timp real tot ce se întâmplă pe posturile naţionale şi locale de radio şi televiziune.
Şedinţa a debutat la ora 14.00, moment în care au fost analizate o serie de reclamaţii venite de telespectatori, pentru posturile Antena 3 CNN şi Romania TV. După vizionare, forul audiovizual a considerat, în unanimitate, că nu sunt încălcări.
Pe de altă parte, însă, CNA a primit o reclamaţie că date de tip exit-poll de la ieşirea de la urne au început să fie publicate de mai multe site-uri de ştiri.
Din discuţiile din cadrul CNA, sursa principală a acestor date tip exit-poll este Stiripesurse.ro, site deţinut de jurnalistul Iosif Buble, care deţine şi unul dintre institutele de sondare a opiniei publice, CURS.
În acest context, CNA a decis să trimită o sesizare către Autoritatea Electorală Permanentă şi către Biroul Electoral Central cu privire la nouă site-uri de ştiri care au publicat până la acest moment date tip exit-poll.
„Articolul 39, alineat 5 spune că În ziua votării este interzisă prezentarea sondajelor realizate la oeşirea de la urne, înainte de încheierea votării.
Din punctul de vedere al CNA, nu a fost încălcată nicio reglementare în ce apare pe ecran (la posturile tv - n.r.), însă ce este pe net este o încălcare a acestui articol de lege.
Faptul că noi am constatat accidental această situaţie, din punctul meu de vedere ne obligă să sesizăm autorităţile care se ocupă de aplicarea legii. Nu pot să-mi permit să trec pe lânhă o încălcare a lergii”, a spus Mircea Toma, membru CNA.
Monica Gubernat, preşedintele CNA, a precizat că:
„Acele articole se referă la radiodifuzorii publici sau privaţi. Este un articol care se referă la radiodifuzori nu la internet. Acel articol priveşte strict campania în audiovizual. Interdicţia este pentru radiodifuzori. (...)
Ştiţi foarte bine că ne-am sesizat BEC-ului care ne-a spus foarte clar că primează legea specială de organziare a alegerilor. Acele articole se referă strict la radiodifuzori. Este părerea mea.”
Valentin Jucan, vicepreşedinte CNA:
„Din moment ce noi am primit o sesizare şi considerăm că nu e de competenţa noastră, trebuie să o dăm mai departe celui pe care considerăm noi că este competent.”
Lista site-urile pentru care CNA a sesizat BEC şi AEP:
- stiripesurse.ro
- RomaniaTv.net
- Fanatik.ro plus canalul de YouTube
- Libertatea.ro
- b365.ro
- ziarulunirea.ro
- realitateaoltului.ro
- activenews.ro
- adevarul.ro
Subliniem faptul că alte site-uri de ştiri au ales să respecte legea şi să nu difuzeze astfel de date. Spre exemplu, G4media sau B1 TV.
Şi Digi24 a difuzat "Estimări ale votului, conform unor surse politice". Site-ul de ştiri cu cel mai mare trafic din România a publicat numele primilor trei clasaţi, dar nu este pe lista publicaţiilor online menţionate de de CNA.
HotNews chiar a subliniat într-un articol că a ales să nu publice astfel de date:
„Sociologii cu care am discutat nu au dorit să comenteze cifrele care au apărut în spaţiul public şi pe care HotNews nu le va furniza, pentru că nu e legal şi pentru că ar putea altera procesul electoral. Şi cei de la Avangarde au subliniat că cifrele apărute pot să nu exprime realitatea.”
Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro